Hlavní navigace

Zálohujte své soubory v mracích. Otestovali jsme cloudové disky pro domácí použití

28. 8. 2012
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

Pokud potřebujete často zálohovat větší množství dat, mohou cloudové disky být tou pravou službou pro vás. K těmto vysokokapacitním online úložištím lze přistupovat z počítače jako k dalšímu pevnému disku. V našem testu jsme se podívali na čtyři dostupné služby.

Minulý týden jsme načali test kvarteta cloudových disků, který tímto článkem završíme. I tentokrát se podíváme na dvě cloudová úložiště, ke kterým je možný přístup jako k dalšímu pevnému disku v počítači nebo obdobným způsobem, byť o prvním to neplatí v tom pravém smyslu slova, ale hezky od začátku.

MozyHome: specialista na vzdálené zálohování pro domácnosti

Služby rodiny Mozy patří k těm známějším cloudovým službám pro tzv. vzdálené zálohování (remote backup). My se zaměříme na službu MozyHome určenou domácnostem (pro nekomerční a osobní použití), která poskytuje zdarma úložiště o kapacitě 2 GB, což je mimochodem nejméně ze všech čtyř služeb v testu (ostatní nabízejí zdarma 5 GB).

Další prostor lze získat jedině přivedením nových uživatelů, například doporučením služby svým známým. Za každé čtyři uživatele se služba odmění navýšením kapacity úložiště o 1 GB. Není nastaven žádný strop, takže pilní uživatelé si mohou přijít teoreticky na jakoukoliv kapacitu. Tato možnost bezplatného navýšení úložiště je prezentována jako časově omezená, ale běží již delší dobu.

Kdo nechce „nahánět“ nové uživatele, musí si za více místa připlatit. Cenová nabídka je lehce komplikovanější. Základní dva tarify vypadají takto:

  • Úložiště o kapacitě 50 GB pro pouze jeden počítač za 5,99 USD měsíčně.
  • Úložiště o kapacitě 100 GB až pro tři počítače za 9,99 USD měsíčně.

Platit lze skutečně každý měsíc uvedený poplatek, ovšem při úhradě na rok dopředu poplatek odpovídá platbě za jedenáct měsíců (jeden je tedy zdarma). Pokud si uživatel službu předplatí na dva roky, zaplatí namísto poplatku za 24 měsíců jen za 21 měsíců (tři měsíce jsou zdarma).

Za příplatek je možné navýšit kapacitu úložiště, a to po 20 GB vždy za 2 USD měsíčně. Rovněž lze zvýšit počet počítačů, na které je možné nainstalovat obslužný program služby a tak na nich službu používat. Přidat lze ale maximálně dva počítače, a to při ceně 2 USD měsíčně za jeden.

Zálohovací program

Aktuální verze obslužného programu vedle Windows XP a vyšších podporuje také Mac OS X ve verzi 10.4 nebo novější, ale my se zaměříme na majoritní platformu. Jak již bylo uvedeno, počet počítačů, na které je možné obslužný program nainstalovat, je omezen. Maximálně může jít o pět počítačů, což by potřeby domácností mělo pokrýt. Všechny počítače se každopádně dělí o společné cloudové úložiště.

Obslužný program slouží výhradně k zálohování dat. Vyznačuje se tím, že primárně nezálohuje konkrétní složky z pevného disku, ale vybrané typy dat vyhledané napříč pevným diskem nebo pevnými disky daného počítače (bez podpory síťových jednotek). Umí zálohovat například videa, fotky, hudbu, dokumenty, e-maily, ale i záložky z webového prohlížeče nebo třeba systémový registr.

V základním nastavení MozyHome slibuje zálohu vybraného typu dat napříč složkami pevného disku.

Toto řešení je dosti diskutabilní. Na jednu stranu by se mohlo zdát výhodou, protože uživatel zdánlivě neriskuje, že zapomene na některou ze složek, ve které má okruh dat, jenž si přeje zálohovat. Program by teoreticky měl požadovaný typ dat zálohovat odkudkoliv. Na druhou stranu je tu však ztráta kontroly nad tím, co a odkud se vlastně do cloudového úložiště zálohuje, což se může vymstít.

Proto je tu také možnost pokročilého nastavení, kdy lze manuálně zvolit konkrétní složky, které mají být zálohovány tak, jak to bývá u zálohovacích programů zvykem. Při otevření pokročilého nastavení může na uživatele čekat překvapení: program sice slibuje například zálohu dokumentů, ovšem opomněl se po nich podívat na některý z dalších disků přítomných v počítači. Při našem testu bez varování ignoroval externí pevné disky nehledě na typ a způsob připojení.

K zálohování lze využít dobu, kdy počítač zrovna není vytížen, přičemž je možné povolit automatické zálohování po uplynutí stanové doby nečinnosti a zároveň při zatížení procesoru pod stanovenou hranici. Dále je k dispozici klasické spouštění zálohy v pravidelných intervalech. Zálohu je možné spustit jednou týdně ve stanovený den a čas, případně denně (denní zálohování pak umožňuje nastavit, že záloha se má provést jen každý X. den).

Zálohování lze nechat provádět v době nečinnosti počítače anebo pravidelně v nastavitelných intervalech.

Data jsou přenášena do cloudového úložiště již šifrována (standardně Bluefish – 448 bitů). Vedle omezení rychlosti přenosu dat (které může platit jen v konkrétní časové úseky ve vybrané dny) je tu také možnost nastavit poměr mezi dostupným výkonem počítače a rychlostí zpracování zálohy. Podle tohoto nastavení si pak obslužný program usurpuje systémové prostředky.

MozyHome umožňuje omezit nejen vytížení internetové přípojky během zálohování, ale i využití systémových prostředků, čímž ostatní testované nástroje překonává.

Program kromě zálohování dat do cloudového úložiště podporuje sekundární zálohování, kdy stejná data umí zálohovat na některou z diskových jednotek daného počítače. Může jít o druhý pevný disk, externí disk, flash disk nebo paměťovou kartu. Podporováno však není vypalování dat na optická média, ani zálohování dat na síťové pevné disky, resp. kamkoliv v rámci místní sítě.

K zálohám v cloudu přes průzkumníka, prohlížeč nebo mobil

Cloudové úložiště v tomto případě bohužel není přístupné jako klasické úložiště, které by pod MS Windows mělo přiděleno vlastní písmeno. V okně Počítač (Tento počítač) se zobrazuje jen mezi ostatními položkami jako systémová složka bez přidělení vlastního písmenka. A to není jediná věc, kterou MozyHome vzbuzuje pochybnosti, jestli je její zařazení mezi cloudové disky oprávněné.

MozyHome neimituje klasickou paměťovou jednotku a nechová se ani jako síťový disk. Je pouze systémovou složkou, které není přiděleno žádné písmeno. Stejně jako OpenDrive.

Soubory lze z průzkumníka pouze obnovovat do původního umístění nebo libovolného jiného umístění, ale nikoliv otevírat. Integrace obslužného programu a tedy celé služby do průzkumníka je navíc hodně chabá, protože se negenerují náhledy souborů uložených v cloudu, soubory z cloudu nelze myší přetahovat do jiného umístění a občas zlobí navigace zpět a vpřed při pohybu v hlubinách úložiště. 

Integrace do průzkumníka není ideální. Například náhledy souborů v cloudu nevytvoří ani u fotografií.

Webové rozhraní u této cloudové služby rovněž nenabízí přístup k souborům, tedy pokud pomineme možnost si je stáhnout na pevný disk. Primárně webové rozhraní slouží o obnově dat ze zálohy a poskytování přehledu o provádění zálohování, který se hodí hlavně při využití služby / programu na více počítačích.

Webové rozhraní umožňuje zálohované soubory v cloudu stáhnout na pevný disk libovolného počítače, spustit klasickou obnovu dat ze zálohy a sledovat průběh záloh.

K datům je též možný přístup ze zařízení iPhone, iPad a iPod Touch se systémem iOS ve verzi 4.2 a vyšší a různých zařízení se systémem Android ve verzi 2.2 nebo novější. Mobilní aplikace pro obě mainstreamové platformy podporuje přístup k datům v cloudu, ale nenabízí možnost zálohovat jakákoliv data z mobilního zařízení.

Umožňuje přímé prohlížení fotek a jejich sdílení s pomocí některé z funkcí zařízení anebo nainstalované aplikace. Dále podporuje otevření souborů v adekvátní aplikaci nainstalované v zařízení anebo stažení souboru do paměti zařízení či na jeho paměťovou kartu.

Jedinou nadstandardní funkcí mobilní aplikace služby MozyHome je ochrana přístupu k ní PINem, aniž by bylo nutné se neustále odhlašovat a zase přihlašovat.

Jedinou nadstandardní funkcí je možnost zvolit si čtyřmístný PIN pro přístup k aplikaci. Jeho zadávání je pohodlnější než neustálé přihlašování a odhlašování a pro zabezpečení přístupu k datům dostačuje.

Wuala: vysoké bezpečnosti obětován přístup přes web

Třetí a poslední službou, kterou jsme si do testu vybrali, je švýcarská Wuala těšící se velmi dobré pověstí. Dostojí jí? Do začátku nabízí cloudové úložiště o kapacitě 5 GB, které lze rozšířit až o 3 GB doporučením služby. Pro uživatele, kteří potřebují více místa, služba nabízí tyto tarify:

  • Úložiště o kapacitě 20 GB za 2,99 euro měsíčně nebo 29 euro ročně.
  • Úložiště o kapacitě 50 GB za 5,99 euro měsíčně nebo 65 euro ročně.
  • Úložiště o kapacitě 100 GB za 9,99 euro měsíčně nebo 109 euro ročně.
  • Úložiště o kapacitě 200 GB za 19,99 euro měsíčně nebo 219 euro ročně.
  • Úložiště o kapacitě 500 GB za 49,99 euro měsíčně nebo 549 euro ročně.
  • Úložiště o kapacitě 1 TB za 89,90 euro měsíčně nebo 999 euro ročně.

Ve srovnání s předchozími službami jsou ceny opravdu vysoké. Zaplatit za 1 TB měsíčně 89,90 euro měsíčně (Wuala) nebo 25 dolarů (OpenDrive) je už skutečně podstatný rozdíl. Wuala sice u placených tarifů neomezuje přenos dat, ale zase na druhou stranu jsou všechny uvedené tarify určeny jen pro jednoho uživatele.

Pro více uživatelů je určena až nabídka Wuala Business se základní cenou 389 euro ročně. Za tuto cenu je nabízeno úložiště o kapacitě 100 GB až pro pět uživatelů. Zdvojnásobit kapacitu úložiště je možné za roční příplatek 249 euro a za účty pro pět dalších uživatelů je v ceníku uveden příplatek dalších 99 euro měsíčně.

Konečně pravé multiplatformní řešení

Klientská aplikace je k dispozici pro Windows XP a vyšší, Mac OS X ve verzi 10.6 nebo vyšší a také pro různé linuxové distribuce jako je Debian a Ubuntu (a jejich odvozeniny), Fedora, Red Hat, CentOS, OpenSUSE a další. V tomto ohledu si Wuala zaslouží pochvalu, protože je opravdu multiplatformním řešením a jako jediná za tří testovaných služeb poskytuje klientskou aplikaci také pro Linux. Aby také ne, když je napsaná v Javě.

Zaměřme se však na obslužný program pro MS Windows coby majoritní platformu. Ten integruje své funkce přímo do průzkumníka a zajistí přístup do cloudového úložiště jako k síťovému pevnému disku, který má přidělené i vlastní písmeno, díky čemuž by neměl nastat absolutně žádný problém s přístupem k úložišti z libovolného programu.

K úložišti služby Wuala je možný přístup jako ke kterémukoliv síťovému pevnému disku bez jakýchkoliv omezení.

Tedy s drobnou výjimkou v podobě zálohovacího nástroje z příslušenství Windows Vista a Windows 7, který v nižších edicích systému (z u nás rozšířených je to zejména Home Premium) neumí ukládat zálohy na síťové jednotky. Ale to je spíše výtka směřující k systémům Windows Vista a Windows 7, nežli kritika na adresu služby Wuala. Ta ostatně nabízí vlastní zálohovací řešení.

Nestačí průzkumník?

Wuala nabízí vlastní zálohovací nástroj, který je integrován do správce souborů, jenž je pro změnu součástí obslužného programu. Prostě all-in-one bez komplikací. Základní přístup do cloudového úložiště je možný přímo z průzkumníka, ale v plné parádě lze jeho služeb využít až právě díky této šikovné a do češtiny kvalitně lokalizované aplikaci.

Wuala nespoléhá jen na průzkumníka. Pro přístup k datům v cloudu má vlastního multiplatformního správce souborů.

Souborový manažer Wuala umožňuje otevírat soubory z cloudového úložiště ve výchozím i kterémkoliv jiném kompatibilním nainstalovaném programu na daném počítači. Provedené změny se dle očekávání automaticky uloží do cloudu a dosavadní verze souboru se archivuje pro možnost její pozdější obnovy. Samozřejmě je možné stáhnout vybrané soubory či celé složky na pevný disk a nechybí i základní správa souborů v cloudovém úložišti (přejmenovávání, přesouvání, kopírování, mazání).

Základní správa souborů je rozšířená o obnovení smazaných souborů z cloudového koše anebo přístup k archivovaným dřívějším verzím souborů. K dispozici je synchronizační funkce umožňující synchronizovat libovolné složky na pevném disku nebo i napříč různými pevnými disky a dalšími typy úložišť, do kterých je z daného počítače možný přístup.

Wuala umožňuje synchronizaci libovolných složek mezi pevným diskem počítače a cloudovým úložištěm.

K dispozici je též jednosměrné zálohování – v tomto případě z počítače do cloudového úložiště. Wuala sice Comodo BackUp nepřekoná, ale základním potřebám dovede vyhovět. Navíc je cloudové úložiště namapováno jako klasický síťový disk, takže lze k zálohování použít takřka libovolný program třetí strany.

Samotná Wuala podporuje vytvoření vícera zálohovacích úloh pro zálohování různých složek z počítače s různým nastavením. K dispozici je nonstop zálohování anebo zálohování v hodinových, denních, týdenních či měsíčních intervalech.

Další funkcí obslužného programu služby Wuala je záloha dat do cloudového úložiště, jejíž spouštění lze detailně naplánovat.

Volitelně lze z procesu zálohování anebo synchronizace vyloučit skryté, dočasné, systémové, zamčené nebo jiné jmenovitě vybrané soubory. Proces synchronizace a zálohování lze kdykoliv dočasně pozastavit a nechybí možnost omezení rychlosti přenosu dat v obou směrech.

Možnosti sdílení a týmové spolupráce

Wuala umožňuje sdílení dat, ovšem pouze v podobě celých složek. V základním nastavení jsou všechny složky soukromé, ale kteroukoliv je možné sdílet, přičemž je tu hned několik možností sdílení. Vytvořit lze sdílenou složku, ke které mohou mít přístup jen jmenovitě vybraní uživatelé služby Wuala nebo uživatelé, kterým je předán unikátní odkaz vedoucí do sdílené složky.

Obě možnosti lze kombinovat. Vytvářet lze také zcela veřejné složky s neomezeným přístupem přes webové rozhraní i z programu Wuala. Další možností sdílení a spolupráce je vytvoření uživatelské skupiny, která má společný přístup do společné složky. Pro koncové (nefiremní) uživatele jsou určeny soukromé a veřejné skupiny, které využívají prostor v úložišti jejich zakladatele (správce).

Wuala nabízí dosti široké možnosti sdílení složek a spolupráci v rámci uživatelských skupin i pro nefiremní uživatele.

Soukromé skupiny opět fungují na základě unikátního odkazu a klíče. Pouze ten, kdo jím disponuje, může přistupovat k datům skupiny. Správce skupiny může nastavit, jestli znalost odkazu opravňuje kromě přístupu k existujícím souborům i k připojení ke skupině včetně možnosti v jejím rámci vytvářet a sdílet nová data. Data z veřejných skupin jsou pak přístupná komukoliv, ovšem správce si může nastavit, že členství ve veřejné skupině musí schválit.

Nečlenové nemohou do skupiny přispívat novými daty a zasahovat do existujících souborů. Čili členství ve skupině de facto nahrazuje nastavení oprávnění. Členové skupin mohou sdílené soubory editovat a přidávat nové. Nečlenové skupin mohou nanejvýš pasivně přistupovat k datům bez možnosti jejich úprav, a to pouze pokud znají unikátní odkaz / klíč nebo jde o veřejnou skupinu.

Webové rozhraní a mobilní aplikace

Wuala nemá klasické webové rozhraní. Důvod? Podle provozovatele jím je bezpečnost, na které si zakládá. Uživatelská přístupová hesla neopouštějí počítač (proto je také nelze v případě zapomenutí resetovat) a veškeré soubory se před odesláním do cloudového úložiště šifrují v počítači. Z bezpečnostního hlediska palec nahoru.

Nicméně u cloudových úložišť je přístup přes webový prohlížeč očekávanou funkcionalitou. Wuala pro přístup k datům v cloudovém úložišti z počítače, na kterém není nainstalován její obslužný program, nabízí možnost z webového prohlížeče spustit multiplatformní aplikaci napsanou v Javě. Je to už důvěrně známý souborový manažer, který se v tomto případě neinstaluje jako součást obslužného programu.

Klasické webové rozhraní služba Wuala nenabízí.

Řešení je to netradiční. Na jednu stranu Wuala umí uživatelům na teoreticky (!) libovolném počítači poskytnout tytéž funkce jako jejich vlastních počítačích, přičemž zachování bezpečnosti je určitě silným argumentem. Na druhou stranu někomu může chybět propojení s webovou kancelářskou sadou, prohlížení obrázků a přehrávání multimediálního obsahu přímo v prohlížeči a další funkce spojené s klasickým webovým rozhraním.

Navíc si dovolujeme napadnout tvrzení provozovatele „No download or installation required“. Podpora pro Javu zdaleka není na všech počítačích samozřejmostí a speciálně v internetových kavárnách, pro které Wuala tento způsob přístupu do cloudového úložiště doporučuje, uživatelé v případě její absence narazí na problém, že kvůli omezeným uživatelským právům si ji nemohou doinstalovat.

Mobilní aplikace z bezpečnosti neslevuje

Wuala poskytuje mobilní aplikace pro zařízení značky Apple se systémem iOS ve verzi 4.2 nebo vyšší a všemožná zařízení vybavená systémem Android od verze 2.1 výše. Ta umožňuje jak přístup do uživatelské skupiny, tak přístup do vlastního cloudového úložiště. Z něj lze stahovat data do paměti zařízení anebo rovnou otevírat v příslušné aplikaci nainstalované v zařízení.

Data je možné též do cloudového úložiště nahrávat. Není však podporováno pořízení fotografie nebo videa s okamžitým uložením do cloudu. Nahrávat lze jen již existující soubory uložené v interní paměti zařízení nebo na paměťové kartě. Opět platí, že veškerá data jsou šifrována a dešifrována až v koncovém zařízení. Přes Internet tak neproudí nic v nešifrované podobě a vše uložené v cloudu je zašifrováno.

Mobilní aplikace služby Wuala umožňuje uživateli přístup k vlastním datům v cloudu i k datům sdíleným v rámci skupiny.

Zajímavostí je volitelné automatické zamykání aplikace po zvolené době nečinnosti nebo po zamčení displeje. Pro odemčení aplikace je pak nutné zadat dříve zvolený PIN. Není tedy nutné neustále řešit odhlašování a přihlašování se silným heslem, jehož opakované zadávání na dotykové klávesnici na malém displeji může být o nervy. Jednoduchý PIN je v tomto případě velmi rozumným kompromisem.

Resumé: kterou službu si vybrat?

Pokud vám jde výhradně o zálohování, tak z testovaných služeb lze doporučit MozyHome, byť představy o cloudovém disku naplňuje stěží. Jde o službu výhradně pro vzdálené zálohování souborů, jejíž úložiště je „jen tak mimochodem“ částečně přístupné přes průzkumníka. To Comodo Cloud se sice také zaměřuje na zálohování, ale možnosti jeho využití jsou širší a označení „cloudový disk“ je u něj možné použít i bez přimhouření obou očí.

Pokud tedy hledáte službu primárně pro zálohování dat, která ale vypomůže i s jejich sdílením mezi počítači anebo uživateli, tak se jako lepší volba rýsuje Comodo Cloud. Jeho zálohovací program je komplexnějším nástrojem. Škoda jen, že celkový dojem ze široké palety svých funkcí sráží nekvalitní českou lokalizací, jejíž přítomnost je kvůli řadě kritických nepřesností v konečném důsledku zbytečná, protože lokalizace je za hranicí použitelnosti.

Jestliže potřebujete pro svá data hodně místa a nechce se vám za něj platit horentní sumy, jasnou volbou je OpenDrive. Má však mnoho drobných mušek. Žádná z nich není zásadní, ale v součtu službu dost poškozují. Kladné body OpenDrive naopak získává za přehrávání hudby z webového rozhraní, propojení webového rozhraní se Zoho Office anebo možnost zaslat data na pevném disku poštou.

MMF24

Přesto jako cloudový disk v testu nejlépe obstála služba Wuala. Klady? Skutečně multiplatformní řešení, vlastní desktopový správce souborů v cloudovém úložišti, podpora automatizovaného zálohování dat do cloudu, vytváření uživatelských skupin, možnost omezení vytížení internetové přípojky, velký důraz na bezpečnost a servery fyzicky umístěné na území Evropské unie a ve Švýcarsku.

Službu sráží absence klasického webového rozhraní a funkcí s ním spojených, což je daň za onu zmíněnou bezpečnost. V přímém srovnání s ostatními službami nelze přehlédnout ani vysoké ceny, které ale zřejmě bude každý hodnotit subjektivně dle svých nároků na službu tohoto typu a svých možností si za jejich splnění připlatit provozovatelem služby požadovanou částku.

Která ze služeb vás více oslovila?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).