Hlavní navigace

Zisky operátorů odtékají z Česka, zakladatelé Avastu nakupují, týden plný akvizic

18. 11. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Enterprise Office Center, nové pražské sídlo Avastu. Autor: Erste Group Immorent
Samsung kupuje dodavatele autodílů. Únik IT firem po brexitu nenastává. Microsoft je partner s Muskovým OpenAI. Výběr z velkého IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Vláda připravila analýzu odlivu zisků z Česka. Dokument je veřejně k dispozici na webu. Oblast telekomunikací podle něj, nikoliv překvapivě, patří k těm, které ze země odvádí nejvíce peněz do zahraničí. Ostatně datové tarify máme jedny z nejhorších v Evropě. V souvislosti s tím se analýza zmiňuje o „efektivnější regulaci“.

Zakladatelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš společně s RSJ Investments za tři miliardy korun kupují budovu Enterprise Office Centre v Praze na Pankráci. Je to ten nový dům, kam se před pár měsíci přestěhoval právě Avast. Sídlí tam i například CSC Computer Science. RSJ, Kučera a Baudiš chtějí v nákupech nemovitostí pokračovat.

Samsung za osm miliard dolarů kupuje Harman International Industries. To z jihokorejské firmy udělá jednoho z předních dodavatelů technologií do automobilů. Harman má zákazníky jako BMW, Volkswagen, General Motors a další. Je jasné, že Samsung bude chtít například k audio vybavení také začít přidávat i své čipy a být silným technologickým hráčem v automobilovém průmyslu. Samsung rovněž od Skyview Capital koupil RCS byznys NewNet Communication Technologies.

Intel pokračuje v orientaci na nové oblasti a oznámil, že během následujících dvou let investuje 250 milionů dolarů do autonomních vozidel. I on by se chtěl do aut dostat se svojí elektronikou, respektive čipy.

Šéf Intelu Brian Krzanich
Autor: Intel

Šéf Intelu Brian Krzanich

Lidé na českém trhu se nás mírně obávají, ale servery nejsou raketová věda,“ řekl Lupě na Česko-čínském fóru šéf české pobočky Huawei Radoslaw Kedzia. Huawei jich u nás nejvíce prodává operátorům, kde má silnou pozici (a partnerskou síť), i některým větším firmám. Výhodou Huawei je dle něj „kompletní end-to-end“ nabídka. O plánech Huawei v tomto a tomto našem textu.

Siemens za 4,5 miliardy dolarů kupuje firmu Mentor Graphics. Siemens se chce stát jedním z hlavních hráčů v průmyslu 4.0 a k tomu potřebuje i software. Ten od Mentor umožňuje navrhovat jednotlivé průmyslové součásti, od mechaniky přes elektroniku až po design.

Podobným směrem míří také General Electric, který za 915 milionů dolarů kupuje společnost ServiceMax. Je to cloudová platforma, kterou využívají zejména technici v terénu. Pracuje s IoT, strojovým učením, rozšířenou realitou, drony. Celé to má zapadnout do sekce GE Digital.

Společnost OneLogin, která v červnu koupila českou firmu Portadi a udělala z ní jednu se svých sekcí, nyní kupuje Sphere Secure Workspace. Ta zabezpečuje mobilní zařízení skrze takzvané mobilní kontejnery. OneLogin spravuje identity a přístupy ke cloudovým aplikacím a snaží se více prorůst do enterprise prostředí, právě i díky nákupům.

Microsoft rozjel úzké partnerství s projektem OpenAI. Jeho velkým iniciátorem a předsedou je Elon Musk. OpenAI je nezisková organizace zaměřená na výzkum kolem umělé inteligence. S novým partnerstvím získá přístup ke cloudu Azure a Microsoft naopak další možnosti, jak z Azure nadále budovat silný AI a machine learning cloud. Teď například spouští preview pro Azure Bot Service, tedy něco jako bot-as-a-service.

Šéfka IBM Virginia Rometty poslala otevřený dopis nastupujícímu prezidentovi USA Donaldu Trumpovi. Radí, na co by se měl zaměřit v oblasti infrastruktury a podobně. V příspěvku na Facebooku se také ozvala šéfka Hewlett Packard Enterprise Meg Whitman. I jako republikánka dříve vyzvala k podpoře Hillary Clinton, nyní ale říká, že lidé mají stát za novým prezidentem. Silicon Valley obecně nástup Trumpa nevidí rádo, více v našem článku.

Brexit ne-brexit, Google v Londýně rozšíří svůj kampus a postaví novou desetipatrovou budovu. Prostory Googlu celkově budou schopny pojmout sedm tisíc lidí. Firma aktuálně v Británii zaměstnává asi čtyři tisíce. Kvůli brexitu utíkat nebude, v zemi jsou podle Googlu počítačové vědy na vysoké úrovni. Podobně to mají i další firmy. O tom, že to chce klid, píše i náš dřívější text.

Konference WebTop100 2024 Digitální marketing

Google také koupil startup Undecidable Labs, který založil člověk z Applu, informuje Bloomberg. Podle toho, co firma dělá, lze hádat, že Google bude mít snahu více zpeněžovat obrázky ve svém vyhledávání.

DataStax, který staví na open source NoSQL databázi Cassandra, kupuje firmu DataScale. Díky tomu chce brzy začít nabízet vlastní managed cloud služby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).