Hlavní navigace

Apple vývojářům pro iOS povolil uzdu

10. 9. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Apple omezil restrikce, kterými vývojářům aplikací pro jeho iPhone, iPod Touch a iPad přistřihuje křidélka. Obvykle s odvoláním na zachování bezpečnosti, výkonu či spolehlivosti. Nyní byla licence pro iOS Developer Program upravena v částech 3.3.1, 3.3.2 a 3.3.9. Zejména uvolňujeme omezení na vývojové nástroje používané k vytváření aplikací pro iOS. Jedinou podmínkou je, aby výsledné aplikace nestahovaly žádný kód. To by mělo vývojářům poskytnout požadovanou flexibilitu při zachování…

Apple omezil restrikce, kterými vývojářům aplikací pro jeho iPhone, iPod Touch a iPad přistřihuje křidélka. Obvykle s odvoláním na zachování bezpečnosti, výkonu či spolehlivosti. Nyní byla licence pro iOS Developer Program upravena v částech 3.3.1, 3.3.2 a 3.3.9. Zejména uvolňujeme omezení na vývojové nástroje používané k vytváření aplikací pro iOS. Jedinou podmínkou je, aby výsledné aplikace nestahovaly žádný kód. To by mělo vývojářům poskytnout požadovanou flexibilitu při zachování zabezpečení, o které nám jde, uvedl Apple ve zprávě pro média.

Apple byl od začátku kritizován za přílišné omezování možnosti aplikací a svazování rukou vývojářům. Neschválené aplikace se pak nedostanou na AppStore a jsou tedy pro uživatele z jediného posvěceného zdroje aplikací nedostupné. S nástupem dalších chytrých platforem se začíná stupňovat důležitost nezávislých vývojářů. Právě jejich aplikace totiž mohou pro uživatele dělat jednu platformu atraktivnější než platformy konkurenční. Například Microsoft se netají tím, že pro Windows Phone 7 chce získat vývojáře populárních aplikací pro Android nebo právě iOS (iPhone/iPod Touch/iPad).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).