Hlavní navigace

Bluetooth 4.0 neznamená konec předchozí verze

13. 8. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 107809
Nezisková organizace Bluetooth Special Interest na začátku července oficiálně vydala specifikaci standardu Bluetooth 4.0, u kterého je jako klíčová vlastnost vyzdvihována velmi nízká spotřeba. Někteří novináři se podivovali nad rychlostí, s jakou se nová verze objevila. „Nízkoenergetický" Bluetooth však nemá ambici nahradit ten „vysokorychlostní". Každý najde uplatnění v jiném koncovém zařízení. Půjdou ale i vzájemně kombinovat.

Nezisková organizace Bluetooth Special Interest (SIG) na začátku července oficiálně vydala specifikaci standardu Bluetooth 4.0, u kterého je jako klíčová vlastnost vyzdvihována velmi nízká spotřeba. Je ale také bezpečnější, protože podporuje šifrování AES-128. Informace o schválení nového standardu se objevily v médiích už v dubnu. tedy přibližně rok po vydání Bluetooth 3.0.

Zdá se, že po úkroku směrem k možnosti přenosu větších datových toků, kdy předchozí verze Bluetooth 3.0 umožnila přenášet data rychlostí až 24 Mb/s, se SIG vrací zpět ke kořenům. Bluetooth byl totiž historicky navržen zejména pro energeticky úsporný přenos menších datových toků.

Někteří novináři se v souvislosti s vydáním nové specifikace podivovali nad tím, že přichází velmi brzy po již zmiňované „vysokorychlostní“ Bluetooth 3.0. Upozorňovali také na skutečnost, že nová verze přichází v době, kdy naprostá většina mobilních zařízení stále disponuje standardem Bluetooth 2.1 (resp. 2.1 + EDR) či ještě staršími verzemi. Někteří výrobci navíc setrvávají u verze 2.1 i u připra­vovaných zařízení.

Bluetooth 4.0 není náhradou za 3.0

Ačkoli to může na první pohled vypadat tak, že Bluetooth přichází s verzí 4.0 pozoruhodně brzy proto, že předchozí verze se příliš neujala, ve skutečnosti nejnovější verze nejspíše nemá ambici tu předchozí nahradit. Je totiž velmi pravděpodobné, že budou určitou (dlouhou) dobu existovat společně a objeví se v různých zařízeních, která dokážou využít jejich potenciál.

Jestliže verze 4.0 byla připravována s důrazem na velmi nízkou spotřebu, což se například odráží v nižší přenosové rychlosti, verze 3.0 byla zaměřena na zvýšení přenosové rychlosti za využití WiFi standardu IEEE 802.11, který stejně jako Bluetooth používá pásmo 2,4 GHz.

Podle SIG je verze 3.0 určena primárně pro přenosy objemných dat jako jsou videa, hudební soubory či fotografie mezi jednotlivými zařízeními. Tudíž lze předpokládat její nasazení u mobilních telefonů či jiných mobilních zařízení, která ovšem zároveň podporují WiFi. To už je samo o sobě určitým limitujícím faktorem pro větší rozšíření této verze.

SIG ke zveřejnění verze 3.0 mohlo vést hned několik důvodů. Mohlo jít o předem naplánovaný postup, kdy představitelé SIG usoudili, že odkrývání novinek je rozumné dávkovat postupně, případně takový krok měl ukázat konkurenci potenciál technologie. Konečně mohla sehrát roli i skutečnost, kterou novináři při „podivování se“ nad krátkým časovým úsekem mezi zveřejněním dvou posledních verzí nebrali příliš v potaz – a to, že každá z verzí je určena pro jiná koncová zařízení a tudíž se nejedná o aktualizaci, ale pouze o určité doplnění stávající technologie, jejíž verze lze používat samostatně nebo je integrovat do jednoho zařízení a využít tak všechny výhody jednotlivých verzí.

Nízkoenergetický Bluetooh lze nasadit i na starší čipy

Bluetooth 4.0 je nejenom zpětně kompatibilní s předchozími verzemi, ale je ji možné také implementovat v duálním módu (dual-mode implementation). To znamená, že na již existující klasický Bluetooth lze integrovat nízkoenergetickou funkci Bluetooth 4.0. Současně výrobci zařízení mohou používat původní čipy pro 2.1 a 3.0 s novou energeticky úspornou sadou. V médiích se objevily informace, že verze 4.0 by měla být mnohem levnější než předchozí. Případná další zásadní úspora pro výrobce jde právě na vrub možnosti používat původní čipy s novou sadou.

Bluetooth 4.0

Právě do zařízení, ve kterých bude implementována jen verze 4.0, ale SIG vkládá největší naděje. Přestože se verze 4.0 může objevit v podstatě v jakémkoli zařízení, které v současné době používá verzi 2.1, SIG spoléhá na to, že právě díky nízkým energetickým nárokům se otevřou technologii dveře i v oblastech, ve kterých se v současné době tolik nepoužívá. Zařízení s Bluetooth 4.0 budou ke svému provozu potřebovat jen zlomek energie z toho, co zařízení s ostatními verzemi. Některá zařízení vybavená Bluetooth 4.0 by mohla vydržet fungovat i několik let pouze na malou baterii do hodinek. Samozřejmě takový výkon nelze očekávat od multifunkčního zařízení typu mobilního telefonu, ale zařízení, jejichž jedinou funkcí bude odesílání informací prostřednictvím Bluetooth, si s podobně malými zdroji energie vystačí zcela určitě.

Monitoring a řízení

SIG předpokládá, že se verze 4.0 uplatní například v automobilovém průmyslu, zdravotnictví, ale dokonce i v domácnostech. Prostřednictvím Bluetooth budete mít možnost ovládat automobil, monitorovat a přizpůsobit spotřebu domácích elektrospotřebičů a dokonce je ovládat či vzájemně propojit. Využít nízkoenergetický Bluetooth se nabízí v smart grid aplikacích.

Domácí zábava – už žádná zamotaná klubka kabelů

BRAND24

Díky Bluetooth budete mít také například přehled o tom, kolik kalorií denně spálíte. Podle SIG se roce 2014 prodá 150 milionů bezdrátových zařízení obsahujících různé senzory na monitorování lidského těla pro fitness a sport. Všechna tato zařízení budou moci komunikovat s mobilními telefony, PDA, hodinkami nebo počítači prostřednictvím Bluetooth.

To je však je zlomek toho, kde v budoucnu může Bluetooth technologie hrát důležitou roli. První zařízení s verzí 4.0 se s největší pravděpodobností objeví už na začátku příštího roku, přičemž ve větším měřítku zaplaví trhy až na přelomu roku 2011 a 2012. O rok později by už většina bezdrátových sluchátek měla používat právě nízkoenergetickou verzi. O Bluetooth 3.0 se v té době nebude zcela jistě hovořit jako o historii, setkáme se s ním jen v jiných zařízeních. Bude zajímavé sledovat, jak „nový" Bluetooth zahýbá s trhem a jak se k němu postaví další hráči, například ZigBee.

Používáte zařízení vybavené technologií Bluetooth?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).