Hlavní navigace

Anonymní aplikace naráží na zákony. Služba Secret dostala v Brazílii zákaz

22. 8. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Komunikace beze jmen se nelíbí brazilskému soudu a žádá po Applu a Googlu stažení aplikací ze svých obchodů.

Podpora anonymní kyberšikany a porušování ústavy – dva největší argumenty soudce Paula Cesara de Carvalha. Ten podle brazilského tisku nechce mít populární aplikaci Secret ani v AppStore ani v Google Play. Zákaz se nevyhnul ani klientovi pro Windows Phone. 

Odstraněny by měly být do konce srpna. Za každý den, kdy bude aplikace k dispozici i přes zákaz, hrozí Applu, Googlu nebo Microsoftu pokuta ve výši necelých deseti tisíc dolarů.

MMF24

Secret je jedna z aplikací, které se svezly na vlně ochrany soukromí. Tu vyvolala kauza kolem Edwarda Snowdena, NSA a odposlechů všech možných forem elektronické komunikace. Umožňuje uživatelům anonymně publikovat krátké zprávy, které se zobrazí okruhu jejich přátel – není ale jasné, kdo z nich je autorem. Služba vznikla teprve letos v lednu, ale stihla už od investorů nasbírat 36,4 milionu dolarů. 

Vývojáři anonymních aplikací často tvrdí, že osvobozují komunikaci, protože jejich uživatelé nejsou svázáni sociálním tlakem svých přátel, a popularita podobných služeb roste. Aktuálně se objevila novinka jménem Truth – aplikace posílající anonymní textové zprávy. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).