Hlavní navigace

AMC Networks uvede první díl druhé série Živých mrtvých hned na dvou kanálech

11. 4. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Společnost AMC Networks dnes uvede na dvou ze svých kanálů první díl druhé série seriálu Fear the Walking Dead. Proč ne rovnou na všech?

Na konci loňského léta 2015 uvedla společnost AMC Networks na svém kanále AMC seriál, na kterém si zakládá a kterému připravila velké promo. Jednalo se o Fear the Walking Dead.

PSALI JSME: Placený kanál AMC rozjel propagaci svého zombie hitu, reklama se objevuje i v MHD

Dnes ve 3 hodiny v noci společně se světovou premiérou uvedla společnost AMC Networks první díl druhé série seriálu Fear the Walking Dead na stanici AMC. Diváci mají možnost první díl sledovat v repríze na kanále AMC a zároveň na Filmu+ ve 22:00. Společnost AMC Networks provozuje Film+ od začátku února 2015, kdy jej koupila od společnosti Axocom Eriky Luzsiczy. Ta jej zakládala v roce 2005. Společnost Axocom dělá v současnosti distribuci například JOJ Cinema, Nickelodeon, Prima Comedy Central, MTV atp.

Od začátku provozování Filmu+ společnost AMC tomuto programu nevěnuje patřičnou pozornost, jako tomu bylo za Axocomu (dřívější IKO Cabel). Nedává vědět programové změny, novinář si sám musí z jejich úložiště stáhnout znovu program, pokud jej chce mít aktuální. Totéž platí i o této změně – není uvedena ani na webu stanice v sekci program na dnešní den. Společnost AMC se zřejmě rozhodla, že první díl seriálu FtWD uvede zároveň i na Filmu+, teprve nedávno. Jaký má ale k tomu důvod? Neměla by náhodou multikanálová strategie placených kanálů přinášet na svých programech spíše různorodý obsah? Proč tedy díl seriálu neuvedou dnes večer rovnou na dalších kanálech, jako je například CBS Drama, dětské či sportovní programy?

Po příchodu kanálu AMC na český trh se diváci na tomto kanále většinou nedozvědí informace o tvůrcích dabingu. Jak říká například Olga Walló, dabing a tvůrci by neměli zůstat v anonymitě. Na českém trhu je zvykem se za dabing neschovávat. Na stanici AMC jede pořad až do konce, ovšem informace o dabingu žádné, originální tvůrci zůstávají a pořad tak ustřižen není. Naproti tomu, na Filmu+ se diváci nedočkají jak dabingových informací, tak informací o originálních tvůrcích, někdy je ustřihnut i děj. Na CBS Drama se taktéž informace o dabingu neuvádějí, ale o CBS Drama zase jindy.

V dabingu dnes mohou diváci slyšet například Filipa Švarce, Zdeňka Maryšku či Rozitu Erbanovou. Dabing se zdál být nadmíru kvalitní, vymyká se běžné produkci AMC ve studiu Bär. Bohdan Tůma na konci uvedl pouze informace, že českou verzi pro AMC Networks Central Europe vyrobilo VSI, žádné další informace na konci ani na začátku speaker nezmínil. Není to škoda?

BRAND24

Pro neznalé je potřeba poznamenat, že VSI (čti ví es áj) je převlečená DW agentura a AVF studio Zero Jitky Tošilové. Všechny práce ale podle mých informací pod hlavičkou VSI pro AMC vznikají v DW agentuře (nedávno například seriál The Night Manager). Proč se společnost AMC stydí za dabing vysoce promovaného seriálu a zřejmě zakáže DW agentuře, aby kohokoliv zmínila?

Nezaslouží si dabingoví herci, překladatel, produkce, režisér atp., aby se vědělo, že českou verzi pomáhali tvořit právě oni? Já si myslím, že ano, a spoustě herců, režisérů a herecké asociaci tyto „zákazy“ i většinou vadí, bohužel jsou nuceni to respektovat, protože by v budoucnu přišli o další dabingovou zakázku, kterou by společnost AMC zřejmě přesunula do jiného studia, kde budou „poslouchat“. V neposlední řadě tyto praktiky vadí také divákům…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se dlouhodobě zajímá o film a televizní vysílání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).