Hlavní navigace

Apple bude muset doplatit daně v Irsku. A to až 13 miliard eur

30. 8. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: pio3 / depositphotos.com
Irsko v minulých letech poskytlo americké společnosti Apple neoprávněné daňové výhody. To je ale na evropském trhu zakázané.

Bezpečný irský daňový přístav Applu, ale i dalších amerických firem, se hroutí. Na daňové výhody, které keltská země poskytovala americké společnosti, si posvítila Evropská komise. A podle eurokomisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové není možné, aby členské země poskytovaly výhody vybraným firmám. 

Apple platil řadu let výrazně nižší daně. Podle tiskové zprávy Komise se jeho sazba pohybovala od jednoho procenta v roce 2003 až k 0,005 procenta v roce 2014.

„Rozhodnutí je jasnou zprávou: členské státy nesmějí poskytovat nespravedlivé daňové výhody vybraným firmám bez ohledu na to, zda jsou evropské či zahraniční, velké či malé, součástí nějaké skupiny, či ne,“ komentovala rozhodnutí Vestagerová.

Irsko by teď mělo ušlé daně od Applu vymoci. A mělo by jít o rekordní sumu, která by zacloumala s účtem lecjakého finančního úřadu. 13, slovy třináct, miliard eur, by měl Tim Cook poslat jen za roky 2003 až 2014

Není to první podobný případ a Irsko v tom není samo. Loni třeba Komise podobně zasahovala ve Francii, kde musela vracet daně elektrárenská společnost EDF. V jejím případě šlo ale „jen“ o 1,37 miliardy. Na druhou stranu je Apple v ulívání peněz šikovný. V daňových rájích mimo Spojené státy dnes drží momentálně kolem 181 miliard dolarů.

BRAND24

Irsko je, stejně jako Nizozemí nebo Lucembursko, oblíbenou zemí pro daňovou optimalizaci především zámořských firem. V zemi tulipánů prověřovala Komise zase daňové výhody pro kavárenský řetězec Starbucks. Nešlo však o nízkou sazbu daně, jako spíš o umělé snižování daňového základu. 

Souboj evropských úřadů s americkými globálními službami a firmami pokračuje. Po Microsoftu obsadila pozice nejsledovanějších firem nová generace Silicon Valley. Google, Apple, Facebook nebo Uber.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).