Hlavní navigace

64bitový Google Chrome: mnoho povyku pro nic, nebo závan nových časů?

4. 9. 2014
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Na světě je 64bitový Google Chrome pro Windows a Linux. Verze pro Mac se dokončuje. Jsme svědky technické revoluce nebo marketingové bubliny? A co další (64bitové) prohlížeče?

Google znovu rozproudil debatu, jestli nenastal čas používat na počítačích s 64bitovými procesory a systémy také 64bitový webový prohlížeč. Na majoritní platformě Windows to totiž zdaleka není běžné. Z pěti nejrozšířenějších prohlížečů ještě nedávno 64bitovou variantu pro Windows nabízel pouze systémový Internet Explorer.

Ledy prolomil až čerstvý Google Chrome 37. Od minulého týdne se koncovým uživatelům Windows 7 a vyšších nabízí vedle 32bitové též 64bitová varianta, pro kterou jeho tvůrci mají pouze slova chvály. Uživatelům slibují vyšší výkon, stabilitu a bezpečnost. Ožehavou otázkou jsou ale paměťové nároky a kompatibilita plug-inů.

64bitové instalace Windows jsou velmi časté

Microsoft už od dob Windows Vista všechny běžné edice svého systému uvádí na trh souběžně v 32bitové a 64bitové variantě. Nástupnická Windows 7 a vyšší se již převážně prodávají v 64bitové variantě. Odráží to třeba i statistiky herního tržiště Steam. Služeb 64bitových Windows využívá zhruba 75 % jeho zákazníků.

Mezi hráči nadvláda 64bitových Windows nepřekvapí. Nadpoloviční většina zákazníků Steamu používá počítač s operační pamětí vyšší než 4 GB. Její podpora je doménou právě 64bitových Windows. Výrobci počítačů však 64bitová Windows nasazují i na počítače s menší kapacitou paměti. S odvoláním na moderní procesory.

Google argumentuje právě souběhem moderních procesorů a systémů. Podle jeho interních statistik je prý naprostá většina uživatelů připravena používat nativní 64bitový software. Neomezuje se přitom pouze na Windows. 64bitovou variantu svého prohlížeče plánuje uvést také pro Mac (OS X). Pro Linux již je dostupná dlouhodobě.

Google slibuje vyšší výkon, testy ukazují opak

64bitový Google Chrome vzbuzuje velká očekávání. Jeho tvůrci toho totiž hodně naslibovali. Třeba výkon by měl vzrůst až o čtvrtinu – hlavně při zpracování grafiky a multimédií. Dekódování webového videa, které využívá nový kodek VP9, má být efektivnější o 15 %. Právě díky optimalizaci pro moderní procesory.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Google Chrome 37 se zapisuje do historie jako první verze tohoto prohlížeče s nativní variantou pro 64bitová Windows.

Zvýšit se má i stabilita. Ubude prý až polovina pádů zapříčiněných vykreslováním webového obsahu. Google též slibuje vyšší bezpečnost. K té má dopomoci podpora nových technologií dostupných pouze pro nativní 64bitový software. Jako příklad tvůrci prohlížeče uvádějí High Entropy ASLR z Windows 8 a vyšších.

Stabilitu a bezpečnost nejlépe prověří až dlouhodobá praxe, ale výkon lze alespoň orientačně porovnat pomocí dostupných benchmarků. Jak vypadá konfrontace 32bitové a 64bitové varianty? Ve všech testech realizovaných pro potřeby tohoto článku si finální Google Chrome 37 vedl lépe v klasické 32bitové variantě.

Google Chrome 37 v testech:

  1. Browsermark: 5 158 bodů (32bit) vs. 4 681 bodů (64bit)
  2. Peacekeeper: 3 975 bodů (32bit) vs. 3 750 bodů (64bit)
  3. Octane: 24 893 bodů (32bit) vs. 22 517 bodů (64bit)
  4. SunSpider: 189,7 ms (32bit) vs. 192,4 ms (64bit)

Přehledné grafy naleznete v galeri

První dva testy jsou obecněji zaměřené na moderní webové technologie. Ty další se orientují výlučně na JavaScript. Pro první tři testy platí, že čím vyšší dosažené skóre, tím lepší výsledek. Ve čtvrtém testu se měří čas nutný k překonání všech jeho nástrah. Zde naopak nižší hodnota vyjadřuje lepší výsledek.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

64bitový Google Chrome pro Windows v testech výkonu avizované výrazné zlepšení rozhodně neprokazuje. Právě naopak!

Samozřejmě, že výsledky testů jsou pouze orientační. Naměřené hodnoty se liší počítač od počítače. Nelze vyloučit, že se pomyslné misky vah mohou naklonit na stranu 64bitové varianty, ale soudě podle ohlasů testerů nejsem zdaleka jediný, komu vychází původní 32bitová varianta jako rychlejší. A bohužel nejen z testů.

Zkušenost z praxe? Pomalejší a náročnější prohlížeč

64bitový Google Chrome jsem pod Windows 7 testoval od uvedení první veřejné testovací verze na začátku letošního června. Subjektivně jsem si žádného nárůstu výkonu nevšiml. Složitější webové aplikace a dynamické weby naopak působily méně obratně než obvykle. Původní subjektivní dojem potvrdily později provedené testy.

Někteří uživatelé si stěžují na výrazný nárůst spotřeby paměti, kterému přičítají zhoršení celkové obratnosti prohlížeče. Můj počítač má paměti na rozdávání (32 GB RAM), takže v reálném provozu jsem zhoršení nepocítil. Při pohledu do statistik však eviduji zvýšení paměťových nároků v průměru o více než třetinu.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

64bitový Google Chrome pro Windows je nyní běžně dostupný. Sami si tak můžete vyzkoušet, jestli má vyšší paměťové nároky.

Vyšší paměťové nároky jsou u 64bitového softwaru obvyklé. Microsoft pro 64bitová Windows radí dvojnásobnou kapacitu operační paměti než pro 32bitová Windows. Google Chrome však vyšší spotřeba paměti trápí už delší dobu. Další eskalace je tudíž velmi nepříjemná. Není divu, že se tvůrci prohlížeče k tématu zatím nehlásí.

Naopak otevřeně upozorňují na problémy s některými plug-iny. S těmi nejrozšířenějšími jsem problém neměl. 64bitový Flash Player je součástí instalace prohlížeče. Dále například Java nebo Silverlight mají 64bitovou variantu. Spíše mě nemile překvapilo, že některá rozšíření  vykazují nekompatibilitu.

Co se plug-inů týče, jejich podporou se nemá smysl hlouběji zaobírat. Například právě Silverlight a Java využívají zastaralé Netscape Plug-in API (NPAPI), jehož podpora v prohlížeči končí. Google Chrome pro Linux jej nepodporuje od letošního jara. Google Chrome pro Windows a Mac (OS X) se mají připojit někdy na přelomu roku.

64bitový Google Chrome sice nepodporuje řadu méně rozšířených plug-inů, ale za ty stejně velmi brzy bude třeba náhrada. Případně budou muset být stejně jako Flash Player přepsány a převedeny na modernější Pepper Plug-in API (PPAPI). Více v článku Google a Mozilla omezují podporu plug-inů: které přestanou fungovat?

64bitový Google Chrome pro Mac (OS X)

Před časem Google zahájil veřejné testování 64bitové varianty svého prohlížeče pro „jablečnou“ platformu Mac (OS X). Aktuálně je ve fázi betaverze. Následující Google Chrome 38 už by měl být dostupný v 64bitové variantě i pro OS X. Tvůrci prohlížeče avizují lepší bezpečnost a výkon. Zvýšit se má třeba rychlost startu prohlížeče.

Dojít má ke snížení paměťových nároků. Apple delší dobu na své platformě prosazuje odklon od 32bitové architektury. Software pro Mac (OS X) je tudíž převážně 64bitový. Google Chrome dosud musí zvlášť načítat 32bitové knihovny, což zabere čas i prostředky. Nově bude moci sdílet knihovny s dalšími 64bitovými programy.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Uživatelé preferující Linux mají dlouhodobě na výběr mezi 32bitovými a 64bitovými balíčky prohlížeče Google Chrome.

Google během následujících týdnů završí nativní podporu 64bitových variant všech platforem osobních počítačů, pro které je jeho prohlížeč dostupný. Uživatelé, kteří preferují Linux, mají dlouhodobě na výběr mezi 32bitovými a 64bitovými balíčky. Podporovány jsou distribuce Debian a Fedora plus jejich odvozeniny.

Další 64bitové browsery? Pro Mac a Linux ano

64bitový Google Chrome vyvolal hodně rozruchu. Konkurenti však nativně podporují 64bitové systémy delší dobu. Neplatí to však pro majoritní platformu Windows, která má stále zastoupení cca na devíti z desíti počítačů. 64bitové prohlížeče jsou dlouhodobě dostupné především pro minoritní platformy Mac (OS X) a Linux.

Ze zástupců tradičních prohlížečů patřila k průkopníkům Opera, protože dříve měla 64bitovou variantu nejen pro Mac a Linux, ale rovněž pro Windows. To však bylo ještě před loňským restartem jejího vývoje. Nová Opera je zatím dostupná pro Windows a Mac. V obou případech pouze v 32bitové variantě.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Opera měla nativní 64bitovou variantu pro Windows, Mac a Linux. Po restartu vývoje začíná jako 32bitový prohlížeč.

Nová Opera stejně jako Google Chrome vychází z projektu Chromium. Stále ještě experimentální staronová Opera pro Linux je k dispozici v 64bitové variantě. Tvůrci prohlížeče se však dosud nevyjádřili, jestli využijí toho, že Google v projektu Chromium rozšiřuje nativní podporu 64bitových systémů na Windows a Mac (OS X).


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Stále ještě experimentální nová Opera pro Linux má nativní 64bitovou variantu. Přijdou další pro Windows a Mac?

Mozilla dříve připravovala 64bitový Firefox pro Windows, ale zůstalo pouze u experimentů. Vývoj byl poslán k ledu s tím, že 64bitový Firefox pro Windows by ještě pro uživatele znamenal více problémů než užitku. Mozilla argumentovala především problematickou kompatibilitou s doplňky od rozšíření po plug-iny.

64bitový Firefox je tudíž dostupný pouze pro Mac (OS X) a Linux, což Mozilla vysvětluje specifiky obou platforem. Linux má prý obecně technicky zdatnější uživatele, kteří se dokáží rozhodnout pro 32bitovou či 64bitovou variantu prohlížeče. Je to sice paušalizace, ale není daleko od pravdy.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

64bitový Mozilla Firefox je aktuálně dostupný jak pro Mac, tak pro Linux, jehož uživatelé si mohou vybrat i 32bitovou variantu.

Pokud jde o Mac (OS X), tak zde řada plug-inů již naopak není k dispozici v 32bitové variantě. Z těch exponovaných například Java, ale rovněž další. 64bitový prohlížeč pro Mac (OS X) není otázkou volby, nýbrž pomalu, ale jistě nezbytností. Apple totiž dlouhodobě prosazuje odklon od 32bitové architektury.

Nepřekvapí tudíž, že systémové Safari patří mezi 64bitové prohlížeče. Pod Windows je systémový Internet Explorer také k dispozici v 64bitové variantě. V minulosti však i 64bitová Windows dávala automaticky přednost 32bitové variantě prohlížeče. Microsoft se stejně jako Mozilla odvolával na kompatibilitu s doplňky.

Internet Explorer balancuje mezi dvěma světy

Uživatelé 64bitových Windows si dříve z nabídky Start mohli vybrat, kterou variantu prohlížeče Internet Explorer chtějí používat. Systém však upřednostňoval tu 32bitovou. Nyní je to složitější. Pod 64bitovými Windows sice běží 64bitový Internet Explorer, ale stránky umí otevírat do 32bitových procesů.

Důvodem je právě kompatibilita s doplňky (plug-iny). Prohlížeč jako celek může pracovat s větším množstvím paměti, ale pro jednotlivé stránky jsou dostupné 32bitové doplňky. Správce doplňků uživatele informuje, které z nich je 32bitový a 64bitový. Dle toho se mohou rozhodnout o přechodu na čistě 64bitovou variantu prohlížeče.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Přepnout Internet Explorer do čistokrevné 64bitové variantě lze díky nenápadné bezpečnostní volbě v nastavení prohlížeče.

Internet Explorer 10 a vyšší umožňuje přepnout do plně 64bitového módu. Stačí v nastavení prohlížeče povolit rozšířený chráněný režim. Microsoft uživatelům 64bitové varianty svého prohlížeče slibuje výhradně vyšší bezpečnost. Marketingově ji na rozdíl od konkurenčního Googlu příliš nepropaguje.

BRAND24

Není divu, protože kvůli doplňkům (plug-inům) je situace složitá. Google si vše zjednodušil, ale ostatní tvůrci významněji rozšířených desktopových prohlížečů se zatím nechystají natolik zásadním způsobem zasahovat do podpory současných plug-inů. Od toho se odvíjí přístup k otázce 64bitové varianty browseru.

Kartami samozřejmě může zamíchat, pokud se 64bitový Google Chrome pro Windows časem přece jen osvědčí z hlediska výkonu, stability a bezpečnosti. Google zároveň může obecně akcelerovat odklon od tradičních plug-inů, kvůli kterým dnes stále víceméně běžně pod 64bitovými systémy používáme 32bitové prohlížeče.

Používáte alespoň někde a někdy 64bitový webový prohlížeč?

  • Ano - Windows.
    37 %
  • Ano - Mac / OS X.
    10 %
  • Ano - Linux.
    29 %
  • Ano - jinde.
    1 %
  • Nemám tušení.
    6 %
  • Ne, nepoužívám.
    27 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).