Hlavní navigace

Asymmetric Wireless -- výrazný propad cen bezdrátů

18. 7. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Bezdrátová pojítka stále prokazují velkou službu lidem, kteří si z finančních důvodů nemohou dovolit pronájem digitálních okruhů. A právě jim měl Český Telecom v úmyslu konkurovat zavedením ADSL. Jejich nově nabízená asymetrická obdoba ale tlačí ceny níže, než byla představa Českého Telecomu u ADSL.

Výraz „asymetrický“ je v tomto případě poněkud zavádějící. Bezdrátová síť (WLAN) postavená dle normy IEEE 802.11b v bezlicenčním pásmu 2,4 GHz se v praxi chová asymetricky zcela běbžně. Zatímco směrem k uživateli nepředstavuje šum relativně problém, směrem od uživatele nastávají potíže, protože v přístupovém bodě je obyčejně zařízení soustředěno několik a navzájem se ruší. Takže i když máte bezdrátové pojítko s rychlostí 256 kbit/s, dopředný kanál bude stejně vždycky pomalejší. Zvlášť v Praze a dalších velkých městech, kde vládne naprostá anarchie a vyzářený výkon často až stonásobně překračuje povolenou mez.

Contactel ovšem tentokráte přichází s naprosto regulérní asymetrickou variantou tohoto původně symetrického připojení a nabízí různé obdoby rychlostí 128/64 kbit/s a 256/64 kbit/s. Z technologického hlediska se o žádnou novou službu nejedná. Jsou to tradiční bezdrátové sítě postavené na full-duplexních technologiích BreezeNET nebo jiných, pouze je odpovídajícím způsobem omezena rychlost dopředného kanálu, v tomto případě na 64 kbit/s. Většině uživatelů je to stejně jedno, protože je zajímá takřka výhradně kanál zpětný a troufám si tvrdit, že řada lidí by tento limit ani nezaregistrovala, protože běžně nic neuploadují.

Ve skutečnosti je to ze strany Contactelu spíše obchodní finta. Nedávno totiž začal v České republice nabízet obousměrné připojení přes satelit, které je též asymetrické, a cena za 512/128 kbit/s činí 3.990 korun měsíčně (bez pronájmu koncového zařízení), zatímco bezdrátové pojítko 64 kbit/s přijde na 3.490 korun, čímž jsou bezdrátové sítě rázem opticky vytlačeny na periférii zájmu. Contactel proto přišel s počítanou a nepočítanou asymetrickou variantou, která mu zřejmě nijak zvlášť náklady nesnižuje, ale dostává bezdrátová pojítka atraktivních rychlostí do zcela jiných cenových relací než jejich full-duplexní protějšky.

Nově jsou v ceníku Contactelu služby s počítaným přenosem dat. Tedy nově… Od okamžiku, kdy jsou ceníky všech firem předmětem nejvyššího utajení, to nedokáži příliš posoudit. Bezdrátová síť CESNET, kterou kdysi Contactel koupil, neměla počítání dat jako svoji filosofii a Contactel je dlouhou dobu taktéž nepodporoval. Zřejmě tedy došlo k přehodnocení obchodní politiky. U počítané obdoby není nabízen standardní BreezeNET, ale populární ORiNOCO. Linku o rychlosti 256/64 kbit/s při objemu 0.5 GB přenesených dat tak pořídíte za 1.490 korun měsíčně a neomezenou alternativu za 5.990 korun měsíčně. To je levnější než ADSL v představách Českého Telecomu.

MMF24

Typ služby Limit GB Měsíční poplatky
Internet Wireless Asymmetric Limit 256/64 0,3 790,–
Internet Wireless Asymmetric Limit 256/64 0,5 1.490,–
Internet Wireless Asymmetric Limit 256/64 1 2.990,–
Internet Wireless Asymmetric Limit 256/64 2 4.990,–
Internet Wireless Asymmetric 128/64 4.990,–
Internet Wireless Asymmetric 256/64 5.990,–

Ceník služby Internet Wireless Asymmetric je zde.

Teď by se hodilo srovnání s ostatními, jenže… ceníky se žárlivě střeží, všechno je relativní, nic není definitivní, záleží prý na dohodě. Zkusil jsem obvolat několik největších společností, jež nabízí bezdrátová pojítka. V jednom případě (InWay) by mi udělali asymetrické připojení na přání, ostatní poskytovatelé je nenabízí ani nedělají. V Nextře nevěděli, co je to „rychlost na uploadu“. Nejvtipnější byla scéna v Jet2Web, kde mě s dotazem, zda službu vedou či nevedou, tvrdošíjně odmítali přepojit na obchodní oddělení a chtěli mé telefonní číslo. Jenže čekat s takto banálním dotazem 24 hodin, až se mi ozvou, je obskurní. Chudák zákazník.

Je tajení ceníků z hlediska přístupu k zákazníkovi správné?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).