Hlavní navigace

Bude Pětka nejkratším televizním projektem v české historii?

2. 12. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Pětka jako pět týdnů v éteru a konec? Po informacích, které pronikly na veřejnost minulý týden, to už nezní ani příliš vtipně.

Když jsem se letos na jaře ptal generálního ředitele pražské televize Metropol Marka Vítka, co budou dělat, pokud jejich mecenáše Luboše Měkotu dožene kauza privatizace Mostecké uhelné, mával nad případnými problémy rukou. Taková situace podle něj zatím nenastala a pokud nastane, budou ji prý nejprve řešit s Lubošem Měkotou. „Znám se s ním přes rok, věřím tomu, že je férový a čestný člověk,“ říkal. Měkota v tu dobu už déle než rok financoval projekt pražské TV Metropol a chystal se nalít další stamiliony do nové celoplošné televize Pětka.

Jenže penězovod od Měkoty minulý týden vyschl, investora skutečně dohnala kauza Mostecká uhelná a soudy mu obstavily veškerý dohledatelný majetek, včetně bankovních kont. Pětka rázem zastavila výrobu všech nákladnějších předtáčených pořadů a musí rychle najít náhradního miliardáře, který by jí ochotně přispíval několika miliony měsíčně na její provoz. Vždyť jen za šíření signálu v celoplošném multiplexu 3 to dělá dva a půl milionu korun, o drahých pořadech točených ve velkých studiích s dekoracemi a publikem nemluvě.

Jako nepovedený vtip pak působila tisková zpráva Pětky, která několik dní po potvrzení svých finančních trablů oznamovala novinářům, že svojí femme fatale Ivetě Bartošové pořídila novou luxusní kuchyňskou linku za víc než 270 tisíc korun. Samozřejmě že ta linka byla vybarterovaná a Pětka za ni nezaplatila ani korunu, protože jejího výrobce tolikrát zmíní ve svém vysílání, že se mu náklady na výrobu kuchyně pro Bartošovou bohatě několikanásobně vrátí. Ale prostě to ve světle obstavených účtů páně Měkoty vyznělo poněkud nepatřičně.

BRAND24

Nakonec se ale ukazuje, že vedení Pětky a Metropole kauzu Mostecká uhelná zase tolik nepodceňovalo, když letos v létě Luboš Měkota vycouval z licencované společnosti Metropol TV, a.s. a zůstal „jen“ jejím financiérem. K převodu firmy došlo jen několik týdnů předtím, než nad privatizátory Mostecké uhelné spadla klec ve Švýcarsku a poté i u nás. Kdyby byl Měkota nadále většinovým majitelem společnosti Metropol TV, a.s., znamenalo by to pro obě televize jasný konec. Akcie firmy by byly prakticky nepřevoditelné a dalších peněz by se management nedočkal.

Takhle má Pětka s Metropolí ještě nepatrnou šanci, že opravdu „ukecá“ nějakého miliardáře, který se ještě nespálil provozem vlastní televize. Moc jich už v Česku nezbývá. Své by mohli vyprávět Zdeněk Bakala (TV3), Karel Komárek (Top TV), Miloš Červinka (24cz), Patrik Tkáč (Z1), Luděk Vinš (Public TV), Tomáš Chrenek (TV Barrandov) či Jiří Šmejc (RTA). Ale možná, že se to opravdu podaří elegantně vyřešit, a Pětka nakonec ke svému logu jenom přidá znaménko plus a dvojku. Na jak dlouho? Než se Andrej Babiš zařadí na konec výše popsaného seznamu.

Přežije podle vás Pětka letošního Silvestra?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).