Hlavní navigace

Boj o síťovou neutralitu v USA pokračuje, FCC zveřejnila návrh pravidel

16. 5. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Rada amerického regulátora hlasovala tři ku dvěma pro posunutí návrhu kontroverzní normy do veřejného připomínkování. Hledání kompromisu pokračuje.

Je to plán, který se nelíbí internetu ani politikům, a to včetně Baracka Obamy. Nahrává ale operátorům a poskytovatelům připojení. V hlavní roli – americká Federální komise pro komunikace (FCC), která chce umožnit vytvoření zóny rychlejšího internetu pro ty služby, které jsou ochotny si připlatit.

Zároveň ale komise navrhuje překlasifikovat širokopásmové internetové připojení na veřejnou službu, čímž by se poskytovatelé dostali pod přísnější kontrolu. 

Nová pravidla jsou trochu přepracovanou verzí návrhu z roku 2010, který byl zamítnut federálním odvolacím soudem. Ten totiž v lednu uznal stížnost amerického Verizonu na to, že by FCC neměla nutit poskytovatele připojení k tomu, aby měly všechny služby stejně rychlou linku.

Úředníci tak musí lavírovat mezi zabezpečením kvalitní služby a byznysovými zájmy firem. Nový návrh je tak nastavený tak, že umožňuje operátorům vybírat od internetových služeb poplatky za lepší přístup k jejich sítím. Nesmí to ale omezovat zákazníky a konkurenci a poplatky nesmí být zničující, ale přiměřené.

Kompletní návrh je k prostudování zde:

FCC LAUNCHES BROAD RULEMAKING ON HOW BEST TO PROTECT AND PROMOTE THE OPEN INTERNET

Začíná čas lobbistů

Jde pořád jen o návrhy, které nejsou vytesány do kamene. Mohou se měnit a finální znění se bude muset opět prohlasovat v rámci FCC. Příští týden půjde šéf komise Tom Wheeler svůj plán obhajovat před kongresovým výborem pro telekomunikace.

Letošní léto tak bude pro právníky ze Silicon Valley opravdu horké a každý vysokoškolský spolužák, který má kontakty na FCC, se bude platit zlatem. Připomínky má ale celý internetový svět. Koneckonců, protesty proti návrhům se během včerejška objevily i před samotnou budovou úřadu. 

Jde hlavně o video

Operátoři si stěžují hlavně na rostoucí oblibu streamovacích videoslužeb, které ve špičce dokáží zařídit celou třetinu internetového provozu. Třeba Netflix ale na nic nečekal a už uzavřel dohodu s Comcastem, a to hlavně proto, aby si zajistil vysokou kvalitu svého streamu. 

Zároveň ale šéf firmy Reed Hastings na svém blogu bojuje za neutralitu bez podobných mýtných poplatků. „Zákazníci už tak platí dost vysokou cenu za rychlé připojení, aby mohli dostávat obsah, který chtějí,“ tvrdí. 

BRAND24

Kriticky se k plánům FCC staví mimo jiné také Mozilla, která úřadu poslala vlastní návrh řešení situace (PDF v angličtině). Ozvali se i lidé ze startupů a investoři. „Pokud si firma bude muset připlácet za to, aby dostala rychlejší a spolehlivější konektivitu, čelí malé startupy v podstatě zničující konkurenční překážce,“ tvrdí Brad Burnham z Union Square Ventures. 

Amerika se tak stává pokusnou laboratoří. V Evropě si je totiž zatím veškerý internetový provoz roven, alespoň podle dubnového rozhodnutí Evropského parlamentu. Definitivně vyhráno ale ještě není. A úplně jinak to vidí třeba v Rusku, kde si začínají tvořit vlastní internet podle vlastních pravidel

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).