Hlavní navigace

Bitfinex a Tether: jak utajit ztrátu 850 milionů dolarů

7. 5. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Velká burza kryptoměn Bitfinex čelí obvinění, že se pokusila zatajit ztrátu v přepočtu asi 20 miliard Kč. Jak je něco takového možné?

Jak jsme čtenáře informovali minulý pátek, ve čtvrtek 25. dubna byla firma iFinex Inc, provozovatel svého času největší bitcoinové burzy Bitfinex a firmy Tether Ltd. (společnost emitující stablecoin Tether), obviněna generální prokurátorkou státu New York z toho, že se nelegálně pokusila utajit ztrátu ve výši 850 milion dolarů (téměř 20 miliard korun).

Toho se měla dopustit tím, že smísila klientské fondy s vlastními zdroji a zároveň použila pro krytí vlastní ztráty pravděpodobně nekryté emitované tethery z rezerv za 700 milionů dolarů. Vyšetřování, které k obvinění vedlo, přitom probíhá už od září, a to za zavřenými dveřmi.

Na počátku bylo 850 milionů dolarů (firemních i klientských peněz), o které burza přišla tak, že je předala spřátelené panamské firmě Crypto Capital Corp., která se specializuje na zprostředkování plateb z kryptoměnových burz pro koncové uživatele, a následně k nim ztratila přístup. Crypto Capital je alespoň pro retailové klienty (pro institucionální má Bitfinex vyjednanou kustodiální bankovní úschovu) jedinou institucí, přes kterou měla burza přístup k oficiální měně Spojených států – americkým dolarům – a Bitfinex přes ni prováděl veškeré dolarové deposity a výběry (jen za loňský rok zde podle údajů z žaloby proteklo mezi Bitfinexem a jeho uživateli přes miliardu dolarů) individuálních klientů. Služeb Crypto Capital začal Bitfinex využívat poté, co mu v roce 2017 vypověděla službu americká banka Wells Fargo.

Ke ztrátě peněz mělo dojít tak, že byly kvůli podezření, že pocházejí z trestné činnosti, zablokovány a následně zabaveny přímo z bankovních účtů Crypto Capital na podnět polských úřadů. Bitfinex vyřešil náhlou ztrátu poměrně symptomaticky (stačí si vzpomenout na hack této burzy v roce 2016), začal čerpat peníze z rezerv tetheru. Ukázalo se však, že přesto není schopný plnit všechny požadavky svých klientů na výběry v dolarech. Prokurátor proto podal podnět k americkým soudům. Odtud následně přišlo nařízení, aby iFinex okamžitě přestal čerpat peníze z rezerv tetheru a porušovat zákon, firma se má také zdržet jednání, které by mohlo zapříčinit ztráty záznamů o jeho aktivitách a dalších aktivit maření spravedlnosti.

Obvinění tak nepřímo potvrdilo dlouhodobou obavu, že nejstarší stabilní kryptoměna tether není kryta jedna ku jedné americkými dolary, čímž se její vydavatel dopouští podvodu, a ta může být následně využívána k aktivní manipulaci kryptoměnového trhu.

„Úvěr byl fiktivní. Bitfinex věděl, že Crypto Capital není ochotná nebo schopná zpracovat výběry nebo vrátit prostředky. Ve skutečnosti jednatelé podvodně přesunuli většinu nebo veškeré riziko několikasetmilionové ztráty Bitfinexu na Tether, ale navenek se nadále tvářili, že Tether je plně krytý americkými dolary, které bezpečně spočívají na bankovním účtu. Nebyl,“ píše prokurátorka v obžalobě.

2019.04.24_signed_order by on Scribd

Co z toho vyplývá

Protože se celá kauza řeší za zavřenými dveřmi, není ji úplně jednoduché rozplétat. Když ale shrneme, co víme, můžeme dojít alespoň k následujícím závěrům, nakolik jsou alarmující, ovšem už ponecháváme na čtenáři:

  1. Minimálně od rozchodu s Wells Fargo Bitfinex pravděpodobně nikdy nevlastnil peníze, které mu byly do správy svěřeny klienty, a pravděpodobně ani velkou část vlastních peněz, protože ve skutečnosti ležely na účtech Crypto Capital Co.
  2. Stalo se, co se díky původně slabému KYC/AML Bitfinexu (a pravděpodobně i samotné Crypto Capital) a byznys modelu Crypto Capital dříve či později stát muselo, peníze (850 milionů dolarů) na polských účtech soukromé společnosti zablokovaly kvůli podezření z páchání trestné činnosti úřady. Nejednalo se přitom o vyšetřování Bitfinexu, ale o to, že na účtech přistály peníze, které pocházely buď z trestné činnosti, nebo šlo o praní špinavých peněz (Crypto Capital byla zapojena do řady pochybných finančních aktivit). Perličkou je, že účty, kterých se to týká, nejsou údajně dokonce ani vedeny na jméno Crypto Capital, ale ještě na další stranu.
  3. Bitfinex se tváří, že 850 milionů dolarů, o které de facto přišel, ve skutečnosti žádnou opravdovou ztrátu nepředstavují, neboť jsou pouze blokované a vzniklý deficit vykompenzoval jakoby půjčkou sobě samému z rezerv Tetheru. A zde to začíná být zajímavé. Tether, pomocí kterého si Bitfinex tak nonšalantně vypsal šek na 850 milionů dolarů, by měl být krytý právě těmi prostředky Bitfinexu, které ale ve skutečnosti (a to pravděpodobně ještě skrze síť třetích osob) legálně vlastní Crypto Capital. Zkrátka dokonalý Uroboros, nebo – chcete-li – možná spíš pes honící se za vlastním ocasem, Tether každopádně momentálně není krytý 1:1 dolarem, a to je podstatné. V březnu Tether navíc aktualizoval popis na svých oficiálních stránkách, a to tak, že odstranil řádek, který říká, že je „krytý 1:1 fiat měnou“. Ukázalo se totiž, že ve svých rezervách využíval také peněžní ekvivalenty a pohledávky z úvěrů. 26 procent tetherů v oběhu však není vázáno na žádné z těchto aktiv.

Jádro obvinění pak zní, že Bitfinex fakticky ztratil právní nárok a kontrolu nad penězi díky tomu, že je měl bez nějakého dalšího zajištění uloženy na cizích účtech a neinformoval o ztrátě kontroly nad svým kapitálem a penězi investorů samotné investory, jejichž zájmy teď státní zástupkyně New Yorku Letitia James hájí.

Státní zástupce také zakázal tisk dalšího Tetheru a požaduje po Bitfinexu, aby se zdržel jednání, které by mohlo zapříčinit ztráty záznamů o jeho aktivitách, a doložil dokumenty, které by prokázaly, že je všechno v pořádku, což se pravděpodobně nestane, neboť (pokud se celá žaloba nezakládá na fabulaci) v pořádku na straně Bitfinexu v tomto případě není prakticky nic.

Tím, že Bitfinex neblokoval obyvatele New Yorku v používání burzy, operoval navíc jako kryptoměnová burza na území New Yorku bez New York BitLicense. To je ovšem ve světle předchozích obvinění už jen skoro taková perlička. 

cif 24 - early cena - média

Bitfinex samozřejmě všechna obvinění popírá, důkazy, které by je vyvracely, nepředložil. Takový postup je na jedné straně pochopitelný, neboť k insolvenci se dobrovolně bude přiznávat málokdo, na druhé straně to však začíná působit tak, že Bitfinex už jen hraje o čas. Třeba nás ale ještě překvapí. Na serveru Coindesk se ostatně ve středu 1. května také objevila spekulace (opírající se o prohlášení jednoho z akcionářů Bitfinexu na čínských sociálních sítích), že Bitfinex hodlá ztrátu vykompenzovat vydáním vlastního digitálního tokenu (pro tento způsob emitování kryptoměny se v roce 2018 ujalo označení initial exchange offering coby údajně bezpečnější alternativy ICO) za miliardu dolarů.

Podobný model se už společnosti jednou osvědčil při kompenzaci kolektivizované ztráty po krádeži bitcoinů z burzovních peněženek v roce 2016. Tehdy se ovšem jednalo o ztrátu „pouhých“ 78 milionů dolarů a burze situaci značně usnadnil prudký růst kurzu Bitcoinu na podzim 2016 a následná kryptoměnová bublina v roce 2017.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).