Hlavní navigace

Big Bang Data: Světová výstava v Praze ukazuje explozi informačních technologií

11. 4. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Big Bang Data v DOXu Autor: Jan Sedlák
Big Bang Data v DOXu
IT je konečně vidět i v galerii. Výstava v pražském DOXu před technologiemi spíše varuje, nabízí ale zajímavé předměty. UVNITŘ: FOTOGALERIE

Žádné velké filozofování o umění: v pražském centru DOX je až do srpna k vidění výstava Big Bang Data, která se logicky odvolává na takzvaná velká data a informace, generované prostřednictvím informačních technologií. Pro čtenáře Lupy to může být zajímavé třeba v tom, že si lze v prostorách galerie prohlédnout věci, jako jsou podmořské optické kabely nebo paměťová média.

Nejde o muzeum, takže nehledejte žádnou ucelenou sbírku. Výstava od několika umělců z celého světa i z Česka poukazuje na růst dat, jejich ukládání a především využívání a zpracování v byznysu a dalších sférách. I proto například jedna z instalací promítá reálné záběry z datových center („strojovna značek“), včetně samotných značek (zahlédnout je možné loga HP, 3PAR nebo Telefónica).

Na jiném místě je zase možné vidět vizualizaci podmořských kabelů, vizualizaci ze záběrů pěti tisíc webových kamer, živý „feed“ z dat, rozmazané fotografie z kriminálních záznamů či dokumenty doprovázející spory Evropské unie a Facebooku.

CIF24

Výstava mnohdy působí varovně, ukazuje i ale několik pozitivních příkladů využití dat. Na několika obrazovkách si lze vyzkoušet, jak je možné využít informace a open data pro veřejně prospěšné projekty. Jedna z instalací naopak ukazuje vyhledávač IoT přístrojů připojených do internetu, společně s vizualizací na mapě. K dispozici je rovněž několik dokumentů ke zhlédnutí.

Zřejmě nejviditelnější částí výstavy je hromada fotografií naaranžovaných hned u vstupu. Ta odkazuje na to, kolik snímků se denně nahraje na síť Flickr. Praha je pro Big Bang Data jedinou zastávkou v Evropě, pak zamíří na americké MIT.

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).