Hlavní navigace

Zánik původní licence Primy posvětil Nejvyšší správní soud. Odmítl žalobu RTA

8. 11. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Původní verdikt Městského soudu v Praze, že vysílací rada nemohla potvrdit zánik licence Primy bez souhlasu regionálních studií RTA, je neplatný

Původní vysílací licence televize Prima zanikla v souladu se zákonem a nebylo k tomu třeba vyjádření Regionální televizní agentury (RTA), jejíž krajská studia vstupovala na základě licenčních podmínek do celoplošného vysílání Primy. Konstatoval to Nejvyšší správní soud, na který se po úspěchu žaloby RTA u Městského soudu v Praze obrátila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

K TÉMATU: RTA uspěla s žalobou na nezákonný zánik licence původní Primy s regiony

Nejvyšší správní soud konstatoval, že vysílací rada o zániku původní licence Primy nerozhodovala, pouze vydala jejímu provozovateli osvědčení, že obdržela jeho oznámení o vrácení licence. Nešlo tedy o správní řízení, jehož účastníkem se chtěla stát regionální studia RTA. Těm Prima odřízla možnost vstupovat do celostátního vysílání svého hlavního programu, protože po zániku svojí původní licence začala vysílat na základě licence nové pro program Prima family, která už licenční podmínku sdílení prostoru s regiony nemá.

ČTĚTE TAKÉ: RTA neuspěla, Městský soud v Praze nepřikáže Primě vysílat s regiony

RTA se nyní ještě dožaduje práva připojování do vysílání Primy family. Její studia, která ukončila vysílání na Nový rok, po ukončení vysílání původní televize Prima, mají v licenčních podmínkách nadále právo vstupovat do centrálního programu společnosti FTV Prima. Prima family ale žádnou takovou podmínku ve svojí licenci nemá a její provozovatel regionálním televizím nabízel možnost připojovat se do vysílání programu Prima love, což studia RTA na sklonku loňského roku odmítla.

cif 24 - early cena - média

NAPSALI JSME: Primě se podařilo „očistit“ od regionů, digitálně může vysílat bez RTA a R1

Vysílací licence studií RTA nadále platí, i když už téměř rok nevysílají. Podle předsedkyně RRTV Kateřiny Kalistové u nich Rada eviduje technickou překážku pro vysílání, která zabraňuje odebrání jejich licencí, o které by jinak přišly, kdyby nevysílaly déle než 30 dní v jednom kalendářním roce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).