Hlavní navigace

Anti+globalizace a Internet (spršky z deníčku anti+globalisty)

25. 9. 2000
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Malá chronologie a směsice postřehů na velmi aktuální téma bytí vezdejšího, teď zvláště českého. Internet už není pouhou technickou hračkou. Volný tok informací pomohl rozmachu otevřeného kódu, sítí peer-to-peer, ale i uvědomování si ryze společenských i vědních záležitostí. Stojíme na prahu dalších změn?

Od roku 1995 se globalizuju Internetem. Všechno se tehdy stalo něčím trochu jiným, než to bylo dosud. Dumám, co by dělal český bolševik, kdyby se držel svého původního newspeaku. Asi to, co čínský, ne-li hůř. Všem tehdy bylo na Internetu fajn, ať to byl kdokoli odkudkoli. Nikde žádná komerce. Všichni jeli HTML. Připomnělo mi to všeobecnou basicovou mobilizaci mas při nástupu ZX Spectra.

Léta běží, komerce přibývá. Začíná se nesmět to a ono. Patenty, copyrighty, majitelství… Koroporace by rády vlastnily URL's a povolovaly, kdo na koho smí/nesmí odkazovat. Soudy, soudy, soudy… Miliardáři s překvapením zjišťují, že Internet nejde vlastnit. Amerika se z něj snaží vyhnat nahotinky. Akce „Modrá stuha“ slaví úspěch. Nejvyšší soud USA odsuzuje Clintonovu prudérii k neústavnosti (to ještě neznal Lewinskou:) Internet se rozděluje – globalizuje se a antiglobalizuje. Globalizující se komerce antiglobalizuje nekomerční globalisty – a ti zase antiglobalizují multimiliardovou komerci.

Říjen 1999. Seattle. Proskakují informace o násilí a chemickém zamoření města. Zatýká se. Vyhlášen výjimečný stav. Co se děje? Na Internetu vyrůstá první nezávislé informační centrum ekonomických antiglobalistů – Indymedia. Všechno je v Seattlu jinak, než lžou oficiální média. Dokumentární multimediální záběry mluví jasně – no more newspeak! Internet zasadil další ránu lhaní a zastírání. Mezi 50,000 demonstranty převažovaly odbory a jiné slušňácké organizace. Dostaly obuškem a slzely vespolek s anarchisty a jinými vehementy. Éra poslušných konzumentů kapitalistické selanky končí.

Multimiliardová skupina nadnárodních korporací, sdružených v RIAA, nechá soudně zakázat první přehrávač MP3 Diamond Rio. Další soud ho bere na milost. Opakuje se snaha zakázat masám využívat techniku (RIAA a MPAA před lety zakazovaly lidem magnetofony a videa, taky nakonec neprošlo). RIAA si kupuje zákony, kterými dělá z hudebníků své otroky – Courtney Love to vykřičela do světa, přidávají se další. Korporační moc přerůstá politickou. Kameníci jsou naoko vyšetřováni pro kartelovou dohodu. Nikdo nesmí nabízet cédéčka laciněji, než jak velí RIAA. Přes 80% trhu s hudbou má pět nadnárodních kameníků. Po období hudby nastupuje hudební průmysl s plánováným vkusem podle Armaniho.

Demonstrace a pouliční potyčky ve Washingtonu. Indymedia jede na plné obrátky. Informace v oficiálních médiích už úplně lhát nemůžou. Objevuje se antiglobalizační DeCSS a Napster. Obojí je solí v očích korporačně nadnárodních globalistů. Soudy, soudy, soudy… DeCSS se stává psancem, Napster to asi čeká taky. Co bude s Gnutellou a Freenetem? Nebo spíš s jejich uživateli…? Linux, Apache, Sendmail… Otevřený kód a GPL se mohutně prosazují. Polarizace pokračuje. Internet v ní hraje čím dál větší roli.

V červnu Gross spouští barnumskou propagandu o blížícím se nájezdu avarských hrdlořezů na Prahu. Stařenky a maminky malých dětí jsou vyděšené. Gross u nich slaví úspěch. Ke Grossovi se přidávají další – třeba Neff na Psovi a pravice. Nepřidávám se a jdu proti Grossově svazáctví. Štvavá kampaň pokračuje do bezvědomí a vyvolává českou nenávist. Tu je tady vždy snadné rozdmýchat od pádu na Bílé Hoře. V novinách a televizi ztrácím pojem o letopočtu. Nějaké postavy vyjadřují enormní rozhořčení jménem všech slušných pracujících občanů (teď ovšem i jménem nezaměstnaných a velkokapitalistů – zvláště u ustrašených babiček s minimálním důchodem je to smutné – tristní komika nezná konce kraje). Všechny překvapují demonstrace v Melbourne. Scénář stejný.

Nájezd Avarů na Prahu se nekoná. Praha je vylidněná jak po moru, všude černí hlídači infekční nákazy. Chůze po Praze je retardační – strážci mě legitimují pomalu na každém rohu jak za bolševika Novotného. Výlohy jsou všude na svých místech. Strahovský stadión pro 15,000 „individuí“ obývá jen 60 Avarů (na jednom místě by se koncentrovali naivkové). Dneska k nim možná přibyde pár set z italského vlaku, zadrženého na hranicích. Gross poslal na vlak stovku obrněnců, kteří to nestihli do jeho odjezdu. Zastavili ho o kus dál a přistoupili si (dusno). Počet nevpuštěných demonstrantů narůstá do stovek – většina na příkaz FBI (výměna tří písmenek – dříve ty „nespolehlivé“ označovala KGB, např. Solženicyna, Havla a desítky tisíc dalších). Husák byl papežštějsí než Brežněv, Gross než bezpečnostní orgány USA. Ve svých nedělních extempore vyjevil, že americká policie nezvládla Seattle ani Washington. Zatímco on postavil do ulic policejní přesilovku (zatím cca 5:1) a nepouští do Česka všechny „nespolehlivé“.

Havel na Hradě dal průtok svému kmotrovství. Neslučitelné se mu nesloučilo. INPEG, Jubillee 2000 atd. se s miliardáři na ničem nedomluvili. Moderující komisařka OSN zkritizovala Čechy za jejich rasismus. Televize ukázala záběry neofašistů mlácených italskými antifašisty. Ale mluvila o mlácení skinheadů anarchisty. Neofašisti patří k tuzemským oblíbencům. Říká se jim skinheadi, aby to tak nekřičelo. Antifašisti nejsou anarchisti. Zřejmě mate jejich mládí. České představě antifašisty vyhovuje osvětimský přežilec, který se v chudobě nedožije nejmenší náhrady za všechna utrpení ve všech protrpěných režimech.

Pro S26 neboli September 26 jsou vyhlášeny celosvětové akce proti ekonomické globalizaci nadnárodními korporacemi. Nejde ani zdaleka jen o Prahu. Připravují se akce ve všech hlavních městech tábora kapitalismu. Státem vytrubované desetitisíce demonstrantů se do Prahy patrně nedostaví. Na zatím probíhajících demonstracích je převaha Italů a Španělů. Jsou jižansky vehementní, jak to domorodci neznají. Hbitě se organizují a jdou za věcí. Zda se těm pár tisícům vehementů podaří zablokovat v úterý Pakult, se uvidí. Ale veselo ještě bude.

Napster, Gnutella, Freenet, Open Source, DeCSS, MP3, Indymedia, geekové, Internet vůbec… A k tomu narůstající antiglobalizační hnutí i ve fyzickém světě… Jestli to někomu vůbec nic neříká a vidí všechno jako status quo, se kterým není proč hýbat, co se dá dělat. Já jen, abyste věděli, že žádný dynamizující se fenomén není jen tak pro nic za nic, ať si o tom myslíte, co chcete. Žádný systém nemůže existovat bez diverzity. Každá totalita se rozpadne do diverzifikovaných částí a subsystémů, často i s pořádným randálem (Jugoslávie, SSSR apod.). Internet už dávno není jen technická záležitost.

WT100

O tom, co si o tom myslíte vy, se můžete vyjádřit na Lupě. Jen – proboha vás prosím! – nechrlte nenávisti na žádnou stranu. To zakládá jen budoucí exploze. Mezi multimiliardáři jsou i silní filantropové (např. George Soros) a mezi antiglobalisty nejsou „jen samí blbečkové“. Všichni jsou na tomhle světě spolu – a jde jen o to, aby byli opravdu spolu. A nezapomeňte ani na významnou roli Internetu v té vší polarizaci a dynamice.

Orientační adresy:

Prague Indymedia – aktuální zpravodajství (nejen) z demonstrací (nejen) v Praze. Radio Jeleni – ode dneška by mělo vysílat od cca 12 do 22 hodin nezávislé zpravodajství z událostí v Praze, rozhovory atd. (až do středy). Praga 2000 – italský server podrobně mapující situaci v Praze a všeho kolem ní (znalost italštiny nutná). INPEG – česká část Inpegu, který má velmi spanilé mluvčí, ale tenhle server obsahově nestojí za moc. S26 – Global Day of Action – celosvětové akce proti ekonomické globalizaci (aktualizovaný soupis lze najít i na Indymedia.org – zadejte v tamním prohledávači znaky S26).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).