Hlavní navigace

Amazon musí přidat, doručovací drony začal potichu testovat i Google

29. 8. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

První veřejné testy projektu Wing proběhly v Austrálii. Stojí za ním tým z Google X.

Auto bez volantu a řidiče a teď dron, který může roznášet malé zásilky. Vědci z laboratoří Google X na něm začali pracovat před dvěma lety, ale dosud byl v utajení. Google začal drony vyvíjet především pro využití při přírodních katastrofách.  

Křídla s vrtulemi by měla pomáhat na místech, kam se člověk může jen těžko dostat. „Pokud máte stroj jako tenhle, tak můžete výrazně pomoci nejen lékařům ale všem, kteří se v krizových oblastech pohybují,“ tvrdí pro BBC Dave Voss, vedoucí projektu Wing.

Dron má rozpětí kolem jednoho a půl metru a čtyři vrtule. Sám o sobě váží 8,5 kilogramu a unese až desetikilogramovou zásilku. 

WT100

Svoje drony už má v říjnu začít testovat i Amazon. Pro svoje létající pošťáky si vybral Indii, která zatím nemá pro drony žádnou speciální legislativu. Osmivrtulový Prime Air má létat až osmdesátkilometrovou rychlostí a unést kolem dvou a půl kilogramu, což je dostatečná nosnost pro přibližně osmdesát procent zboží, které se na Amazonu prodává. 

Byznys s drony začíná fungovat i v Česku. Svůj nový model by měl brzy představit například brněnský Robodrone, který své stroje zatím pronajímá pro dokumentování a natáčení. Novinka už by měla unést až patnáct kilogramů, což by se dalo využít i v nových oblastech. A to třeba i ve vinařství

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).