Hlavní navigace

ADSL na počátku roku: čekání na revoluci

17. 1. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 29
Závěr minulého roku, jako již tradičně, byl ve znamení nelítostného boje mezi ISP, kteří se pokoušeli pomocí různých akčních slev a zvýhodnění přilákat co možná nejvíce nových zákazníků. Dnes je situace o poznání klidnější. ISP hodnotí úspěšnost vánočních akcí a zákazníci mohou nabýt dojmu, že se vše vrací do starých kolejí. Opak je však pravdou.

Rok 2005 byl pro vysokorychlostní Internet mimořádně úspěšný. Po prvním lednovém týdnu roku 2006 se ručička barometru, ukazující počet zákazníků služeb na platformě Českého Telecomu, zastavila na hodnotě 275 tisíc. Tempo růstu počtu uživatelů se neustále zrychluje. Jestliže Český Telecom zahájil poskytování vysokorychlostního Internetu v březnu 2003, již na konci roku 2004 registroval na 100 tisíc uživatelů, v září 2005 pak 200 tisíc uživatelů.

Samozřejmě je nutné upozornit, že z oněch 275 tisíc zákazníků ne všichni využívají přímo služeb Českého Telecomu. Přibližně 20 procent tvoří zákazníci využívající služeb jiného ISP, který služby na platformě Českého Telecomu přeprodává.

Nejvýznamnější změnou roku 2005 bylo červnové snížení velkoobchodních cen. Český Telecom nejenže snížil ceny existujících tarifů, ale také přidal rychlosti na obou stranách spektra. Zejména kontroverzní „vysokorychlostní“ 128kbit/s linka, která sice nesplňuje definici vysokorychlostního připojení k Internetu, jak je uvedena ve Státní informační a komunikační politice (ta požaduje minimální rychlost 256 kbit/s), mohla oslovit i dosud nerozhodné uživatele dial-upu. Na druhou stranu, aby takový pseudovysokorychlos­tní Internet oslovil opravdu širokou „dial-upovou“ veřejnost, musela by být jeho cena nastavena na mnohem nižší hodnotu.

Tip: Hledáte nejvhodnější internetové připojení pro své domácí potřeby? Zkuste ho najít v naší databázi aktuálních nabídek všech důležitých druhů připojení.

Letos si Český Telecom se změnami velkoobchodních cen pospíšil. Detailnímu popisu změn jsme se na Lupě již věnovali. Rychlosti 128/64 kbit/s a 256/64 kbit/s z nabídky zcela zmizely a byly nahrazeny rychlostí 512/128 kbit/s, resp. 768/128 kbit, a to při zachování současných velkoobchodních cen za pomalejší rychlosti. Nasazením rychlostí 3072/256 kbit/s a 4096/512 kbit/s sleduje Český Telecom především narušení dominantního postavení společnosti Telenor Networks, která zatím jako jediná nabízela na své platformě nejrychlejší xDSL připojení o rychlosti 4096/384 kbit/s. Zajímavostí je úplné vypuštění rychlosti 1024/256 kbit/s. Proč tak Český Telecom učinil, není zcela jasné. Je možné, že rychlost 1024/256 kbit opouští navždy. Stejně tak je ale možné, že tuto rychlost sice nebude přeprodávat, ale bude ji poskytovat pouze koncovým zákazníkům. Ceny služeb s agregací 1:20 zůstaly zachovány při současném navýšení rychlostí.

Koncoví uživatelé

Nové velkoobchodní ceny znamenají nyní pro koncové uživatele pouze příslib možných změn. Například Český Telecom se změnou tarifů a cen počítá v průběhu února, avšak jakékoli další informace úzkostlivě tají. Tiskový mluvčí Martin Žabka na dotaz, na jaké změny se zákazníci mohou těšit, odpověděl stručně a velmi mlhavě: Bude to velmi zajímavé a bude to souviset s rychlostmi. Jak „zajímavé“ to nakonec bude, si musíme ještě tedy minimálně dva týdny počkat. Není ani jasné, jak se Český Telecom a současně také ostatní ISP zachovají ke stávajícím klientům. Bude přechod na vyšší rychlost automatický, jak to uvádí v tiskové zprávě společnost Czech On Line, nebo si zákazníci o přechod na vyšší rychlost budou muset bezplatně či za úplatu požádat? Velmi nepravděpodobná je však možnost, že by stávajícím zákazníkům přechod na rychlejší službu nebyl umožněn vůbec. Menší problémy by mohly nastat jen u služeb uzavřených na dobu určitou, např. 12 měsíců, kdy záleží na ISP, zda bude přechod na rychlejší tarif řešit dodatkem ke stávající smlouvě, nebo smlouvou novou. Zpravidla však ostatní podmínky sjednané v původní smlouvě zůstávají zachovány, a tak nejsou k podpisu smlouvy nové důvody. Podepsání dodatku ke smlouvě nemá žádný vliv na prodlužování závazku.

Jste si jisti, že znáte dobře rychlost svého připojení? Změřte si ji a poznáte, zda má cenu přestupovat na rychlejší tarif.

Volný – první vlaštovka

Jedna vlaštovka jaro nedělá, ale jistou představu o budoucích změnách si lze z nové nabídky společnosti Czech On Line, která vstoupila v platnost již 10. ledna 2006, udělat. Czech On Line přestal nabízet služby Volný 128 a Volný 256 a nahradil je službou Volný 512 (o rychlosti 512/128 kbit/s). Tato změna tedy odpovídá nové velkoobchodní nabídce Českého Telecomu a dokonce kopíruje cenu, za kterou dříve Czech On Line nabízel rychlejší ze zrušených služeb. To by ze strany ISP nahrávalo pouhému navýšení rychlostí při zachování současných cen pro koncové zákazníky (samozřejmě bez rychlosti 1024/256 kbit/s s agregací 1:50, kterou se Český Telecom rozhodl svým velkoobchodním partnerům dále nenabízet). Mluvčí Czech On Line, Stanislava Beyerová, byla mnohem sdílnější než tiskový mluvčí Českého Telecomu: Nová nabídka Volný ADSL 512 je především postavena tak, aby oslovila uživatele co nejlepším poměrem cena/výkon. Impulsem byla samozřejmě velkoobchodní nabídka Českého Telecomu, kterou jsme reflektovali jako první. V současnosti připravujeme změnu portfolia služeb Volný ADSL, které bude reflektovat novou velkoobchodní nabídku Českého Telecomu. Stávajícím zákazníkům Volný ADSL navýšíme rychlost v průběhu února, a to podle následující tabulky (platí jen pro služby s agregací 1:50).

Zvýšení rychlostí Volný ADSL
Stávající rychlost Volný ADSL [kbit/s] Nová rychlost Volný ADSL [kbit/s]
128/64 512/128
256/64 768/128
512/128 2048/256
1024/256 3072/256
2048/256 4096/512

Zdroj: Czech On Line

Tato tabulka potvrzuje úvahy o tom, že u některých ISP dojde pouze k navýšení rychlostí při zachování či snížení současných cen. Snížení cen lze čekat zejména u rychlejších služeb.

Tip: přehled všech důležitých tarifů ADSL a srovnání poskytovatelů najdete v naší databázi ADSL.

V následující tabulce je mapován vývoj cen služeb Volný.

MMF24

Vývoj cen služeb Volný
Tarif Rychlost [kbit/s] cena do 10. 1. 2006 cena v Kč 10. 1. 2006
VOLNÝ 128 128/64 415 Kč  –
VOLNÝ 256 256/64 475 Kč  –
VOLNÝ 512 512/128 713 Kč 475 Kč
VOLNÝ 1024 1024/256 1010 Kč 1010 Kč
VOLNÝ 2048 2048/256 1784 Kč 1784 Kč

Zajímavé též bude sledovat, jak na nové velkoobchodní ceny zareagují alternativní ISP, poskytující své služby na bázi zpřístupnění místní smyčky (LLU) a společnosti nabízející kabelové připojení. Pokud totiž ISP v rámci konkurenčního boje budou ceny předprodávaných služeb na platformě Českého Telecomu tlačit co nejníže, samozřejmě při zachování rentability a přiměřeného zisku, mohly by alternativní formy připojení (LLU, kabel) pomalu začít ztrácet dech. Lze tedy předpokládat, že i tito „alternativci“ své ceny také upraví. Kdy a zda vůbec tato situace nastane, se musíme nechat překvapit.

Co dál?

Co nás, běžné koncové zákazníky, tedy čeká? Nejlevnější připojení technologií ADSL bude moci být konečně považováno za vysokorychlostní připojení k Internetu. Za cenu měsíčního paušálu pod 500 korun se šance na zrychlení penetrace uživatelů od dial-upu k vysokorychlos­tnímu Internetu značně zvyšují. Zvýšení rychlostí by ale mělo být následováno také razantnějším zvýšením datových limitů. Přijde mi trochu zvláštní, že datový limit pro rychlost 768/128 kbit/s (2 GB) zůstal stejný jako u zrušené rychlosti 128/64 kbit/s. Současně by stálo za to „zapracovat“ také na hodnotách upstreamu. Přesto nové ceny budou impulsem ke zrevidování cenové politiky alternativních poskytovatelů (LLU) a poskytovatelů kabelového Internetu. Doufejme, že na konci této bouře se objeví klidný přístav, který bude pro koncové uživatele znamenat snížení cen, zvýšení rychlostí a celkové zlepšení služeb tak, aby se ještě více přiblížily standardům běžným v západní Evropě.

Týká se vás zrychlení ADSL?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).