Hlavní navigace

Bitcoin selhal, piráti nezabránili rekordům v kinech a Yahoo stále v problémech

17. 1. 2016
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Julia Tsokur / Shutterstock.com
Netflix, kam se podíváš, malware opět od Forbesu, hořící hoverboardy, hacknutý Sobotka a podvodné seznamování. Co přinesl právě končící #tyden.

Netflix má řadu kategorií filmů, které nejsou dostupné přímo. V The Netflix ID Bible – Every Category on Netflix najdete nejenom, jak se na ně dostat (jasně, správným parametrem v URL), ale také kompletní přehled. Třeba 5254 jsou „Easter Europen Movies“.

V českém Netflixu ale najdete pouze zlomek toho, co v tom originálním. Podle Netflix USA vs The World: Content libraries compared jde o 200 TV seriálů a 559 filmů. Což je ale necelých 18 % ze seriálů, které jsou dostupné v USA. A něco mírně přes 12 % filmů. Podobně bídně na tom je ale řada dalších zemí. A jestli chcete alespoň trochu potěšit, tak na tom nejsme nejhůře.

Experiment zvaný Bitcoin selhal. Mělo jít o novou decentralizovanou formu placení, kterou neovládají centrální instituce, ale nakonec to dopadlo tak, že dnes celý systém ovládá jen malá skupina lidí. A navíc je před technickým kolapsem. Říká to alespoň Mike Hearn, jeden z prominentních vývojářů, a rozčarování ho přivedlo k prodeji všech bitcoinů, které měl, a k ukončení prací. Viz Senior bitcoin developer says currency ‚failed experiment‘ a přímo jeho vlastní oznámení ve The resolution of the Bitcoin experiment. Jeho vysvětlení je velmi konkrétní a obsahuje velmi zajímavé věci.

Forbes opět čtenářům naděloval malware přes inzerci. A zároveň těm, kdo ji blokují, vnucoval, že musí blokování vypnout. Viz You say advertising, I say block that malware a je nutné dodat, že Forbes a jeho webové aktivity byly zdrojem útoků na návštěvníky už několikrát. Bohužel to nevypadá, že by si z toho provozovatel vzal poučení. Jinak viz též Brian Baskin na Twitteru.

TELEgraficky

Děravý OpenSSH klient ■ Ncrack na GitHubu ■ Bílý dům Snapchat ■ Internet a klokani ■ Twitter zainvestoval do Muzik ■ Uber dostal 7,6 milionu dolarů pokutu ■ 15 let Wikipedie ■ Xiaomi prodalo v roce 2015 celkem 70 milionů telefonů ■ Akta- X už se blíží ■ Interaktivní mapa Tokya z 12. století 

WEBDESIGN, INTERNET

Bing má nové logo. Místo žluté je zelená a místo malého „b“ je velké. Viz Microsoft didn’t try hard enough with Bing’s new logo.

Netflix se chystá zasáhnout proti uživatelům přistupujícím přes proxy a obcházejícím územní omezení. Viz Žádné obcházení. Netflix si došlápne na uživatele s VPN nebo Netflix Vows to Shut Down Proxy Users Who Bypass Country Restrictions a přímo Evolving Proxy Detection as a Global Service na blogu Netflixu.

It’s 2016 already, how are websites still screwing up these user experiences?! se trefuje do řady velmi podivuhodných a zásadně otravných věcí v UI webů. Patří sem Forbes a jeho předřazená obrazovka, nemožnost používat tlačítko zpět, články, co nejsou celé pohromadě, absurdní požadavky na hesla, celoobrazovkové či vyskakující reklamy, ale i kravské varování před cookies od EU. Co dál? Ano, nemožnost rolovat, titulky vytvořené jenom pro kliknutí, automatické spuštění videa, vnucování mobilní aplikace a ještě pár věcí.

Na čem že všem pracuje Google? Tedy, pardon, Alphabet? Může se vám hodit přehled v 2016 Google Tracker: Everything Google is working on for the new year a věřte, je to opravdu důkladné.

SOFTWARE

K čemu používají uživatelé Facebook Messenger vedle posílání textových zpráv? 90 % uživatelů Messengeru posílá textové zprávy, to ani příliš nepřekvapí. Ale pouze 48 % posílá fotky a 35 % použilo nějakou tu nálepku. 22 % používá www.messenger.com na počítači, 21 % poslalo video, 18 % používá video telefonování, 15 % poslalo hlasovou nahrávku a 15 % obdrželo na Messenger zprávu od značky či společnosti.

Deset nejprodávanějších her roku 2015 (žebříček podle prodejů krabicových kopií): Call of Duty: Black Ops III , Madden NFL 16, Fallout 4, Star Wars Battlefront 2015Grand Theft Auto VNBA 2K16, MinecraftMortal Kombat X, FIFA 16, Call of Duty: Advanced Warfare.

Guild Wars 2 přinese létání. K čemuž lze dodat, že to je to nejlepší, co se může stát. Ve všech MMO/RPG, které osobně hraji a není tam možnost létat, je to věc, která hodně chybí. A kdykoliv se vracím k World of Warcraft, tak ona možnost volného pohybu ve vzduchu je prostě fantastická. Viz Gliding in Central Tyria.

ORACLE SINKS ITS CLAWS INTO ANDROID (autorem je Andreas Gal, dřívější CTO Mozilly) se vrací k Oracle vs. Android (Google) a otázce Javy v Androidu použité. Ale také k tomu, jak Android využil Open Source pro vytvoření proprietární technologie. Zajímavé čtení.

Přejít z Mac OS (nebo Windows) čistě na Linux? V I Moved to Linux and It’s Even Better Than I Expected to popisuje Dan Gillmor po čtyřech letech. A tak trochu se posmívá iPadu Pro i Windows 10. Ale hlavně píše o tom, jaké má praktické zkušenosti s konkrétními programy. Třeba se vám to bude hodit.

HARDWARE

Hoverboard, který se nevznáší a hoří plamenem? Těžkosti dnešního podnikání v Toy story aneb What the fad for the non-hovering hoverboard tells us about business. Zajímavé čtení. O podnikání, marketingu, PR, kapitalismu. A vytváření iluzí.

Když chyba softwaru zlikviduje termostat od Nestu, probudíte se zimou. Viz Nest Thermostat Glitch Leaves Users in the Cold, kde se dočtete něco o tom, co důvěrně známe z mobilů – špatná aktualizace a vaše baterie zmizí v rekordně krátkém čase. A také to, že chytré Podmínky užívání zabraňují zákazníkům Nest žalovat. Místo toho musí řešit vše arbitráží a ještě o tom nesmí mluvit.

Máte Raspberry Pi 2? Pak by se vám mohly hodit nějaké ty krabičky. Viz 10 Best Raspberry Pi 2 Cases You Can Get Right Now.

Budoucnost virtuální reality? V Oculus Rift Inventor Predicts Virtual Reality's Future ji předpovídá Palmer Luckey. Je to jeden z vynálezců a zakladatelů Oculus Rift.

Xiaomi má nový Redmi 3 v celokovovém těle a za 106 dolarů. Plus Snapdragon 616 a 4100 mAh baterii. Z Xiaomi Redmi 3 Launched at $106, Features a Metallic Body, Snapdragon 616 and a 4100mAh Battery to vypadá na něco, na co bych se rozhodně rád podíval.

MARKETING A KOMUNIKACE

Funguje skutečně nativní reklama? Řeší to v Does native advertising really work? a moc pozitivně to nevyznívá, byť tam zároveň řeší, že kritizovat inzerci na titulu, který z té samé inzerce žije, je divné. Ale také jsou tam docela zajímavá čísla týkající se nativní inzerce.

Prý je čas sociálnímu marketingu vhodné přestat říkat sociální. Píší to v It’s Time to Stop Calling It ‘Social’ Marketing.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Po hacku mailů Bohuslava Sobotky padají hlavy, bohužel ne ty správné. Místo osob zodpovědných za zásadní bezpečnostní problém je odejit Karel Kuchařík. Viz Policejní šéf pro boj s kyberzločinem končí. I kvůli kauze „Sobotkovy maily“.

ÚOOÚ považuje zveřejnění Sobotkových mailů za „závažné narušení soukromí“. Říkají to ve Zveřejňování obsahu e-mailové korespondence ze soukromé e-mailové schránky a upozorňují tam i na zveřejňování v médiích. Problém bude v tom, že hackerům je názor ÚOOÚ vcelku jedno.

Německý soud označil funkčnost nalezení přátel na Facebooku za nelegální. Jde  o onu funkčnost, kdy svěříte Facebooku databázi kontaktů a on je obešle pozvánkami. Německý soud to má za intruzivní marketing a nařídil Facebooku tuto funkčnost v Německu zakázat. Viz German Court Calls Facebook’s Find-a-Friend Function Illegal a je vhodné připomenout, že ještě extrémnější nápady má Linkedin (viz Linkedin, Facebooku, nikomu nedávejte heslo ke své poštovní schránce).

David Bowie byl v roce 2002 přesvědčen, že copyright přestane existovat do deseti let. Najdete to v David Bowie, 21st-Century Entrepreneur a je to dost poučné čtení ve světle toho, jak se vše vyvíjí: "I'm fully confident that copyright, for instance, will no longer exist in 10 years, and authorship and intellectual property is in for such a bashing.''

Předpřipravený balíček pro podvodné seznamování? Ale jasně, proč ne. Viz Brian Krebs a Fraudsters Automate Russian Dating Scams, kde vlastně ani nepřekvapí, že jde klasicky o fake ruské vdavkůchtivé dévočky.

Nejenom v Česku hackují politikům účty na Twitteru. V UK's Cameron taunted after opposition Twitter feed hacked se dočtete o hacku účtů šéfa hlavní opoziční strany (Jeremy Corbyn).

V zásadě docela trefný titulek, PIRATES FAIL TO PREVENT $38 BILLION BOX OFFICE RECORD. Byť je to celé samozřejmě složitější, ale pointa je, že v roce 2015 se v kinech protočilo 38 miliard dolarů, jenom v Severní Americe 11 miliard. A jde o největší objem peněz v historii. A to přes všechny ty torrenty a jiné (nelegální) způsoby, jak se dívat na filmy.

V Íránu se s tím nepářou, státní televize vysílá z pirátských webů. Viz IRANIAN STATE TV BROADCASTS MOVIE FROM PIRATE SITE.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Žena žaluje Twitter za to, že na něm může ISIS zveřejňovat věci. Viz Woman sues Twitter for allowing ISIS activity on the website, kde zjistíte, že to má ještě pozadí v tom, že ženin muž byl zabit v Jordánsku právě v souvislosti s aktivitami ISIS.

Twitter už sice nemá velrybu (fail whale), ale když nejede, tak je to pořád stejné. A pátek večer hezky nejel.

Foursquare má nové financování, ale také nového CEO a prý také nové plány. Viz Big changes at Foursquare: New funding, new CEO and new focus, kde zjistíte, že Dennis Crowley odstoupil a místo něj nastupuje dosavadní COO, Jeff Glueck. A také to, že firma získala v dalším kole financování 45 milionů dolarů (celkem 160 milionů od počátku). Ale také to, že jsou vlastně dost v beznadějné pozici, do které se dostali vlastní vinou: dělením na Foursquare a Swarm, ztrátou uživatelů, odchodem vlastních lidí. Nové FourSquare prý má být B2B společnost s „lokační inteligencí“. Takže vlastně stále stejný sestup do pekel. Škoda.

MOBILNÍ APLIKACE

App Annie získala další finance. Kolik lidí používá mobilní aplikace, je prostě velká otázka a není divu, že ti, kdo jsou jedni z těch lepších, co to umí počítat, (nebo, lépe řečeno, odhadovat) jsou v kurzu. Viz App Annie Grabs Funding as Questions of App Usage Loom a App Annie Raises $63M to Fuel Growth, Adds NetSuite CEO Zach Nelson to Board.

F.lux upozorňuje, že „noční režim“ v iOS 9.3 od Applu měli dřív, ale Apple jejich aplikaci zakázal. Takový ten klasický příklad, že dokud Applu nekonkurujete, tak jste v pohodě. Ale jakmile se to nehodí, tak vás prostě zlikviduje. Viz F.lux creators call Apple out for releasing Night Shift after banning their app a Response to Apple's announcement.

STARTUPY A EKONOMIKA

Jízdomat se mění na BlaBlaCar, český portál pro spolujízdu založený v roce 2010 se stal součástí mezinárodní služby pro spolujízdu. Připomeňme, že Jízdomat v červenci 2014 získal slovenský Stopar.sk. Viz BlaBlaCar je naplno v Česku. Pro vstup si koupil Jízdomat nebo Spolujízda v novém kabátě: Jízdomat se mění na BlaBlaCar a pozor, zanikají aplikace i vůbec vše od Jízdomatu, část vašich dat (hodnocení) se přenese do BlaBlaCar.

Seznamovací aplikace Zoosk propouští a prý neustojí konkurenci Tindru či Hinge. Viz Dating App Zoosk Destroyed By Tinder, Drops 1/3 Of Staff. A to jde o seznamku fungující od roku 2007.

Uber silně roste, ale také silně rostou jeho ztráty. Podle Leaked: Uber's Financials Show Huge Growth, Even Bigger Losses to plyne z uniklých interních finančních dokumentů určených pro investory. V roce 2014 je řeč o 670 milionech dolarů ztrát, v roce 2015 už 987 milionech. Na což na druhou stranu má peníze, podařilo se mu získat více než 9 miliard dolarů financování.

GoPro se nepodařilo splnit cíle, propouštějí (7 % lidí) a dopadlo to i na akcie. V I'm Shocked, Shocked That GoPro Missed Its Number upozorňují, že stavět něco na early adopters je prostě rizikové.

Yahoo vlastně ani nemusí propouštět, odešla už třetina lidí. Dokonce více než třetina. V Yahoo’s Brain Drain Shows a Loss of Faith Inside the Company to komentují i jako ztrátu důvěry v budoucnost Yahoo. A vlastně se není moc čemu divit. A také tam píší, že Marissa Mayer má v Yahoo přezdívku Evita. Podle Evy Peron. Co se odchodů týče, tak přichází řada na Yahoo samotné, chystá se propouštět, potřebuje totiž výrazně šetřit.

INFOGRAFIKA

A Beginner’s Guide to Launching a Successful Marketing Campaign je to, co název napovídá: návod ke spuštění úspěšné marketingové kampaně pro začátečníky. K urovnání myšlenek asi dost vhodné, pro zkušenější samozřejmě možná něco pokročilejšího.

BRAND24

Klávesové zkratky pro Gmail aneb Gmail keyboard shortcuts cheat sheet. Pro každého, kdo má v oblibě ovládat věci hezky poctivě z klávesnice. Ale také pro naučení se některým užitečným trikům, které mohou velmi výrazně zjednodušit život. Viz GMAIL KEYBOARD SHORTCUTS CHEAT SHEET (WINDOWS & MAC).

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).