Hlavní navigace

BSA chce kontaktovat tisíce českých firem v rámci osvětové kampaně

15. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Kontroverzně vnímaná protipirátská organizace Business Software Alliance (BSA) o sobě dává po nějakém čase opět vědět. Dnes prezentovala svůj plán oslovit patnáct tisíc malých a středně velkých firem působících v odvětvích s nejvyšší mírou softwarového pirátství. Začátkem října se BSA obrátí na management a majitele více než 15 tisíc firem po celé České republice. Upozorníme je na rizika spojená s přehlížením užívání nelegálního softwaru ve firmě či jeho tolerováním a poradíme jim, jak se s…

Kontroverzně vnímaná protipirátská organizace Business Software Alliance (BSA) o sobě dává po nějakém čase opět vědět. Dnes prezentovala svůj plán oslovit patnáct tisíc malých a středně velkých firem působících v odvětvích s nejvyšší mírou softwarového pirátství. Začátkem října se BSA obrátí na management a majitele více než 15 tisíc firem po celé České republice. Upozorníme je na rizika spojená s přehlížením užívání nelegálního softwaru ve firmě či jeho tolerováním a poradíme jim, jak se s pirátstvím jednou provždy vypořádat, říká Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA pro Českou republiku.

KL24

BSA s odvoláním na známou analytickou společnost IDC tvrdí, že se v Česku již druhým rokem nelegálně užívá 39 procent softwaru, což tuzemskému softwarovému odvětví způsobuje ztráty ve výši 2,9 miliardy korun. Česko patří mezi 30 zemí s nejnižší mírou pirátství a v pomyslném žebříčku zaujímá 22. místo. Za posledních čtrnáct let se podařilo v Česku snížit míru pirátství o 27 procentních bodů – z 66 procent na současných 39 procent.

Firmy prý nejčastěji hřeší užíváním nelegálních kopií kancelářského softwaru, grafických a DTP programů, CAD a konstrukčního softwaru či antivirových aplikací. Ve firmách podnikajících v oborech, jakými jsou výroba, reklama, konzultační služby, projekční činnost, návrh konstrukcí či design, se podle našich analýz vyskytuje nejvíce nelegálního softwaru. Nejčastějším prohřeškem je instalace více kopií softwarů, než povoluje licenční smlouva. Dalším rizikem jsou zaměstnanci, kteří si nekontrolovatelně instalují software pro soukromé účely, tvrdí Jan Hlaváč. BSA již dříve otevřela téma také nelegálního užívání některých fontů. (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).