Hlavní navigace

Allbox AL-35M: Comag s modulátorem

17. 1. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Nápisy na výrobcích se mění, hardware zůstává. Tato věta napadne asi každého, kdo viděl set-top-box Comag SL35T a nyní pohlédl na Allbox AL-35M. Oba přijímače vypadají totiž zepředu úplně stejně. Bližší pohled na zadní panel ale dává tušit, že něco je přeci jen jinak. Allbox má navíc modulátor, díky kterému ožije digitálním vysíláním i "30 let stará dědova Tesla" zmíněná nedávno jedním komentářem. Set-top-box je také úsporný a čeština mu nedělá potíže.

Šedá hranatá krabice, černý displej divokých tvarů a tři tlačítka na předním panelu jsou scenérií, kterou si koupením digitálního přijímače Allbox AL-35M přinesete ke svému televizoru. Tlačítka slouží pro ruční přepínání programů a k zapnutí přijímače. Balení obsahuje dálkové ovládání se dvěma malými tužkovými bateriemi, českou uživatelskou příručku a samozřejmě výrobek samotný. Anténní kabel nebo kabel SCART na propojení set-top-boxu s televizorem si musíte ale pořídit už samostatně.

Allbox patří velikostí do střední třídy přijímačů, jeho rozměry jsou 28×16,5×4,5 c­entimetru a hmotnost má 1,1 kilogramu. Podle manuálu bude fungovat v teplotním rozmezí od bodu mrazu do 40 stupňů Celsia. Z hlediska digitálního příjmu zajímavější údaj citlivosti tuneru bohužel ale uživatelská příručka nezmiňuje. Technické informace tak alespoň potěší faktem, že Allbox spotřebuje jen 6 wattů za provozu a pouhé dva watty v pohotovostním režimu.

Allbox AL-35M

Konektorová výbava a dálkové ovládání

Zadní panel obsahuje dva konektory SCART – jeden na připojení televizoru, druhý určený jako výstup pro video nebo DVD rekordér. Set-top-box má také dvě dvojice anténního vstupu a výstupu. Anténa přijímající zemské digitální vysílání (DVB-T) musí být zapojená v levé zdířce, která je označená jako ANT IN (5V 100mA). Výstup signálu z modulátoru nese název TV OUT, kromě něj má přijímač ještě zdířku ANT OUT sloužící pro předání neupraveného signálu další televizní technice.

Nabídka konektorů na zadním panelu čítá dále dva samostatné kanály analogového stereo zvuku a kompozitní výstup videa. Nechybí ani digitální zvukový výstup S/P-DIF, byť jen v koaxiální podobě. Poslední dosud nezmíněnou zdířkou je sériové rozhraní RS-232. Set-top-box má vzadu i vypínač přívodu elektrického proudu.

Allbox AL-35M zezadu

Dálkový ovladač na mne udělal dobrý dojem. Je spíš kratší, zato však širší a jeho tlačítka mi šla dobře tisknout. Ovládání nemá žádnou prohlubeň pro ukazováček, která by zajistila jeho stabilnější uchopení, pro praktické užití to ale nijak nevadí. Nejsnadněji se mačkají směrové šipky a tlačítko OK uprostřed nich. Právě tyto klíče diváci využijí nejčastěji, protože zajišťují změnu programů a hlasitosti i vyvolání seznamu stanic s možností jejich přehledného výběru.

Jedinou výtku mám k umístění tlačítek MUTE (ztlumení hlasitosti) a EPG, která jsem musel při použití vždy delší dobu hledat. Stálí majitelé si ale i na jejich „zastrčenost“ po čase nejspíš zvyknou. Důležité je, že set-top-box reaguje na povely ovládání svižně a nevyžaduje přesné míření na snímač infračerveného signálu.

Allbox AL-35M ovladac

Úvodní nastavení

Na nové uživatele digitálního přijímače Allbox čeká německé uvítání. Nabídka prvního startu čítá pět možností: volbu jazyka menu, výběr regionu, zapnutí napájení antény, automatické vyhledávání programů a přechod do hlavní nabídky. Filozofie uplatněná už dříve v set-top-boxech Comag říká, že pro přístup k jednotlivým položkám stačí stisknout jediné tlačítko na dálkovém ovládání. Většinou se tak vyhnete – jinak tradičnímu – listování položkami, které pak následuje stisk klávesy OK jako potvrzení.

Set-top-box nabízí menu v osmi jazycích a devět řečí jako předvolbu zvukového doprovodu vysílání. Češtinu umožňuje výrobek navolit v obou případech. Překladatel tu ale nebyl úplně poctivý, a tak názvy některých jazyků zůstaly z českého pohledu cizí. Například právě pro výběr preferování českého zvuku musíte zvolit položku Czech. Na soupisce ve výběru regionů není Česká republika mezi 16 zeměmi dokonce vůbec, a tak člověku nezbývá, než ponechat nastavené sousední Německo. Ve výsledku to nijak neškodí.

Přijímač nabízí možnost zapnout si napájení 5 voltů pro anténu. Jakmile budete mít v tomto ohledu jasno, můžete spustit automatické vyhledávání programů. AL-35M si s průchodem televizních kmitočtů dává na čas, i tak je ale do pěti minut hotový. Při procházení pásmy VHF a UHF zobrazuje aktuální frekvenci. Při naladění digitální sítě přidá informaci i o typu její modulace, čísle kanálu, módu a ochranném intervalu. Nechybí ani ukazatel celkového průběhu a jména nalezených programů televize a rozhlasu, která jsou roztříděná do dvou samostatných sloupců.

Set-top-box naladil bez potíží síť Českých RadiokomunikacíCzech Digital Group. Vysílání Telefóniky O2 na pražském 64. kanále ale neobjevil, a to ani při ručním opakovaném pokusu. Až se druhým digitálním přijímačem, který dřív stejnou síť na tomtéž místě běžně ladil, jsem si ověřil, že chyba nebyla na straně AL-35M. Síť C totiž snížila výkon, a pro mne se tak stala, minimálně beze změny antény, nedostupnou.

Běžný provoz set-top-boxu

Po naladění a uložení získaných dat už je Allbox připravený do služeb digitálního televizního příjmu. Kdo chce, může si ještě před začátkem studia kvality DVB-T projít hlavní menu, které je rozdělené do čtyř sekcí. V pasáži věnované programům můžete upravovat seznam stanic televize i rozhlasu, mazat oblíbené položky nebo všechny programy jako celek. Výrobek dovoluje svým majitelům kategorizovat si stanice až do osmi speciálních seznamů. Jeden program může být přitom i ve více seznamech najednou. Do budoucna je to zajímavá možnost, ale důvod pro její využití vznikne až se zmnožením vysílaných stanic.

Další možnosti menu se týkají příjmu a systémových nastavení. A to, co se jinam nevešlo, skryli autoři pod hlavičku „Různé“. Zmíním ze všeho jen věci, které mi přišly nejpodstatnější. Hlavní nabídka vám dovolí nastavit si, na jakém kanále z pásma UHF bude dodávat program z digitální sítě modulátor tohoto set-top-boxu a v jakém standardu to bude. Širokoúhlé vysílání na obrazovce s poměrem stran 4:3 si můžete buď zvětšit s ořezem krajů nebo roztáhnout jen na výšku. Druhou cestou získáte vysílání plné velmi útlých a vytáhlých postav.

Allbox AL-35M panel

Allbox má dětský zámek pro programy i pro přístup do menu. Na zkrácení dlouhé chvíle nabízí také tři hry (Tetris, Had a Othello). Časovač může mít naprogramovaných až osm záznamů, navíc s možností až ročního opakování. Kromě vypnutí a zapnutí výrobku ve stanovenou chvíli můžete časovač využít k připomenutí narozenin nebo výročí.

Teletext set-top-boxu má paměť na 800 stran, a práce s ním je tak velmi rychlá. Navíc zobrazuje lištu se seznamem podstránek, mezi kterými si pak můžete volit ručně a nečekat, až vám je vysílání nabídne o své vůli. Pomocí tlačítka OK nabývá teletext průhlednosti – kromě černého a naopak zcela průhledného pozadí poskytuje i dva poloprůhledné mezistupně. Česká diakritika nedělá set-top-boxu problémy a dobře si poradí i se skrytými titulky, které jsou vysílané na straně 888. Jen škoda, že u nich neumí zobrazit černé pozadí. Pro sluchově postižené se zhoršeným zrakem mohou být na barevném pozadí obtížně čitelné.

S češtinou si dobře poradí také panel rychlých informací o pořadech. Na něm se ukazuje jméno aktuálně vysílaného i následujícího pořadu, název a číslo stanice, datum i čas a také třeba přítomnost teletextu v datovém toku. Za slabinu set-top-boxu považuji řešení elektronického programového průvodce (EPG). Při stisku stejnojmenného tlačítka na dálkovém ovládání se totiž zobrazí také jen jména dvou pořadů, stejných jako na informačním pruhu. Teprve další tlačítko přenese zájemce k dennímu plánu vysílání a až ve třetím kroku se člověk dostane k podrobnějším informacím o dalších pořadech.

Umí dobře česky - pečeť

Mezi nadstandardní funkce přijímače Allbox patří kromě her i možnost zvětšení obrazovky a náhled vysílání devíti programů najednou. Vysílání si můžete zvětšit 2×, 4×, 6×, 8×, 12× a 16× a do momentálně neviděných končin se posunovat šipkami dálkového ovládání.

Závěrem

Set-top-box Allbox AL35-M potěší především majitele starších televizorů závislých jen na anténním vstupu. Rozšiřuje jim totiž výběr digitálních přijímačů s modulátorem, kterými český trh nijak neoplývá. Kvalit výrobků si mohou užívat ale všichni, kdo chtějí a mohou přijímat DVB-T. Sympatická cena zhruba 1600 korun k tomu přímo vybízí. Předností set-top-boxu je poměrně jednoduché ovládání, nízká spotřeba a podpora češtiny, která si zaslouží ochrannou známku „Umí dobře česky“. Z jednotlivostí vyzdvihnu kvalitně zpracovaný manuál a sympatický dálkový ovladač. Za největší nedostatek naopak považuji řešení EPG.

Allbox AL-35M
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

BRAND24

Orientační cena: 1600 Kč

Foto: Autor

Jak stará je hlavní televize u vás doma?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).