Hlavní navigace

Zítra televizím končí lhůta k podpisu Technického plánu přechodu

14. 8. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
14. 8. 2008

Již zítra, v pátek 15. srpna, vyprší všem „dotčeným subjektům“, tedy operátorům zemských digitálních sítí a provozovatelům televizního vysílání, devadesátidenní lhůta pro podpis Technického plánu přechodu (TPP), vládou schváleného harmonogramu digitalizace pozemního televizního vysílání. Na podpisu dvou hlavních komerčních televizí Nova a Prima záleží, zda se podaří vystavět všechny čtyři plánované celoplošné multiplexy.

GLOSA: Havarijní TPP na obzoru?

Nova s Primou se podle neoficiálních informací pod TPP nepodepíší. Obě televize chtějí své rozhodnutí oznámit v pátek dopoledne, Nova uvažuje o narychlo svolaném setkání s vybranými novináři. Pokud obě televize TPP skutečně odmítnou, zkomplikuje to výstavbu plánovaných multiplexů 2 a 3 (nynější přechodné digitální sítě A a B). Obě sítě by nebylo možné vystavět v takovém rozsahu, aby se v nich novým digitálním televizím vyplatilo vysílat.

MMF24

Přistoupením k TPP by se Nova s Primou zavázaly odevzdat předčasně státu analogové kmitočty, na nichž nyní obě televize vysílají. Část z nich by se použila na výstavbu digitálních sítí, část by Český telekomunikační úřad (ČTÚ) využil pro jiné služby. Nově ale končí licence pro zemské analogové televizní vysílání až v roce 2017 a Primě o rok později. Pokud by se nyní vzdaly analogových kmitočtů, pustily by na trh další konkurenci, s níž by musely bojovat o diváky.

Stát proto Novu s Primou motivuje nejen získáním jedné další licence pro celoplošné zemské digitální vysílání navíc, která by platila okamžitě po podpisu TPP, ale také prodloužením platnosti jejich současných licencí o dalších osm let s garancí programových pozic v některé z digitálních sítí. Pakliže Nova s Primou na TPP nepřistoupí, budou moci vzniknout pouze dvě celoplošné digitální sítě: veřejnoprávní multiplex a komerční multiplex 4 provozovaný společností Telefónica O2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).