Hlavní navigace

Zasáhne multiplex 2 z vysílače Jelenia Góra - Śnieżne Kotły hlouběji do Čech? Měl by

21. 5. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Před týdnem bylo zahájeno vysílání polského pozemního multiplexu 1 ze známé lokality Jelenia Góra – Śnieżne Kotły. V horizontu měsíců ho má doplnit i tamní síť 2. Kam doputuje její signál?

Podle diskusního fóra telekomunikačního operátora Emitel, polské obdoby Českých Radiokomunikací, by mělo dojít srpnu nebo září ke spuštění tamního druhého zemského digitálního multiplexu 2 z lokality Jelenia Góra – Śnieżne Kotły, a to konkrétně na kanálu 37. Z tohoto vysílače je již šířen polský multiplex 1 (kanál 48), který má ovšem na území Čech omezené pokrytí. Jedním z důvodů je i skutečnost, že na témže kanálu již šíří jednu ze sítí stanoviště Plzeň – Krašov.

cif 24 - early cena - média

ČTĚTE TAKÉ: Další polské vysílače multiplexu 1 v provozu. Signálem pokrývá i Moravu

Omezení na naše území by mělo být v případě kanálu 37 mnohem menší, než je tomu u multiplexu 1. Je tedy velice pravděpodobné, že signál bude možné zachytit i hlouběji ve vnitrozemí České republiky. Podmínkou pochopitelně bude, aby výkon vysílače Jelenia Góra – Śnieżne Kotły zůstal na výkonu 100 kW. Multiplex 2, který má odstartovat v této lokalitě v druhé polovině roku, bude šířit výhradně komerční stanice, a to v normě kódování MPEG-4. Je tedy nutný televizor nebo box s podporou tohoto standardu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).