Hlavní navigace

Apple ukončuje vývoj AirPower, třetina českých firem využívá cloud, vychází Visual Studio 2019

5. 4. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Valve Index
Polovinu tržeb hudebních nahrávek tvoří streaming. Raspberry Pi má oficiální klávesnici a myš. Valve chystá VR headset. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Mikropočítače Raspberry Pi nyní mají také oficiální klávesnici a myš. Klávesnice vyjde na 459 korun a prozatím není k dispozici v české variantě. Poslouží také jaké USB hub, k dispozici jsou tři konektory. Připojit lze třeba myš, která má tři tlačítka a kolečko. Stojí 329 korun.

Apple to konečně rozseknul a sdělil, že ukončil vývoj bezdrátové nabíječky AirPower. Ta byla představena v roce 2017, ale nikdy se nedostala na trh. Apple kolem situace mlčel a až nyní ukončení potvrdil webu TechCrunch. Firma prý nedokázala dosáhnout na „vysoké standardy“, které od nabíječky požadovala.

Google oficiálně ukončil zkracovač webových adres Goo.gl, který byl oznámen už před rokem. Firma doporučuje přechod na Firebase Dynamic Links (FDL).

Cloudfare před rokem spustil DNS na adrese 1.1.1.1 a nyní k tomu přidává také VPN. Službu nazval Warp a k dispozici bude v rámci mobilních aplikací pro iOS a Android. Přesný termín spuštění prozatím není známý, stejně jako ceny. Základní tarif má být zdarma.

Společnost Valve oficiálně oznámila, že pracuje na brýlích Index. I když, je to takové oznámení/neoznámení. Firma pouze naťukla, že detaily představí někdy v květnu. Není jasné, co přesně tento VR headset bude umět, jaké bude mít parametry a tak dále. Snad jedinou věc lze tvrdit s jistotou, a to napojení na SteamVR. Novinka by se na trh měla dostat 15. června.

Třetina českých firem používá cloudové služby, uvádí průzkum společnosti Algotech. V případě, kdy společnosti o nasazení cloudu uvažují, v polovině případů preferují českého dodavatele. Není to ale z důvodů ukládání dat v Česku, ale zejména kvůli podpoře v češtině.

Boston Dynamics vydal nové video, kde ukazuje další možnosti svého robotického skladníka Handle. S krabicemi to umí celkem dobře. O tom, jak se Boston Dynamics rozvíjí, více v našem článkuBoston Dynamics zároveň kupuje firmu Kinema Systems, která vyvíjí deep learning systém, který robotům pomáhá „vidět“ a interagovat právě například s balíky ve skladech.

Microsoft do světa vypustil Visual Studio 2019, k dispozici je pro Windows a macOS. Seznam novinek je k dispozici zde, poznámky k vydání pak tady.

V Sony dochází k velké reorganizaci. Vznikne jedna divize Electronics Products & Solutions, kam zapadnou chytré telefony, audio- a videopřístroje, kamery a fotoaparáty. Podle Sony by tam mělo jít sdílet jednotlivé technologie a vše by se mělo zefektivnit. Japonská firma už má delší dobu hardwarové sekce držet nad nulou, výjimku tvoří PlayStation. Zajímavé bude sledovat zejména vývoje kolem telefonů Xperia, které jsou výrazně ztrátové. Sony vedle videoher drží nad vodou hudební a filmová produkce (Sony Pictures, Sony Music).

Toshiba zase oznámila, že se její sekce notebooků oficiálně přejmenovává na Dynabook a pod stejnou značkou budou dostupné i samotné počítače. Počítače Toshiba ovládá společnost Sharp, který zase spadá pod Foxconn.

Globální trh s hudebními nahrávkami v loňském roce vyrostl o 9,7 procenta na 19,1 miliardy dolarů. Téměř polovinu, 47 procent, z toho tvoří streamovací služby typu Spotify. Podíl zvýšily z předchozích 37 procent.

Ruský Kaspersky Lab otevírá transparentní centra společně s datovými centry v Madridu. Reaguje tak na nařčení, že firma spolupracuje s ruskou vládu. Eugene Kaspersky uvedl, že jde o geopolitický nesmysl a že dnes zřejmě každá firma může být z něčeho takového jen tak nařčena. Kaspersky už dříve datacentra rozjel ve Švýcarsku.

Také MIT ruší spolupráci s čínskou firmou Huawei, která byla partnerem ve výzkumech a podobně. MIT to zdůvodňuje vyšetřováním, které proti Huawei vede americká vláda. S Huawei už dříve rozvázaly spolupráci jiné americké školy, stejně jako tuzemská ČVUT. MIT ukončuje také spolupráci se ZTE.

FireEye a Mandiant vydávají alternativu pro Kali Linux. Jmenuje se Commando VM, je postavená na Windows a Flare VM, je určená pro penetrační testování a obsahuje 140 různých nástrojů.

Trhu s hyperkonvergovanou infrastrukturou jasně vládne Dellpočítá IDC. Ve čtvrtém kvartálu roku 2018 dosáhl na podíl 28,6 procenta a meziročně v tržbách vyrostl o 64 procent. Druhý Nutanix má 14,8 procenta a Hewlett Packard Enterprise drží podíl 5,4 procenta.

Čínská vláda přidala na seznam několik povolání, která jsou v zemi považována za oficiální. Na list se vedle profesí spojených s internetem věcí dostali také piloti dronů, a dokonce e-sportovci. E-sporty podle propočtů v Číně v loňském roce vytvořily trh o velikosti 10 miliard dolarů a oboru se věnuje kolem 400 milionů lidí.

Financial Times po nákupu majoritního podílu v The Next Web kupují další mediální startup, a sice Deal Street Asiazjistil TechCrunch. Obchod má vést Nikkei, tedy mateřský podnik FT.

KL24

Pure Storage kupuje společnost Compuverde. Ta vyvíjí software, který spravuje storage v hybridních infrastrukturách. Pure Storage tak chce obsáhnout trh, kde zákazníci využívají více cloudů a prostředí.

Alibaba kupuje čínskou firmu Teambition, což je taková alternativa pro Trello a Asana. Do startupu dříve investovaly Microsoft a Tencent. Alibaba postupně staví kapacity v enterprise softwaru, se kterým chce uspět nejenom doma v Číně, ale také na mezinárodním trhu.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).