Hlavní navigace

Zpovědnice.cz reaguje na reportáž televize Nova

30. 11. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Televize Nova ve dnech 25. a 28. listopadu odvysílala v Televizních novinách dvě reportáže o šíření rasismu po Internetu. Obě reportáže jsou k dohledání v internetovém archivu televize. V reporážích bylo mimo jiné upozorněno na rasistické texty objevující se v diskuzích serveru Zpovědnice.cz. Provozovatel Zpovědnice.cz poskytl mediím následující prohlášení: „Omlouváme se veřejnosti za pochybení, která umožnila setrvání podobně zaměřených textů na stránkách serveru, a zavazujeme se k přijetí…

Televize Nova ve dnech 25. a 28. listopadu odvysílala v Televizních novinách dvě reportáže o šíření rasismu po Internetu. Obě reportáže jsou k dohledání v internetovém archivu televize. V reporážích bylo mimo jiné upozorněno na rasistické texty objevující se v diskuzích serveru Zpovědnice.cz.

Provozovatel Zpovědnice.cz poskytl mediím následující prohlášení: „Omlouváme se veřejnosti za pochybení, která umožnila setrvání podobně zaměřených textů na stránkách serveru, a zavazujeme se k přijetí kroků vedoucích v maximální možné míře k zamezení podobných situací. Zároveň bychom však chtěli zdůraznit, že příspěvky vkládané uživateli nejsou provozovatelem serveru před zveřejněním schvalovány, korigovány ani žádným způsobem nevyjadřují jeho názor. Velmi důrazně se ohrazujeme i proti vyznění obou zmíněných reportáží, které mohly vzbudit dojem, že je diskusní server www.zpovednice.cz orientován nebo účelově využíván na propagaci rasové nenávisti. Provozovatel jakékoliv formy rasové i jiné diskriminace jednoznačně odmítá a stejné stanovisko zastává i převážná většina našich návštěvníků.“

BRAND24

Celkem zajímavě v reportáži vystupují zástupci Linky bezpečí, kteří se ohradili proti údajně neautorizovanému použití svého loga na stránkách Zpovědnice.cz. Logo je ve skutečnosti bannerem a objevuje se mezi odkazy na doporučené weby. Část uživatelů serveru Zpovědnice.cz totiž má problémy, se kterými by jim právě Linka bezpečí mohla poradit. Podrobnější vyjádření Linky bezpečí se nám zatím nepodařilo získat.

Reportáž se zmínila i o osobních stránkách webdesignera Adama Guttenberga sídlících na http://www.gut­t.cz, v jehož osobním blogu se objevil odkaz na jedno video vystavené na serveru Google Video. Stránky byly po odvysílání reportáře odstaveny. Než se situace uklidní, web byl odstaven. Web nebyl, není a nebude rasistickou stránkou. Po shlédnutí reportáže naší vaší televize Nova jsem se musel pousmát. Ať si pan Dlabaja doplní znalosti o vyhledávání na Internetu a možná najde stránky s opravdu rasistickým obsahem, píše autor v dočasně umístěném prohlášení, které nahrazuje původní obsah stránek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).