Hlavní navigace

Budeme brzy vyhledávat pomocí hlasového zadání?

25. 9. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Projekt Powerset sleduje velký a ambiciózní cíl: umožnit internetovým uživatelům prohledávat web dotazy, položenými hlasem. Veřejnost se bude moci projektu zúčastnit formou testování, o které je podle zástupců Powerset Labs extrémní zájem. Cílem připravované novinky je zcela změnit současnou generaci vyhledávacích služeb, jak je známe například z vyhledávání od Googlu, Yahoo nebo dalších menších hráčů na trhu.

Powerset Labs se zatím může pochlubit dvouletou historií. Zabývá se zejména technologiemi zpracování hlasu, se kterými navazuje na třicetiletý výzkum v Xeroxu nazvaný PARC. Cílem startujícího projektu je vývoj systému vyhledávání hlasem implementovaného do běžných webových vyhledávacích služeb. V originále se novince říká „natural language search“ (NLS). Nejtěžším úkolem vývojářů přitom bude přesvědčit veřejnost, že počítače jsou schopné dobře porozumět lidskému hlasu a získaná data použít k vyhledávání. Hlavním stavebním kamenem projektu, který má do vyhledávání přinést možnost zadávat dotazy pouhým hlasem, je umělá inteligence.

Jako dvouleté dítě

Mnoho existujících využití NLS přináší jednoduché aplikace, například zodpovídání jednoduchých otázek v automatických zákaznických službách nebo řízení vztahů mezi obchodními subjekty. Powerset je ovšem více ambiciózní na poli vývoje vyhledávače, který bude poslouchat lidský hlas a navíc mu bude dobře rozumět. Technologie umí přečíst každou větu na Internetu s tím, že extrahuje její význam a porozumí sémantice a jazykové struktuře. Zjednodušeně se tento podrobný rozbor vět dá přirovnat k činnosti, kterou všichni dobře známe ze školy, jde o rozklad na podmět, přísudek a další slova.

Barney Pell, Chief Executive Powersetu, prohlásil na konferenci TechCrunch 40, že současná technologie vyhledávání je jako rozmluva s dvouletým dítětem. Novinka se ovšem raději než pouhými slovy zabývá fakty, které se na prohledávaných stránkách vyskytují. Současné vyhledávače hodnotí internetové stránky podle klíčových slov a podle internetových odkazů, které na stránku směřují.

Barney Pell má na svém kontě doktorát z umělé inteligence a spolu se svými dvěma kolegy a spoluzakladateli společnosti věří v exponenciální růst kapacity matematických úkonů, které budou moci počítače provádět v nejbližších letech. V kombinaci s výsledky dalších nových výzkumů v této oblasti věří tento odborník, že Powerset překoná potíže, se kterými se všichni vývojáři v oborech umělé inteligence potýkají.

Společnost ze San Franciska zatím nechává internetové uživatele, aby vyzkoušeli možnosti jejího systému na svých internetových stránkách. Jelikož je o tuto novinku obrovský zájem, Powerset pouze přijímá registrace a samotná služba bude podle informací z registračního e-mailu přístupná v „blízké budoucnosti“. K testování bude prý pozváno několik stovek šťastlivců každý týden, po dobu zatím neurčeného počtu nadcházejících měsíců. Výsledky, které testeři získají, poslouží programátorům k finalizování algoritmů předtím, než Powerset do projektu investuje větší množství výpočetní síly. Systém začne prozkoumávat web a získávat data před tím, než přijde oficiální spuštění služby, které je plánováno na příští rok (zatím bez přesnějšího termínu).

Powerset zatím prezentuje svoji připravovanou službu s limitovaným počtem dat, která se skládají z dvou milionů článků připravených a editovaných dobrovolníky známého projektu Wikipedia. Tento krok je velmi elegantní alternativou sběru dat z internetové sítě za použití velkého množství výpočetní kapacity. Právě prezentace a testy jsou pro budoucí funkčnost systému podle zástupců společnosti velmi důležité.

Ukázky schopností systému byly již několikrát provedeny, takže si zúčastnění mohli ověřit, jak vlastně vyhledání hlasem funguje. Na otázku What do politicians say about Iraq? bylo nalezeno mnohem více relevantních odpovědí, než pomocí běžného vyhledávání pomocí klíčových slov. Navíc bylo možné porovnat výsledky vyhledávání s odpověďmi Googlu. Účastníci testu mohli hlasovat, zda je více uspokojily výsledky hlasového, nebo běžného vyhledávání. Zvítězily výsledky předložené novou technologií.

Powermouse, druhá předváděcí služba na testovací stránce, ukáže uživatelům, jak technologie Powerset rozkládá zadaný dotaz na jednotlivé gramatické části. Pak jsou předvedeny linky na data, což objasní částečné výsledky vyhledávání. Jeden z analytiků prý prohlásil, že je příliš brzy na to říkat, jak moc bude nové hlasové vyhledávání úspěšné. Uživatelé jsou prý líní na to, aby se vyhledávání skutečně věnovali, mnohdy jim stačí okamžitá odpověď místo procesu, který pracuje v několika krocích. Om Malik, komentátor ze Silicon Valley, tvrdí, že nebude jednoduché uživatele naučit vyhledávat nově, tedy naučit se používat novou službu. A běžní uživatelé prý už vůbec nebudou chtít výsledky vyhledávání ovlivňovat, i když by mohli.

BRAND24

Za vším hledej vědu

Umělá inteligence je podle nejobecnější definice věda, která se zabývá tím, jak přinutit stroje projevovat se takovým chováním, které by v případě člověka vykazovalo potřebu inteligence. Ideálním cílem a výsledkem projektu by tedy měl být vyhledávač, který na základě vyřčení anglické věty poskytne ty odpovědi na otázky, které uživatele zajímají. K tomu mají přispět algoritmy, které posoudí význam dotazu a správně ho interpretují. Což by byl jistě významný posun vpřed, nyní je vyhledávání pouze neurčitá hra se slovy, často ovšem ne s jejich významem, který uživatel zamýšlel. Nate Anderson se na serveru Ars technica zamýšlí nad tím, zda příchod Powersetu odrovná Google. Krok Powersetu, který vlastní na NLS licenci, vidí jako reálnou hrozbu pro Google a další vyhledávací giganty – prý by se mohlo jednat o tu očekávanou neznámou malou firmu, která jim díky převratné technologii srazí vaz. Je jasné, že hlasové vyhledávání se dříve či později prosadí, je to jenom otázkou času a toho, kdo z velkých hráčů s touto novou technologií vyrukuje. Kromě Powersetu se totiž na tomto poli angažuje i Hakia, která již nyní umožňuje uživatelům testovat. Ovšem na dotaz What does it mean to cross the Rubicon? se uživatel dozví odkazy na internetové stránky, které s tímto tématem zjevně nesouvisí.

Vývojáře čeká dlouhá cesta, na konci bude ovšem zcela jistě úspěšná. Možná nastane čas, kdy bude dominance Googlu ohrožena díky tomu, že nebude mít v rukách technologii, která totálně změní zvyklosti internetových uživatelů. Ti si budou chtít se svým vyhledávačem prostě promluvit…

Bylo by pro vás hlasové vyhledávání velkou výhodou?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).