Hlavní navigace

Změní blogy svět?

5. 4. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nedávno jsem se s kamarádem Jakubem vypravil na výlet do Divoké Šárky. Cesty tam ještě byly místy pěkně zledovatělé a pro polobotky nevhodné. Zatímco jsem objímal stromy a snažil se neskončit v potoce, probírali jsme vliv blogů na moderní společnost.

Vím, že s tímhle tématem jsem asi prošvihl tu správnou dobu, kdy se nad ním zamýšlel kdekdo, ale pořád to nemám úplně srovnané. Nedá se říci, že by se mi – zvlášť některé – blogy nezdály zajímavé, ale nejsem si jistý, že je to doopravdy takový převrat. Prvním „blogem“ v Čechách, i když se mu tak tehdy ani teď neříkalo, byl podle mne Neviditelný pes, do stejné škatulky bych zařadil i Svět namodro a v době jejích počátků ostatně i Lupu. Současný rozmach blogů je sice bezvadný v tom, že se jejich počet rapidně zvýšil, z hlediska celé společnosti v tom ale pořád žádný zlom nevidím. Je skvělé, že si mohu přečíst názory tisíce různých lidí, ve skutečnosti na to ale stejně nikdy nebudu mít dost času ani chuti, takže se nakonec spolehnu na to, co mi sestaví moje oblíbené noviny či zpravodajský server. Blogy mohou být pikantním kořením pro fajnšmekry, ale nikoliv základním zdrojem informací.

Jakub tohle vidí jinak: díky provázanosti blogů se z jednoho místa, na které je zvyklý chodit, snadno dostane k dalším zdrojům. Tím, že je pro něj předvybere někdo, s kým sdílí své preference a zájmy, je navíc dost pravděpodobné, že ho bude zajímat i další odkazovaný obsah. Nemusí se tedy probírat stovkami zdrojů, které mu k ničemu nejsou, a hledat jehlu v kupce sena.

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

No nevím – pořád se mi zdá, že to může být skvělé pro pár nadšenců, ale nikoliv pro běžného konzumenta. Na jednom jsme se ale shodli: díky tomu, že jsou blogy v módě, se do publikování obsahu pustila řada lidí, kteří by jinak neměli odvahu své články zveřejnit. Občas je to spíš mínus, ale obecně je dobře, že se tímto způsobem do Internetu dostává nový obsah. A jestli se k němu dostanete přes blogy, nebo prostřednictvím vyhledávačů, to už není tak důležité.


Právě jste dočetli první přírůstek v naší nové rubrice. Rádi bychom jejím prostřednictvím obohatili Lupu o poněkud osobněji laděné komentáře věcí kolem nás, zejména, ale nejen, z prostředí českého Internetu. Zpočátku prosím očekávejte především nepravidelné glosy z pera Marka Antoše a Mirka Zemana, doprovázené jejich karikaturami z dílny Nenada Vitase, později se přidají i další. Vaše názory na naše texty rádi uvítáme v diskusích pod nimi.

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).