Hlavní navigace

Síťová neutralita má v USA na kahánku, nejistota ohrožuje vznikající firmy

7. 5. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Projekty, které budou postaveny na rychlém připojení k internetu, mohou mít výrazně ztížené podmínky. Připravují se na to i investoři, pro které to bude znamenat nová rizika.

Bitva o síťovou neutralitu pokračuje, ale ve Spojených státech to vypadá na výhru operátorů. Šéf americké regulační Federal Communications Commission (FCC) Tom Wheeler totiž podle svých vyjádření nevidí problém v tom, když si nechají operátoři od poskytovatelů obsahu platit za to, aby jejich data k zákazníkům proudila rychleji.

Wheeler se sice stále zaklíná tím, že nová pravidla nesmí omezit kvalitu připojení pro uživatele, nebo vést k vytvoření tzv. dvojrychlostního internetu, řada technologických firem mu ale odmítá věřit. Konkrétní návrhy regulace má FCC zveřejnit 15. května a o pět dní později je bude Wheeler obhajovat i před kongresovým podvýborem pro telekomunikace.

Američtí operátoři už ale zkouší od provozovatelů inkasovat peníze navíc. Videoslužba Netflix tak už uzavřela dohodu s Comcastem, a to hlavně proto, aby si zajistila vysokou kvalitu svého streamu. 

Zároveň ale šéf firmy Reed Hastings na svém blogu bojuje za neutralitu bez podobných mýtných poplatků. „Zákazníci už tak platí dost vysokou cenu za rychlé připojení, aby mohli dostávat obsah, který chtějí,“ tvrdí. 

Kriticky se k plánům FCC postavila mimo jiné také Mozilla, která tento týden úřadu poslala vlastní návrh řešení situace (PDF v angličtině).

Zpoplatňování běžných služeb

Kromě velkých technologických systémů se teď do diskuse zapojují i někteří investoři. „Pokud si firma bude muset připlácet za to, aby dostala rychlejší a spolehlivější konektivitu, čelí malé startupy v podstatě zničující konkurenční překážce,“ tvrdí Brad Burnham z Union Square Ventures. 

Novinka podle něj výrazně zkomplikuje inovace třeba na poli videa nebo médií. „Postihnout by to mohlo i byznys mobilních plateb nebo obecně platebních systémů, kde je třeba velmi rychlé internetové komunikace,“ komentuje Burnham návrh FCC. A dodává, že jeho firma se teď zdrží investování do startupů, které jsou na kvalitu připojení závislé.

Ozývají se i samotné startupy. "Síťovou neutralitu považuji za natolik fundamentální věc pro všechny uživatele internetu, že by se o tom vůbec nemělo diskutovat. Lobbying především ISP a mobilních operátorů je natolik silný, že existuje riziko postupného zpoplatňování běžných služeb, tvrdí Robert Prokeš z pražských Click2Stream, kteří jsou zatím prvním českým signatářem petice Startups for Net Neutrality.

Exploze videoslužeb

Investoři z druhé strany barikády, tedy ti, kteří investují především do poskytovatelů připojení, to vidí samozřejmě jinak. Podle nich je současná exploze videoslužeb nutí k velkým investicím do infrastruktury, a to bez výrazného nárůstu počtu zákazníků. 

Podle Gillise Cashmana z bostonských MC Partners dává příplatek vybíraný od Netflixu a jemu podobných služeb smysl. „Zatím jsme nenašli žádný jiný byznysmodel pro zaplacení investic do posílení infrastruktury,“ tvrdí Cashman. A je to právě Netflix a podobné streamovací služby, které leží operátorům v žaludku nejhlouběji. Ve špičce totiž dokáží zahltit až 30 procent celkového internetového provozu. 

MMF24

Amerika se tak stává pokusnou laboratoří. V Evropě si je totiž zatím veškerý internetový provoz roven, alespoň podle dubnového rozhodnutí Evropského parlamentu. Definitivně vyhráno ale ještě není. A úplně jinak to vidí třeba v Rusku, kde si začínají tvořit vlastní internet podle vlastních pravidel

Zdroj: Talk of an Internet Fast Lane Is Already Hurting Some Startups

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).