Hlavní navigace

Agónie pokračuje. Google letos končí s flashovými bannery

11. 2. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Adobe
Vyhledávač oznámil změnu v přístupu k bannerům ve Flashi. Vypadá to, že konec jedné epochy internetu se rychle blíží.

Poslední hřebíček do rakve s nápisem Adobe Flash možná zatloukl Google. Jeho reklamní systémy AdWords a DoubleClick Digital Marketing přestanou od prázdnin přijímat bannery ve Flashi. Firma to oznámila na svém profilu na Google+

Google tak jako významný hráč na poli inzerce v podstatě rozhodl o temné budoucnosti Flashe a světlé vizi pro HTML 5. Firma už Flash odstranila i z YouTube a postavila svůj videopřehrávač na HTML 5. A ostatní nejsou pozadu. Naopak. Svůj odpor k Flashi dlouhodobě netajil Steve Jobs, který svou zášť vtělil i do operačních systémů zařízení Apple. 

BRAND24

Aktuální rozhodnutí Googlu může ale konec Flashe výrazně urychlit. V polovině roku totiž přestane flashové bannery přijímat a od ledna příštího roku s nimi přestane pracovat úplně. Kdysi přelomovou technologii už tak drží nad vodou s trochou nadsázky jen freemiové hry. 

Problém Flashe je kromě hardwarové náročnosti i v bezpečnosti. Jenom loni se v něm objevilo 316 chyb a skoro dvě desítky čerstvých záplatoval Adobe silvestrovskou mimořádnou opravou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).