Hlavní navigace

Názor k článku Zájem o IPv6 od Telefóniky je zatím malý, více síťových adres má být až časem od Ondřej Caletka - Netbox podle tiskové zprávy používá ke zpřístupnění IPv6...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 8. 2012 8:14

    Ondřej Caletka

    Netbox podle tiskové zprávy používá ke zpřístupnění IPv6 koncovým zákazníkům technologii 6rd, takže přidělování prefixu /64 není jejich zlovůle, ale vychází z technických důvodů (32bit nativní prefix + 32 bit IPv4 adresa uživatele). Francouzský free, když začínal s 6rd, taky dával uživatelům /64.

    Dnes je však možné bez problému požádat RIPE NCC o zkrácení přiděleného prefixu z /32 až na /29 (na kratší také, ale tam už to musí RIPE NCC schválit), což by umožnilo přidělovat koncovým sítím alespoň /60, tedy 16 podsítí. Dále je možné ze 6rd adresy odstranit společný IPv4 prefix a tím získat další bity navíc.

    Telefónika ale žádnou výmluvu pro přidělení /64 nemá. Kdyby byly co k čemu, naplánovali by to tak, že standardní zákazníci dostanou dynamicky přidělený prefix /64 a zákazníci, co chtějí víc, dostanou statický prefix /56, nebo /48, za jednorázový poplatek, popř. symbolický měsíční příplatek (do 10 Kč).

    Vybírat měsíční příplatky v řádu stokorun za IPv6 adresy, kterých je všude dostatek, povede jen k tomu, že technicky zdatnější lidé budou používat IPv6 over IPv6 tunely a routovat si další prefixy od někud, kde je dostane zadarmo i za cenu drobného zhoršení kvality linky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).