Hlavní navigace

Začíná Karneval, zahraje si i Chello

1. 10. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Od dnešního dne zrychluje připojení k Internetu přes kabelové operátory: u Karnevalu na 600/150 kbit/s, v případě UPC na 256/96 kbit/s a 512/128 kbit/s. Navíc u UPC dochází i ke změně jména a značky - z dosavadního Mistralu na Chello. V případě připojení pro firmy dochází dokonce i ke zlevnění. Budou se ale měnit všechny emaily.

Dnešní den, kterým začíná měsíc říjen, se nese ve znamení nástupu kabelovek a jejich reakce na pomalý, ale přeci jen existující nástup ADSL. Současný „poměr sil“ mezi oběma tábory vychází zhruba na 3:1 ve prospěch „kabelu“. Počet všech uživatelů kabelového Internetu v České republice totiž lze odhadnout zhruba na 30.000, zatímco počet ADSL přípojek nedávno přesáhl 10.000 (viz článek ADSL: přípojek je (jen) deset tisíc).

ADSL přitom od 15. září zrychlilo (s důležitým dovětkem o zavedení objemových limitů), a největší kabelové společnosti na to slíbily zareagovat. Jako první se konkrétní reakcí pochlubil nový kabelový operátor Karneval (vytvořený sloučením původních společností TESmedia a Intercable CZ), který se rozhodl zrychlit nabízené připojení k dnešnímu dni. Podrobněji jsem o tom psal v samostatném článku (ADSL vs. kabelový Karneval), proto jen stručné zopakování:

  • Dosavadní připojení pro domácnosti, o rychlosti 200/100 kbit/s, zrychluje na 600/150 kbit/s. Současně s tím se zvyšuje objemový limit, z pěti na 20 GB. Bohužel ale roste také cena – o 200 korun na 1200 korun.

Zrychlit slíbil také největší kabelový operátor UPC, který má na svém kontě také nejvíce internetových přípojek (mezi 20 a 25 tisíci). Zde tedy jsou jeho změny, taktéž k dnešním dni (k 1. říjnu):

  • Přípojka pro domácnosti 128/96 kbit/s (Mistral Home) zrychluje downstream na dvojnásobek, zatímco upstream zůstává stejný, tj. 256/96 kbit/s. Cena zůstává stejná, tj. 1080 korun (včetně DPH).
  • Přípojka pro domácnosti 320/96 kbit/s (Mistral Speed) zrychluje downstream na 512 kbit/s a upstream na 128 kbit/s (tj. celkově na 512/128 kbit/s). Cena opět zůstává stejná, tj. 1480 korun (včetně DPH).
  • Dvě různé přípojky pro firmy, 192/128 kbit/s (Mistral Business) a 320/256 kbit/s (Mistral Profi), se slučují do jediné varianty – s rychlostí 768/256 kbit/s a s cenou 3999 korun. Oproti původní verzi Mistral Business (za 3000 korun) to představuje zvýšení ceny, oproti verzi Mistral Profi (dosud za 6000 korun) to naopak představuje poměrně výrazné zlevnění, doprovázené i zde zvýšením přenosové rychlosti.

Na rozdíl od zrychleného ADSL, i od Karnevalu, tedy UPC nezavádí žádné objemové limity. Pro připomenutí: v případě ADSL překročení objemového limitu obecně znamená platbu za data přenesená nad limit (pokud je za zákazníka nezaplatí jeho poskytovatel). V případě kabelové přípojky nového Karnevalu dojde ke zpomalení linky na 64/32 kbit/s.

Mění se i jméno a značka

956

Současně se zrychlením dochází u UPC také ke změně pojmenování jeho služeb. Dosavadní Mistral se mění na Chello (čte se „čelo“). Dosavadní služba Mistral Home se tak stává službou Chello Classic, zatímco dosavadní Mistral Speed bude nyní Chello Plus. Jednotná přípojka pro firmy se bude jmenovat Chello Professional.

Převzetím značky Chello Broadband UPC navazuje na služby provozované „sesterskou“ společností Chello Broadband N.V. se sídlem v nizozemském Amsterdamu. Ta je totiž, stejně jako UPC Česká republika, dceřinou společností společnosti UGC Europe, Inc. Včetně České republiky nyní bude mít Chello přes sedm set tisíc abonentů z řad firem a domácností v deseti evropských zemích.

Na webu UPC je v souvislosti s novou službou slibováno i následující vylepšení:

BRAND24

S navýšením rychlosti jsou spojeny i další výhody, jako jsou větší rozsah volných kapacit pro osobní stránky a emailovou poštu či větší počet tzv. aliasů (adres pod přezdívkou). Služba Chello Broadband by také v příštím roce měla nabídnout přístup na neveřejný portál, který bude obsahovat hry, audio a video materiály, zprávy a řadu dalších zpestření.

Změní se smlouvy a emailové adresy

Přechod na novou službu Chello broadband bude vyžadovat i určité další změny. Jednou z nich je změna emailových adres uživatelů, dosud končících na @mistral.cz. Nově by měly být zakončeny na @chello.cz (s tím, že dosavadní verzi by mělo být možné používat nejméně do konce roku). Další nepříjemností je to, že:

v souladu s platnými obchodními podmínkami a celoevropskými standardy pro poskytování služby Chello Broadband budou muset zákazníci s přechodem na novou službu uzavřít i novou smlouvu. Každý zákazník ji, stejně jako další informace, obdrží písemně.

Současně s tím byly připraveny i nové smluvní podmínky, platné od 1. října 2003.

Jak hodnotíte zrychlení kabelového Internetu u UPC?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).