Hlavní navigace

Ariadne.cz - blogová encyklopedie

23. 12. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Systém Ariadne.cz je zdánlivě velmi složitý, avšak po chvilce zamyšlení vám připadne přímo primitivní. Registrovaní uživatelé publikují takzvané "zápisy" na určité téma, tedy klíčové slovo nebo také anglicky "node". Přímo v jednotlivých článcích lze pak jednoduchým kliknutím na nějaké z obarvených slov přejít na článeček s požadovaným tématem.

Vysvětlím na příkladu. Ve článku na téma menstruace se objeví věta:

Menstruace je měsíční krvácení, u ženy se dostavuje periodicky jednou měsíčně od puberty do menopauzy.

Kliknutím na slovo „puberty“ se dostanu k textu o pubertě.

Podstata systému serveru je převzata z anglického Everything2.com (nyní bohužel mimo provoz), o který se stará The Everything Development Company.

Vzhled a funkce

Stránky nevypadají na první pohled nic moc, ostatně i při dalších pohledech z libovolných úhlů se prvotní názor nezmění. Tento design pro podobný typ webu bohatě stačí, navíc vyniká jedinečnou přehledností. Pokud máte přeci jen nějaké estetické požadavky, pak vám dali tvůrci možnost změnit si skin nebo theme (dohromady vzhled). Bohužel máte na výběr pouze mezi špatným, přibližně stejně špatným, malinko lepším apod.

K článkům se dostanete různými způsoby. Novinky se vám zobrazí přímo na hlavní stránce, mimoto si můžete zvolit z bočních lišt, kde jsou umístěny odkazy na výběr ze starších textů. Pokud se považujete za dítě štěstěny, můžete se pokusit pomocí funkce hledání na horní liště i něco nalézt. Nodes však zatím není mnoho, proto výsledek nezaručuji. V tom dozvědět se, o čem se v příspěvku píše, vám kromě tématu pomůže i upřesňující závorka, která oznamuje povahu textu (např. věc, osoba, myšlenka, …). Vyjma výše zmíněného odkazování přímo z textu lze za každým článkem najít tabulku témat, kam uživatelé z tohoto místa nejčastěji odcházeli.

Bez registrace sice můžete webem neomezeně surfovat, avšak se zapsáním získáte jak možnost přidávat nové příspěvky a přidávat své komentáře k příspěvkům starším, tak i výše zmíněnou volbu vzhledu, knihu záložek, přístup k chatu, interní poštu a několik bodů, pomocí nichž pak lze hodnotit cizí příspěvky, příčemž s každým přidaným textem se vám zvýší příděl těchto „cools“. Záporně ohodnocené článečky pravděpodobně ze serveru zmizí (to už je na správě). Takto se vlastně snadno odděluje zrno od plev.

Texty

Vzhledem k povaze serveru se dá s určitou jistotou tvrdit, že zde naleznete od všeho něco. Ve skutečnosti se na serveru vyskytuje asi nejvíc různých zamyšlení a málo čistě encyklopedických příspěvků. Dokonce zde najdete takové zvláštnosti jako recenze a odkazy na volné hry, úryvky z knih a tak podobně. Každý si může vybrat to, co je mu blízké.

Myšlenková úroveň je více či méně vysoká. Uživatelé se většinou prezentují krátkými avšak údernými textíky, práce málokdy přesahují dvě normostrany (3600 znaků). Úroveň textu zřejmě zvyšuje implementovaná kontrola pravopisu, i tak narazíme sem tam na gramatický nedostatek.

Myslím, že stojí za to, abychom si nějakou ukázku prezentovali:

CIF24

Inzerát
(myšlenka) napsal(a) Medy

Inzeráty tohohle typu miluju! Jsou to perly, asi si udělám sbírku… :o) JMENUJI SE PETRA A RÁDA BYCH SE SEZNÁMILA. MÁM RÁDA CHLAPY CO VÍ CO CHCOU VEŠKERÉ SPORTYŽIVOT. Hledám muže na úrovni, nejlépe lékaře, právníka, inženýra… Jsem pohledná 26letá VŠ, těším se na vaše odpovědi, pánové! Moudrá matka příroda to zařídila tak, že lidé znají dříve své tváře než své duše… Nemoudří lidé to v době informačního věku začasté chtějí měnit a vymýšlejí si proto řadu možností – inzerci, SMSky, Internet… je to správně, ptám se…?

Lidé z Ariadne

Na projektu Ariadne.cz se spolupodílí někteří správci diskusních serverů a jiní lidičkové, jmenovitě například Petr Baudiš či Marek Janda (administrátor Nyx.cz), několik se jich skrývá pod přezdívkami (JitkaCL, Fis> (administrátoři Lopuch.cz)). Jedná se o projekt nekomerční, tudíž omezený volným časem tvůrců. Avšak nutno podotknout, že se o web, i přes velmi nízký zájem, celkem dobře starají. Kvalita tohoto typu serveru se však zvyšuje přímo úměrně s nárůstem uživatelů.

Potenciál Ariadne

Díky univerzálnímu a dále neustále se vyvíjejícímu systému se budoucnost serveru jeví sympaticky. Jedinou podmínkou pro to, aby se z něj stal oblíbený a užitečný server, je zvýšení počtu uživatelů a zvláště zvýšení počtu příspěvků. Snad každý má něco, čím by mohl webu přispět. Není potřeba dělat něco náročného. Stačí vytáhnout z hloubi adresářového stromu pár starých školních prací, okopírovat zajímavý úryvek z nějaké té e-knihy či sem vložit některý ze svých hodnotných příspěvků z diskusních serverů. Kolik hodnotného se napíše a pak se ztratí v propasti minulosti… Není to škoda?

Autor článku

Autor studuje FF MU obor Psychologie. Aktivně přispívá do několika internetových magazínů, zajímá se přitom hlavně o webovou komunikaci a psychologii Internetu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).