Hlavní navigace

Analogová kabelová televize se u UPC rušit nebude. Dojde však k její redukci

2. 4. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Společnost UPC Česká republika tento týden zákazníky ústy mluvčího Františka Maliny uklidnila, že analogová nabídka její kabelové televize zrušena nebude. Ti, kteří z nějakého důvodu nechtějí přejít na digitální nabídku této kabelové společnosti, nebo jim analog zkrátka vyhovuje, nemusí v podstatě vůbec nic řešit. V hlavním městě Praze a v Brně už se zákazníci UPC změn dočkali. Došlo zde totiž ke zrušení analogové programové nabídky Klasik se čtyřiceti programy a ta pak byla následně převedena na digitální nabídku Standard.

Analogová televize od UPC dozná změn

Někteří zákazníci kabelové televize od společnosti UPC Česká republika si stále nejsou jisti, zdali nebudou muset povinně přejít z analogové na digitální nabídku. Nic takového nehrozí teď ani v budoucnu. Serveru DigiZone.cz to řekl mluvčí tohoto operátora František Malina. Neopodstatněné jsou tedy i některé údajné hovory operátorů, kteří se snažili zákazníky přesvědčit, že analogová nabídka se ruší. Do budoucna by mělo dojít v celé republice ke sjednocení nabídky staršího způsobu distribuce signálu. V síti UPC by mělo být k dispozici přibližně 20 programů. Změn už se mohli dočkat zákazníci v Praze a Brně. Společnost během března převáděla analogovou nabídku Klasik se čtyřiceti programy na digitální nabídku Standard, která má programů osmdesát. Pro zákazníka je důležitá skutečnost, že tento převod bude proveden zcela zdarma odborným pracovníkem UPC. Těm, kteří souhlasili, zůstanou zachovány také ceny balíčků a přiznané výhody.

Lukáš Polák: Analog v kabelu nezrušíme, ujišťuje UPC. Připravuje se sjednocení nabídek

Televizi Public čekají také velké změny

Zásadní změnu v koncepci vysílání, grafiky a názvu připravuje na letošní září lifestylová televize Public, která vysílá v celoplošném multiplexu 3, v kabelu a na satelitu. Po čtyřech letech vysílání se Televize Public dočká zásadních změn. V současné době probíhají konečná jednání o propojení dvou televizních projektů, které svým spojením vytvoří pro Českou republiku inovativní televizní médium. Změny se pochopitelně dočká i koncepce současného vysílání televize Public, sdělila výkonná ředitelka stanice Renata Pešková. Televize Public si vytvořila po dobu svého dosavadního vysílání dobré povědomí u diváků i inzerentů. Jsme si ale vědomi toho, že aktuální situace na trhu potřebuje něco více, než je stávající programové schéma naší televize. Proto jsme se po dlouhých jednáních domluvili na spojení TV Public s nově připravovaným televizním kanálem, který bych prozatím ráda ponechala v anonymitě, přiblížila Pešková. Fúze se dotkne obsahu i zaměření televize.

TV Public - pořad Narovinu

Public, televize o nás… (Repro foto: Public TV)

Jan Potůček: Zadlužená TV Public se spojí s další chystanou televizí, od září změní název

Vlastník televize Nova kupuje Bontonfilm

Společnost Central European Media Enterprises (CME), mimo jiné vlastník televize Nova, kupuje za víc než 200 milionů korun filmového distributora Bontonfilm. CME to oznámila prostřednictvím tiskové zprávy. Akvizice Bontonfilmu naplňuje strategii CME posílit její pozici jedné z největších (…) mediálních společností ve střední a východní Evropě, zabývající se výrobou a distribucí audiovizuálního obsahu pro kina, home entertainment, televizi a nová média, uvedla při této příležitosti viceprezidentka pro korporátní komunikaci Romana Wyllie. Wyllie zároveň v tiskovém sdělení novinářům oznámila, že Bontonfilm nemá žádné zadlužení a kupní cena se skládá z počáteční částky ve výši 11 milionů amerických dolarů a další obnos, maximálně 1,5 milionu dolarů, by měl být vyplacen prodejní straně do konce letošního roku. Uzavření transakce podléhá schválení Antimonopolním úřadem v České republice a splnění dalších běžných podmínek pro uzavření transakce a očekává se, že se uskuteční do konce druhého čtvrtletí tohoto roku, dodala Wyllie. Tato akvizice výborně doplňuje naše televizní působení na českém a slovenském trhu, uvedl k samotné transakci sám prezident CME Adrian Sarbu.

Adrian Sarbu

Nevypočitatelný prezident CME Adrian Sarbu. (Zdroj: CME)

Lukáš Polák: Vlastník televize Nova, společnost CME, kupuje filmového distributora Bontonfilm
Jan Potůček: Koupí Bontonfilmu se Nova nedostane k českým filmům před rokem 1989

Stručně

Pět a možná ještě více nových HDTV stanic bude součástí jarního rozšíření programové nabídky satelitní služby Skylink, která působí v České republice a na Slovensku. Vyplývá to z informací, které má k dispozici server DigiZone.cz. Skylink se nechce k novinkám, které chystá na nejbližší týdny, vyjadřovat. Součástí jejího rozšíření budou také minimálně tři stanice v klasickém rozlišení.

Lukáš Polák: Skylink chystá výrazné rozšíření počtu HD kanálů, minimálně o pět

Podíl na trhu jako důležité měřítko pro hodnocení programu? To by pro druhý okruh České televize v budoucnu nemělo platit. Pro její představitele prý bude do budoucna důležité, že program sice získá podíl tři a půl až čtyři a půl procenta na dospělém publiku v hlavním vysílacím čase, ale k jeho obrazovce by měl usednout především divák náročný, který ví, co chce, a hledá především kvalitu.

Lukáš Polák: Diváci by měli být nároční a ČT 2 jim v tom chce pomoci

11. dubna se vrací na program ČT 1 lokální zpravodajství Událostí v regionech, které odtud bylo staženo od počátku nového roku. Česká televize se totiž domnívala, že diváci nebudou mít problém s přechodem na kanál ČT 24, opak je pravdou. S tímto krokem ale souvisí i další záležitost, kterou si pravděpodobně mnozí diváci vůbec neuvědomují. Ke sledování Událostí v regionech ze satelitu budou muset mít diváci dekódovací kartu.

Lukáš Polák: Ke sledování regionů ČT na satelitu budou nutné dekódovací karty

Retro Music Television screenshot

Písnička, která před rokem odstartovala vysílání Retro Music Television. (Foto: Lukáš Polák, DigiZone.cz)

Ve středu tomu byl přesně jeden rok, co se Česká republika a Slovensko dočkaly vlastní obdoby hudebního kanálu VH1 Classic, stanice Retro Music Television. Její zástupci jsou s dosavadním fungováním spokojeni. Prozatím si ji prý objednalo několik set tisíc diváků. Za tímto programem stojí zakladatelé hudební televize Óčko včele s Jiřím Němečkem.

Lukáš Polák: Retro Music TV slaví první narozeniny. Chystá několik novinek

Těšíte se na chystaný televizní kanál Film Europe, který připravuje stejnojmenná společnost vedená slovenským podnikatelem Ivanem Hroncem? Pak vězte, že většina evropských snímků zde bude vysílána v originálním znění s titulky. Serveru DigiZone.cz to oznámila manažerka společnosti Film Europe Pictures Česká republika Lenka Stanslická.

Lukáš Polák: Film Europe TV nabídne především snímky v původním znění s titulky

BRAND24

Ve čtvrtek naposledy vysílal slovenský sportovní kanál Trojka v omezeném režimu, tedy pouze v době od pozdního odpoledne do přibližně desáté hodiny večerní, kdy divákům nabídl magazín „Odpískané – hokej". Od pátku 1. dubna, tedy od včerejška, bude vysílání začínat už před sedmou hodinou ranní blokem Rozcvička s Trojkou a končit informacemi Góly – body – sekundy. Například v pondělí 4. dubna je ale poslední pořad naplánován až na 23:10.

Lukáš Polák: Před svým koncem najede slovenská Trojka téměř na celodenní program

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).