Hlavní navigace

Až nás budou dvě miliardy

23. 10. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Koncem roku bude prý překročena magická hranice dvou miliard internetových uživatelů. Za posledních pět let se tedy počet lidí využívajících Internet zdvojnásobil.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Zmíněná čísla pocházejí od International Telecommunication Union a cituje je i časopis TIME. Počet lidí, který mají přístup k internetu z domova, také strmě stoupá. V roce 2009 to bylo 1,4 miliardy lidí, letos skoro 1,6 miliardy. Čerstvá čísla byla zveřejněna stylově 20. října, tedy na mezinárodní den statistik. V roce 2010 přibylo 226 milionů nových uživatelů Internetu, z nich 162 milionů pochází z rozvojových zemí. Docela drasticky ale stále vyznívá srovnání Evropa versus Afrika – na Internetu je 65 % Evropanů a jenom 9,6 % Afričanů. Pro rozvojové země je Internet téměř zaklínadlem, generuje pracovní místa, pomáhá ekonomickému růstu a produktivitě. Skoro to vypadá tak, že Internet všechno zařídí a spasí svět. Vysokorychlostní Internet je ještě sledovanější „komoditou“ než Internet obecně, ve vyspělých zemích ho má čtvrtina lidí, v rozvojových zemích jenom čtyři lidé ze sta. A nakonec – za posledních 5 let vzrostl počet uživatelů sítí 3G ze 72 milionů skoro na miliardu.

MMF24

afrika

V evropských číslech si Česko nestojí špatně, na Internetu se pohybuje daleko menší procento občanů evidentně vyspělejších států. Kdyby byl Internet řešením všech ekonomických i jiných problémů, čekala by nás asi pěkná budoucnost. Kdyby se mezinárodní den Internetu neslavil někdy v květnu a pokud by bylo možné přesně zjistit den, kdy bylo hranice dvou miliard uživatelů dosaženo, měli bychom krásné nové datum na oslavu. Pokud to s Internetem půjde tak dobře i v blízké budoucnosti, můžeme se za pár let těšit na oslavu dosažení třímiliardové mety. Dál to nejspíš půjde ztuha, jelikož planeta není nafukovací a i v rozvojových zemích bude stále dost těch, kteří počítač nebo mobil s Internetem v životě neuvidí.

V diskuzi pod článkem v magazínu TIME se objevila zajímavá poznámka se srovnáním dvou miliard uživatelů Internetu a půl miliardy lidí na Facebooku. Facebook používá plus mínus čtvrtina všech lidí na Internetu, což je určitě skvělá vizitka největší sociální sítě světa. Pokud se ale podíváme na onu čtvrtinu všech socializujících se uživatelů jako na partičku povalečů, kteří akorát plkají s kamarády a sdílejí fotky, není to nic moc. Ano, určitě dělají na Internetu i něco jiného, vzdělávají se, nakupují a šetří čas. Ale v dřevních dobách Internetu panovaly asi jiné představy o tom, co všechno lidstvu tato technologie přinese. Vsadím se, že miliarda uživatelů Facebooku bude pro média daleko větším soustem než dvě nebo tři miliardy uživatelů Internetu. Zmíněný den, který budeme za pár let slavit jako den Internetu, nebude doufám zároveň dnem Facebooku…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).