Hlavní navigace

Adobe zajímá, co právě čtete a na kolikáté stránce jste

9. 10. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Aktuální verze softwarové čtečky Digital Editions zjišťuje, co, kdy a kde právě čtete, a kdy to budete mít dočtené. Navíc tyto informace posílá na své servery.

Čtečku Adobe Digital Editions využívají hojně hlavně americké knihovny, aby svým zákazníkům umožnily půjčovat si na dálku digitální verze svých titulů a byly zároveň schopny omezit dobu výpůjčky.

Adobe v rámci ochrany autorských práv používá vlastní DRM a vyžaduje o čtenářích dost informací: identifikaci čtenáře, identifikaci jeho zařízení, identifikaci jeho IP adresy a řadu dalších.

Nate Hoffelder na svém blogu The Digital Reader si jako první všiml, že Adobe nezajímají jen informace spojené s DRM, ale i čtenářské návyky výpůjčníků. Tyto informace si pak posílá na své servery v nešifrované podobě. A jak vyšlo najevo, když se o téma začal zajímat server Ars Technica, firma svou zvědavost nezmínila v podmínkách využívání svých čteček.

Protože Adobe data nešifruje, umožňuje tak všem, kdo jsou schopni monitorovat provoz sítě (což není například na nezabezpečené WiFi problém), dívat se čtenářům přes rameno. 

Toto shromažďování nejenže odporuje pravidlům většiny knihoven, které přirozeně chrání data o výpůjčkách svých zákazníků, hlavně ale tyto informace nechává létat po síti bez jakéhokoliv zabezpečení.

UX DAy - tip 2

Informace už znepokojila americkou asociaci knihoven (American Library Association's Office for Intellectual Freedom). “Zabýváme se tím a jsme tím znepokojeni. Trváme na tom, že informace soukromého charakteru musí být šifrovány,” sdělila serveru Ars Technica zástupkyně ředitele zmíněné instituce Deorah Caldwell-Stone

Zdá se, že na letošním knižním festivalu ve Frankfurtu (Frankfurter buchmesse), který začíná tento týden, budou mít zástupci Adobe co vysvětlovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý publicista se slabostí pro digitální světy. Najdete ho na Twitteru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).