Hlavní navigace

Atraktivní nabídka neznamená všechno, poznala to i satelitní služba Skylink

15. 6. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Satelitní operátor pocítil naplno dopad toho, co se může stát, když zkrachuje společnost, z jejíž nabídky přebíral do té svojí některé programy v HD rozlišení.

Skylink přišel o některé kanály v HD rozlišení

Krach satelitního operátora Satellite BG, který oznámil ukončení své činnosti k 31. květnu, si vybral první a nepříliš povzbudivou oběť. Zákazníci Skylinku, kteří mají předplacené programy v balíčku Mixbox, budou některé z nich moci sledovat už pouze v SD a nikoliv v HD kvalitě, jako tomu bylo doposud. Serveru DigiZone.cz to potvrdil obchodní a marketingový manažer SPI International pro střední a východní Evropu Adrian Gumulák. Krach operátora Satellite BG všechny velice nemile překvapil a snažili jsme se najít nejlepší možné řešení. Věřím, že to není do budoucna definitivní stav, uvedl Gumulák.

Důvodem k převedení některých původně HD programů pouze do SD kvality je cena za distribuci prostřednictvím satelitu Astra. Kapacitu jsme si museli uhradit na vlastní náklady, a jak jistě víte, nejde o levnou záležitost. Ve hře bylo několik variant, nakonec jsme se rozhodli pro tuto. Pochopitelně nás to mrzí, dodal manažer SPI International. Společnost Media Broadcast v pondělí odpoledne připojila kódování k programům FightBox HD, DocuBox HD, FashionBox, EroX HD, 360 TuneBox a EroXXX.

Lukáš Polák: Některé programy operátora Skylink budou díky krachu Satellite BG vysílat pouze v SD kvalitě

Zatím posledním kanálem, který společnost SPI International spustila, byl včera hudební 360 TuneBox
SPI International

HD vysílání TuneBoxu v nabídce Skylinku dlouho nevydrželo, nahradila ho SD verze.

Řecká veřejnoprávní televize a rozhlas oficiálně skončily

Davy lidí vehnalo do ulic po celém Řecku rozhodnutí tamní vlády. Ta v rámci úspor zcela nečekaně zrušila veřejnoprávní televizi i rozhlas. Ellinikí Radiofonía Tileórasi (ERT), jak se veřejnoprávní médium označovalo, má za sebou více než sedmdesátiletou existenci. Propuštěno bude přes dva a půl tisíce zaměstnanců. Vysílání skončilo úderem půlnoci a nahradila ho černá obrazovka, v případě rozhlasu utichlo šíření na VKV. Řecká televize na svém prvním okruhu vysílala mimořádné zpravodajství, které zachycuje davy lidí s vlajkami v ulicích. Reportéři se připojují z různých koutů země.

Vysílání ERT zahrnovalo doposud celkem tři televizní stanice a čtyři rozhlasové okruhy. Rozhodnutí vlády, které přišlo zcela nečekaně, je kruté a ponižující, píše na svém webu veřejnoprávní vysílatel ERT. Ten zde zároveň zveřejnil celé stanovisko k této situaci. ERT je ukázkovým příkladem netransparentnosti a extravagance, citovala BBC stanovisko řecké vlády. Poplatek za veřejnoprávního vysílatele činil měsíčně v přepočtu necelých 120 korun. Řecko se stalo vůbec první zemí, která byla zasažená krizí Eurozóny, od roku 2010 do jeho záchrany nalila Evropská unie přes 200 miliard eur.

Lukáš Polák: V Řecku vyšly do ulic davy lidí, o půlnoci tam skončí vysílání veřejnoprávní televize i rozhlasu

Veřejnoprávní televize ERT věnuje mimořádné situaci, která nastala, vysílání na svém prvním televizním okruhu.
Autor: repro foto ERT 1

Veřejnoprávní televize ERT ukončila oficiálně své vysílání.

Radiokomunikace plánují novinky v pozemním vysílání

Testy hybridního vysílání HbbTV, vysílání televizních programů v HD kvalitě i experimentování s placenými programy chystají pro svoje regionální sítě DVB-T v Praze a dalších lokalitách České Radiokomunikace. Na konferenci Digimedia 2013 to řekl manažer této společnosti pro rozvoj služeb a strategie Marcel Procházka. Operátor podle jeho slov eviduje zájem stávajících zákazníků z celoplošných multiplexů 2 a 3 o možnost vysílat ve vybraných městech v HD kvalitě. Nespecifikoval však, o koho jde.

“Připravené máme i testy dalších technologií, které však pro svoji náročnost na kapacitu sítě mohou proběhnout pouze v DVB-T2. Bude tedy záležet na tom, zda a za jakých podmínek budeme moci vysílání v tomto standardu nadále testovat,” prohlásil Procházka. Stávajícímu testu DVB-T2 v Praze a Plzni vyprší v červenci oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Firma může žádat o jeho prodloužení na dalších šest měsíců, ale podle Procházky by chtěla mít jistotu dlouhodobějšího experimentu.

Jan Potůček: Regionální sítě Českých Radiokomunikací vyzkouší HbbTV, HDTV a Pay TV

Kvalita obrazu promo spotu Českých Radiokomunikací byla skutečně excelentní.
Autor: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Kvalita obrazu promo spotu Českých Radiokomunikací v DVB-T2 experimentu Českých Radiokomunikací..

Stručně

Nejen přes klasickou satelitní parabolu bude možné přijímat programy satelitní služby Skylink. Její majitel, lucemburská společnost M7 Group, totiž koupila podíl v nizozemské společnosti Stream Group, která se zabývá vývojem aplikací pro poskytování video služeb pro chytrá zařízení, jako jsou smartphony, tablety, počítače nebo chytré televizory.

Jan Potůček: Skylink chystá vysílání přes IP pro chytrá zařízení. Vstoupil do Stream Group

Telekomunikační operátor Progress Digital posílil pokrytí signálem Regionální sítě 7 na jižní Moravě, konkrétně v Brně. Server DigiZone.cz o tom informovali čtenáři z této lokality, jejich zprávy následně potvrdil jednatel společnosti Radim Pařízek.

Lukáš Polák: Regionální síť 7 posílila pokrytí v Brně, chystá se do Ostravy

Pod názvem Rebel bude vysílat druhá televizní stanice provozovaná Radimem Pařízkem, majitelem TV Pohoda, ostravského Rádia Čas a firem, které provozují celoplošný televizní multiplex 4 a Regionální síť 7. 

Jan Potůček: Pařízkova chystaná televize Pohoda R se přejmenuje na Rebela. Dostala souhlas Rady

„Čekali jsme několik let. Sám jsem si už připadal neseriózně, ale nemohli jsme najít model, aby nám to ekonomicky vycházelo,“ říká o roky odkládaném startu televize Pohoda Radim Pařízek.
Autor: pro DigiZone.cz Ivana Dvorská

Radim Pařízek rozjel „digitální byznys“ na několika frontách.

Definitivní konec regionálních studií RTA potvrdili Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RTA) jejich provozovatelé. Všech pět regionálních televizí, které sídlily v Českých Budějovicích, Brně, Zlíně, Ostravě a Hradci Králové, vrátily půldruhého roku po ukončení svého provozu vysílací licence.

Jan Potůček: Půldruhého roku po svém zániku vrátila studia RTA vysílací licence, TV7 o ni přišla

Tříletý exkluzivní kontrakt na vysílání kompletní hokejové KHL podepsal provozovatel placených kabelových a satelitních ka­nálů Sport 1 a Sport 2 HD, společnost Chello Central Europe. Platit začne od sezóny 2013/14.

Jan Potůček: Hokejová KHL bude po tři roky exkluzivně pouze na Sportu 1 a Sportu 2 HD

cif 24 - early cena - média

Moderátorka Počasí na Nově Petra Svoboda přejde na pozici moderátorky Nočních Televizních novin již od pondělí 17. června. Informovala o tom PR koordinátorka Novy Alžběta Cimová.

Jan Potůček: Nova nasadí Petru Svobodu do Nočních Televizních novin od pondělí 17. června

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).