Hlavní navigace

Babiš a Chovanec, bojovníci za svobodný internet a digitální ekonomiku

22. 2. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Čeští ministři se diví kritice jejich aktivit v oblasti digitální ekonomiky. Ta je ale více než oprávněná.

Když jsem asi před rokem a půl společně s několika dalšími lidmi z internetové a počítačové branže prezentoval Andreji Babišovi seznam věcí, které by bylo dobré ze strany vlády realizovat pro podporu digitální ekonomiky, pan ministr se tvářil otevřeně. „To jsou všechno body, které chceme dělat,“ řekl s tím, že na to ale potřebuje lidi a že mu ostatní v koalici hází klacky pod nohy.

Začátkem loňského roku se pak Babiš na své vlastní náklady vypravil na cestu po Spojených státech, kde mimo jiné navštívil Silicon Valley. Sešel se tam s Čechy, kteří ve Valley podnikají v technologiích, a přislíbil, že se zasadí o podporu mladých firem. A to i přesto, že se netají tím, že menší podnikání považuje za zbytečné a že hlavní jsou velké firmy jako jeho Agrofert.

V minimálně jedné věci šel Andrej Babiš do jisté míry příkladem – když nechal na svém ministerstvu financí otevřít některá data. Jinak se ale rozhodně nedá říct, že by digitální ekonomice jakkoliv pomáhal, spíše naopak.

EET bez tendru pro IBM

Demonstrace z tohoto víkendu (a nejen ona) upozornila na návrh zákona, který chce pod záminkou omezení hazardu na internetu zavést blokaci webových stránek na úrovni internetových providerů. To je jistě veliká pomoc pro digitální ekonomiku. Nejenom, že jde o zásadně nebezpečný krok z pohledu dalšího rozšiřování cenzury, zároveň by ale takový zákon přinesl providerům další byrokratickou zátěž. Nemluvě o tom, že náklady spojené s blokováním ponesou oni. A pokud by nenesli, platit by to musel stát, tedy my všichni.

Jak se v Praze demonstrovalo za svobodný internet? Podívejte se:

Šéf ANO ve svém Deníku nepolitika, tedy blogu na jím vlastněném webu iDNES.cz, odmítá, že by chtěl internet cenzurovat. Ovšem to, jak argumentuje (nebo ten, kdo za něj příspěvek psal), příliš nesvědčí o tom, že by internetu příliš rozuměl.

Někomu v digitální branži ale Babiš přece jenom pomáhá. Na zavedení elektronické evidence tržeb (EET) už se těší všichni tři mobilní operátoři, kteří získají nový a do jisté míry státem garantovaný příjem. Nějak se ty investice do 4G sítí musí zaplatit. Možná také EET vytvoří podnikatelské příležitosti pro malé firmy. Tedy pokud je dřív povinná kasička nezadusí.

Těšit se může také společnost IBM. Jak informuje týdeník Dotyk, ministerstvo financí postaví systém pro EET právě s její pomocí, i když Babiš v minulosti sliboval, že vše vybuduje svépomocí. Velký kritik neprůhlednosti navíc IBM volí bez výběrového řízení.

Chovancova klidná plavba

Velkým bojovníkem za lepší internet a digitální ekonomiku v Česku je také ministr vnitra Milan Chovanec. Nejenom že svými tahy proti ministerstvu průmyslu zbrzdil čerpání dotací na budování rychlého internetu (neschopnost ze strany MPO je v tom stejným dílem), ale staví také státní podnik NAKIT, který bude moci získávat státní zakázky bez výběrového řízení, i když se ukazuje, že předchůdce v podobě Odštěpného závodu fungoval velice neefektivně.

Novým Chovancovým plánem je navíc prosadit větší dohled nad internetem. Zatím nevíme, co přesně si pod tím představuje, evidentně je ale třeba ve jménu bezpečnosti proti svobodám na síti zakročit. „Milí piráti, jsem pro svobodnou plavbu v internetovém moři! Ale bez loupení a znásilňování… ;)“ uvedl Chovanec o víkendu na Twitteru. Asi to měl být vtip nebo nějaký dvojsmysl, ale bůh ví, co vlastně znamená.

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

Jako záminka k volání po konci anonymity na internetu, který se podle něj nesmí stát „rejdištěm zločinců a semeništěm hnutí propagujících zlo“ mu posloužilo to, že si premiér Bohuslav Sobotka či jeho kancelář neumí zabezpečit soukromý e-mail. S omezováním přístupu k internetu přitom mají zkušenosti zatím hlavně v autoritářských státech jako je Rusko nebo Čína.

Možná by si pan ministr neměl nechat v otázkách ICT radit od Marcely Hrdé, která nyní sedí ve vedení čínské skupiny CEFC napojené na čínské armádní a tajné složky.

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).