Hlavní navigace

BSA straší: hardware bez softwaru není uznatelný daňový náklad

25. 5. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Business Software Alliance (BSA) se nálepky kontroverzní organizace bude zbavovat jen těžko. Jejím nejnovějším mediálním kouskem v České republice je vzkaz, že softwarové pirátství bude stále častěji postihováno jako daňový únik. Business Software Alliance (BSA) s odvoláním na české ministerstvo financí tvrdí, že firmám, které používají tzv. pirátské kopie softwaru, bude hrozit doměření daňového úniku, který vznikne neodvedením DPH z nelegálně instalovaného softwaru, včetně uložení penále.…

Business Software Alliance (BSA) se nálepky kontroverzní organizace bude zbavovat jen těžko. Jejím nejnovějším mediálním kouskem v České republice je vzkaz, že softwarové pirátství bude stále častěji postihováno jako daňový únik. Business Software Alliance (BSA) s odvoláním na české ministerstvo financí tvrdí, že firmám, které používají tzv. pirátské kopie softwaru, bude hrozit doměření daňového úniku, který vznikne neodvedením DPH z nelegálně instalovaného softwaru, včetně uložení penále. Alarmující je především vyjádření Ivana Fuksy, prvního náměstka ministra financí, které BSA zařadila do své tiskové zprávy. Ta se objevila i na webu ministerstva.

ebf - partner 1

Daňová správa se při své kontrolní činnosti již léta běžně zabývá otázkou uznatelnosti výdajů za hardware, které by se bez legálně nabytého softwaru měly stát daňově neuznatelnými, čímž by samozřejmě také došlo k ovlivnění výše základu daně, cituje BSA ministerského náměstka Ivana Fuksu. Otázkou totiž je, jak by daňová správa chtěla v praxi řešit počítače vybavené třeba bezplatnými open source programy. Domnívám se, že by BSA vzhledem ke své zdejší historii neměla být seriózním partnerem pro státní instituci a vysoký státní úředník by se už vůbec neměl propůjčovat k podobně zmateným a účelovým vyjádřením, napsal nám do redakce daňový poradce Tomáš Lovos, který nás na text na webu ministerstva upozornil. A co si myslíte vy?

V pořádku je podle Jana Hlaváče z BSA používání open-source a jiných volných licencí. Týká se to firem, které si dávají do majetku HW tvrdíce, že jej potřebují pro udržení podnikání, ale software přitom žádný nemají – ani open-source, upřesnil Hlaváč na doplňující otázku naší redakce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).