Hlavní navigace

1995: internetová party Microsoftu

24. 8. 2005
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Dnes je to na den přesně deset let, co Microsoft oficiálně uvedl na trh své MS Windows 95. Byla to tehdy velká sláva a hlavně velká show, za kterou by se nemusel stydět ani slavný P.T.Barnum. Byla to ale také jedna z prvních oslav, která probíhala současně i po Internetu. Jak tedy vypadala internetová party v roce 1995, v podání Microsoftu?

Představovat čtenářům Lupy společnost Microsoft a její produkty, včetně operačního systému Windows, je určitě zbytečné. Znají ji asi všichni, a někteří ji obdivují, zatímco jiní na ni reagují jako býk na kus červené látky. Ale o tom dnešní článek není. Dnes bych chtěl trochu zavzpomínat na jednu událost, která se udála přesně před deseti lety, a to paralelně na několika frontách – přičemž jednou z nich byl i tehdejší Internet. Z perexu jistě už tušíte, o co jde: o oficiální start (anglicky launch) nového operačního systému Microsoft Windows 95. Ten byl uveden na trh právě 24. srpna 1995, a to v rámci kampaně opravdu nebývalých rozměrů.

Microsoft byl v roce 1995 už dostatečně bohatou společností na to, aby si k uvedení nových Windows 95 mohl dovolit opravdu velkou a velkolepou show. A tak skutečně nešetřil. Jeho rozpočet na celou akci měl údajně dosáhnout až 200 milionů dolarů, a za to už se dalo pořídit opravdu hodně. A to nejen „doma“ v Redmondu, ale po celém světě. Takže třeba v New Yorku si nechal nasvítit Empire State Building ve firemních barvách. V Torontu zase pověsil na tamní CN Tower (největší budovu ve městě) obří transparent s MS Windows 95, vysoký 60 pater. V blízkosti Londýna a jeho letišť nechal namalovat na zemi obří loga Windows 95, aby je cestující v přistávajících letadlech určitě nepřehlédli. A pokud by přece jen přehlédli, mohli si vzít zdarma výtisk londýnských Times, který měl na první stránce velký inzerát právě od Microsoftu. Ten skoupil celé vydání z 24. srpna 1995, které pak rozdával lidem zdarma. V Chicagu zase Microsoft rozdal na čtyři tisíce balení místní sladkosti Cracker Jack s logem MS Windows na krabičce.

Vedle toho všeho, údajně za čtyři miliony dolarů, Microsoft koupil práva na píseň „Start Me Up“ od Rolling Stones, která pak provázela celou jeho mohutnou kampaň. Microsoft si ji vybral kvůli tomu, že jedním z významných prvků nových Windows bylo zavedení tlačítka Start. Ovšem jinou pasáž téže písně zase raději vynechal. Konkrétně pasáž, ve které se zpívá: „She makes a grown man cry“ (doslova: rozplaká i dospělého muže).

Možná méně bombastické oslavy pak probíhaly snad po celém světě, kde se jich mělo přímo účastnit na 70.000 lidí ve 43 městech. Všelijaké zvláštnosti se přitom vymýšlely i pro novináře. Například v Polsku je prý vzali na projížďku ponorkou, aby si okusili život ve světě bez oken.

Centrem všeho dění však pochopitelně bylo ústředí Microsoftu v Redmondu v USA. Na svůj kampus nechal Microsoft přivést dokonce i pouťové atrakce – jakousi obdobu ruského kola (Ferris Wheel), cirkusové stany, kolotoče a další atrakce – a uspořádal zde opravdu velkolepou show. Pro jeho živé moderování si najal populárního televizního spíkra Jay Lena (Tonight Show) a několik dalších místních celebrit.

Party i na Internetu

Zúčastnit se celé honosné párty přímo na místě v Redmondu mohlo na 500 novinářů a řada dalších zvaných hostů. Řadoví zaměstnanci Microsoftu však takové štěstí neměli, a podle historických svědectví mohli vše sledovat jen z televize. Podobnou možnost měli i lidé v zahraničí díky satelitnímu přenosu.

Vedle toho však existovala ještě další možnost, jak se celé párty zúčastnit, a to po Internetu. To je docela zajímavé, protože v té době ještě Microsoft sám Internetu tak velkou důležitost nepřikládal, nebo to aspoň neříkal, a sázel hlavně na svou vlastní síť Microsoft Network alias MSN (možnost přístupu do ní byla v nových Windows 95 přímo zabudována). Přesto se Microsoft rozhodl rozšířit svou show i na veřejný Internet a objednal si kompletní realizaci „internetové party“ u společnosti Vivid studios (která se touto zakázkou chlubí dodnes).

1844

Společnost Vivid zprovoznila vše potřebné na jedenácti „high-end“ serverech, které kvůli optimalizaci zátěže rozmístila po celých USA i v Evropě. Vytvořila také celé softwarové řešení, které mj. obsahovalo i možnost vytvářet stránky online způsobem, pomocí HTML generátoru. Tato možnost byla určena pro partnery Microsoftu, kteří tam mohli snáze doplňovat stránky celé párty o svůj vlastní obsah. Dnes nám to asi nepřipadne jako nic světoborného, ale v roce 1995 to tak běžné nebylo.

Jaký byl tehdy Internet?

Jen pro dokreslení toho, jaký byl Internet v roce 1995:

  • V ČR došlo k liberalizaci Internetu (a jeho otevření komerční sféře) krátce před startem Windows 95, k 1. červenci 1995 (podrobněji.)
  • Ještě počátkem roku 1995 bylo v ČR více serverů služby Gopher než WWW serverů. Web se stává početnější až někdy v průběhu roku 1995 – v únoru 1996 uvádí Seznam zdrojů CESnetu kolem stovky WWW serverů v ČR.
  • Schopnost browserů a možnosti formátování WWW stránek byly v roce 1995 nesrovnatelné s tím, co je možné dnes. Jak ukazuje následující obrázek, některé browsery například vůbec neuměly (samy) zobrazovat některé typy obrázků a musely si na to volat externí programy (tzv. helpery).
Příklad využití helperu v browseru NCSA Mosiac, pro zobrazování obrázků ve formátu JPG
1845

Pokud zalistujeme historií browserů Internet Explorer společnosti Microsoft (MSIE), zjistíme, že schopnost zobrazovat obrázky ve formátech GIF a JPEG měl až MSIE verze 3.0, dostupný od srpna 1996. Tedy až rok po uvedení původních MS Windows 95! Ostatně samotné MS Windows 95 při svém startu browser Internet Explorer standardně neobsahovaly. Ten byl dostupný až v rámci balíku Internet Jumpstart Kit v rozšíření Microsoft Plus! For Windows 95.

Větší zájem Microsoftu o Internet, změna jeho přístupu k této síti sítí, i následná „válka browserů“ – to vše muselo teprve přijít. Proto v srpnu 1995 se lidé dívali na webové stránky Microsoftu nejčastěji skrze browser Netscape Navigator. Společnost Netscape Communications dokonce byla i jedním z partnerů, kteří se na velkolepé show s uvedením Windows 95 podíleli, a uživatelům nových Windows nabízela svůj Navigator 1.2. Nicméně uvnitř Microsoftu už doutnal plán na převzetí pozic, které Netscape mezitím získal. Ale nepředbíhejme.

1873

Takže snad ani vás nepřekvapí, že i následující dobové obrázky z internetové párty Microsoftu budou ukazovat právě Netscape Navigator. Ostatně, kdo si chtěl tehdy s předstihem stáhnout začínající Internet Explorer, musel si ještě počkat.

1847

Jak vypadala internetová párty?

Pojďme už nyní k samotné internetové prezentaci, která tvořila online část celé velkolepé párty. Z dnešního pohledu to nijak honosně nevypadá, ale tehdy byla skutečně jiná situace. Vstupní stránka obsahovala jen pár řádek textu a na tehdejší dobu dost nezvyklý obrázek na pozadí. Nabízela také možnost vyplnit návštěvní knihu (guestbook, viz druhý obrázek).

1853
1874

Ze vstupní stránky se dalo pokračovat dále, na stránku na následujícím obrázku, kde už byl hlavní rozcestník (viz plný obrázek), na:

  • pavilon produktů, určených pro nová Windows 95,
  • stránky samotné online party,
  • stránky her a pouťových atrakcí,
  • stránky o samotných MS Windows 95.
1855

Pojďme se tedy podívat na „launch site“, abychom si ukázali, co z celé párty bylo tehdy k vidění. Nabízel se (viz následující obrázek) pohled do hlavního stanu, virtuální procházka po kampusu Microsoftu, suvenýry v podobě triček a konečně možnost „živého vstupu“ do celé párty.

1856

Nakoukněme nejprve do hlavního stanu, kde už na nás čekají dva hlavní aktéři, Bill Gates a moderátor Jay Leno.

Na následujícím obrázku stojí určitě za povšimnutí zmínka o tom, jak Jay Leno vtipkuje ohledně zpoždění, které celé uvedení MS Windows 95 nabralo – a bere to na sebe, prý se tak stalo kvůli jeho časovému zaneprázdnění. Necháme-li žerty stranou, je pravdou, že Microsoft sliboval uvést své Windows 95 o dost dříve (snad již v roce 1994), ale pak oficiální start několikrát posunul.

1857

Hlavní projevy obou aktérů byly na webu nabízeny ve zvukové podobě, dokonce ve třech různých formátech. Sám jsem ale v roce 1995 raději volil textovou podobu (viz spodní část obrázku), přece jen má tehdejší konektivita nebyla nejlepší. Ovšem textová verze nebyla ještě k dispozici (snímáno 25. srpna 1995).

1858

Pojďme proto raději k samotné „živé párty“ (tj. vrátíme se o tři obrázky zpět, a pak po odkazu „Live Event Tour“).

1859

Zde se nám nabídne pohled na tu část kampusu, kde probíhaly oslavy, a to v podobě „klikací mapy“ (možnost kliknout na obrázek – různé části obrázku vedou na jiné stránky). Dnes nám to přijde jako samozřejmost, resp. banalita, ale v roce 1995 to byla docela zvláštnost. V ČR si jako jeden z prvních pořídil „klikací mapu“ Seznam zdrojů CESNETu někdy počátkem roku 1996.

Klikací mapa nám nabízí přístup například do hlavního stanu (ale tam už jsme byli i bez klikací mapy). Dále do pavilonů, či spíše stanů, kde se ukazuje využití MS Windows v domácnostech, ve školách, v kanceláři a na cestách. A v jednom z těchto stanů dokonce ukazují i nový kancelářský balík MS Office pro Windows 95! Jen letmo nakoukneme, viz následující obrázek, a hned se zase vrátíme.

1860

Raději totiž zamíříme do pavilonu s příznačným názvem „Get online“. Třeba nám tady řeknou něco podrobnějšího o tom, jak nové MS Windows 95 podporovaly Internet.

1862

Ale pozor: v terminologii původních MS Windows ono „Get online“ znamenalo připojit se k síti Microsoft Network (MSN), a nikoli k Internetu. Na předchozím obrázku dokonce žádnou zmínku o Internetu ani nenajdete. Mluví se zde pouze o tom, jak se MS Windows 95 dokáží připojit k síti MSN.

Připomeňme si znovu, že v roce 1995 vypadala „online scéna“ úplně jinak než dnes. Existovala na ní řada individuálních „online služeb“ jako CompuServe, America Online (AOL), Genie či Prodigy, a všechny byly víceméně samostatné a nepropojené mezi sebou. No a Microsoft chtěl přijít s vlastní „online službou“, kterou by ty ostatní převálcoval. Přitom ale nedocenil roli Internetu, který v té době již existoval a postupně se rozvíjel. Asi ne tak, že by ho úplně ignoroval (viz samotný fakt, že i start svých Windows prezentoval na Internetu), ale aspoň v tom smyslu, že považoval za vhodné raději investovat do vlastní (proprietární) online služby, kterou budoval úplně od začátku. A jako jednu z jejích součástí pak nabízel i určitou možnost „prostupu“ do Internetu (skrz MSN).

1872

Nebo to možná bylo všechno ještě trochu jinak: třeba si Microsoft uvědomil význam Internetu ještě před uvedením svých Windows 95 a spuštěním MSN, ale už bylo pozdě na to, aby celé Windows zásadněji změnil a místo přístupu k MSN do nich zabudoval podporu Internetu.

Historie říká, že Billa Gatese přesvědčil o významu Internetu někdy v roce 1994 J.Allard, který také vymyslel pozdější slogan Microsoftu „embrace and extend“ (míněno: „obejmout a rozšířit“ Internet). Rychle rostoucí význam Internetu si Bill Gates zřejmě plně uvědomil až v květnu 1995, kdy napsal své slavné memo „The Internet Tidal Wave“. V něm položil základy budoucí internetové strategie Microsoftu, ale veřejnosti ji představil až těsně před závěrem roku 1995. Nejenže už bylo pozdě na zásadní změny v dokončovaných Windows 95, ale nejspíše také nechtěl přijít s tak zásadním obratem příliš brzy po představení vlastní sítě MSN.

Ale jak to tedy vlastně bylo s přístupem k síti MSN, když Windows 95 standardně neobsahovaly žádný browser? Měly již zabudovanou podporu TCP/IP a dial-up, a k síti MSN přistupovaly prostřednictvím svých vlastních prostředků (o browseru není asi na místě hovořit). Ty byly zabudovány v samotných Windows 95 (například v jeho exploreru neboli průzkumníkovi) a uživatel mnohdy ani nemusel poznat, zda pracuje s něčím, co je místní (na jeho počítači), či vzdálené (v síti MSN). Samozřejmě až na rychlost.

Jak síť MSN v srpnu roku 1995 vypadala, viděno očima právě startující Windows 95, vám zde neukážu, neb jsem neměl možnost si to tehdy vyzkoušet. Můžete se ale podívat alespoň na tyto obrázky z jiného zdroje (zde a zde), případně si pročíst i tento zajímavý článek o historii sítě MSN, ze kterého obrázky pochází.

BRAND24

Ukázat vám ale mohu aspoň něco jiného – pohled na síť MSN „z druhé strany“. Nikoli očima uživatele MS Windows, který je připojen k MSN přímo, ale očima uživatele Internetu, který využívá již tehdy existujícího propojení mezi sítí MSN a Internetem. Následující obrázky byly sejmuty 25. srpna 1995, tedy den po oficiálním startu nových MS Windows i sítě MSN jako takové.

1863
1864
1865
1866
1868
Síť MSN byla placená!!
1869
Co dávají na MSN dnes?
1870
1871

A co v ČR?

Na závěr tohoto článku bych se rád vrátil k samotnému oficiálnímu startu MS Windows, který proběhl přesně před deseti lety, 24. srpna 1995. Byla to opravdu velkolepá záležitost, která se nemohla vyhnout ani České republice. O malou vzpomínku jsem proto požádal tehdejšího ředitele české pobočky Microsoftu, pana Ivana Pilného:

Na launch Windows 95 si dost dobře vzpomínám. Jednak to byla jedna z největších marketingových akcí Microsoftu v ČR, ale taky na to, jak jsme si já i Honza Muehlfeit ten hektický den opravdu užívali. Jen připomenutí, ráno tiskovka na lodi u Vltavy, my v námořnickém, novináři kreslili, co si myslí o MS, Windows a Billovi Gatesovi, večer to viselo na Žofíně. Převlékání na jevišti, dort od řádových sester (ten mne tedy překvapil), peníze za šek podepsaný Gatesem a Balmerem, vydražený Komerční bankou, který jsme s panem Saltzmanem předali nadaci. Soutěž v mytí oken…

Fakt jsme se přitom úžasně bavili, ještě teď vzpomínám na pocit mrazení v zádech, když zaznělo Start me up od Rolling Stones. Předehru to mělo pár týdnů před tím, nedaleko Niagarských vodopádů, kde jsme asi s 15 lidmi z pobočky dávali večer s pomocí trochy piva dohromady nápady na celý ten bláznivý kolotoč.

Tak to nějak bylo …

Používali jste Microsoft Windows 95?

  • Ano.
    85 %
  • Ne, až MS Windows 98/ME.
    8 %
  • Ne, až MS Windows 2000/NT.
    1 %
  • Ne, až MS Windows XP.
    2 %
  • Ne, produkty MS nepoužívám vůbec.
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).