Hlavní navigace

Západoevropský IT trh se stále propadá, analytici ale slibují brzký růst

10. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zatímco loni se IT trh propadl o 3 %, letos analytici z GfK očekávají růst až o 4 %. Zájem je především o novější typy zařízení jako jsou ultrabooky, konvertibilní zařízení a all-in-one počítače.

Podle výsledků studie GfK TEMAX se západoevropský IT trh nadále propadá. Ve čtvrtém čtvrtletí kalendářního roku 2013 dosáhl tržeb v objemu zhruba 17,5 miliard euro, což v meziročním srovnání znamená pokles o 3,6 %. Za celý rok 2013 činil objem tržeb přibližně 57,6 miliard euro, což značí meziroční propad o 3 %.

Zájem je hlavně o tenké přenosné počítače v čele s ultrabooky. Dále pak o konvertibilní zařízení a hybridní modely s odnímatelnou klávesnicí. Prapor stolních počítačů drží nahoře all-in-one zařízení. „Očekáváme, že v roce 2014 dojde na západoevropském trhu IT k mírnému růstu o 3 až 4 %,“ uvedli analytici ze skupiny GfK.

Očekávají, že letos zpomalí prodej tabletů zejména kvůli přesycení trhu modely s velkým displejem. O ty má být letos ve srovnání s loňským rokem výrazně menší zájem. Poptávka po tabletech s malým displejem prý ale poroste i nadále. To je ostatně dlouhodobý trend, který ovlivňuje i cena, protože modely s menšími displeji jsou obecně levnější.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).