Hlavní navigace

Budeme psát ve Vzorcích?

19. 10. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Lupa přináší zejména technické články o Internetu. Dohadujeme se o nejlepších způsobech připojení, odesílání elektronické pošty, vybíráme z webových serverů... Zkrátka si sdělujeme , jak upravit počítače, aby nám lépe sloužily v přenášení myšlenek. Což takhle zkusit vylepšit i nás, lidi, abychom si navzájem lépe rozuměli.

Lupa přináší zejména technické články o Internetu. Dohadujeme se o nejlepších způsobech připojení, odesílání elektronické pošty, vybíráme z webových serverů… Zkrátka si sdělujeme , jak upravit počítače, aby nám lépe sloužily v přenášení myšlenek. Což takhle zkusit vylepšit i nás, lidi, abychom si navzájem lépe rozuměli.

Zapisujete své zkušenosti a nápady? A zapisujete je někam, kde jste absolutními vládci? Například ve svém tajném deníčku, nebo naopak na vlastní webové stránce? Pak by vás mohla zajímat relativně nová a celkem netradiční forma psaných dokumentů, tzv. vzorce. Patříte-li navíc mezi odborníky stejné branže, jako se chystám být já (něco kolem lidí a počítačů), a své myšlenky si nechcete nechávat jen pro sebe, tak vás snažně prosím, abyste se o vzorce zajímali…

Souvislý text, forma ze všech zápisů myšlenek nejběžnější, má totiž (pro dnešní uspěchanou dobu) řadu nepříjemných vlastností. Když v dlouhém textu něco hledáme, musíme ho přečíst nebo alespoň prohlédnout celý – a to je zbytečná ztráta času, zvlášť pokud v něm hledaná informace není. V souvislém textu bývá rovněž obtížné zjistit, které myšlenky jsou podstatné a které méně (především pokud se konverzemi cestou k nám ztratily informace o tučném písmu nebo je sám autor textu nikdy nepřipojil). Navíc určitě nechceme znovu studovat třeba celou středoškolskou matematiku, když si chceme spočítat jen šanci na výhru v nové loterii. Zkrátka a dobře, poměrně často se setkáváme s texty, které by bylo tisíckrát užitečnější napsat úplně jinak…

Vzorec je text popisující řešení nějakého problému, který se vyskytuje v určitém kontextu. U vzorce ovšem navíc:

  • hned poznáte, jestli řeší váš problém,
  • řeší-li problém ve stejné situaci (kontextu), jako se nacházíte vy,
  • nemusíte číst víc, než je nezbytně nutné, abyste řešení dokázali uskutečnit,
  • většinou stačí přečíst text jen jednou, abyste pochopili a zapamatovali si jeho základní myšlenky.

Nezní taková charakteristika velmi slibně? Představa, že nemusíte studovat nepřehledné návody, číst nesrozumitelné věty pořád dokola, vracet se v textu na odkazovaná místa nebo dokonce listovat dopředu, abyste měli naději pochopit to, co právě čtete?

A když bych přidal ještě doušku: Existuje takhle čitelný návod, jak takhle čitelné texty psát…

Pro ty, které tenhle chvalozpěv uchvátil stejně, jako nedávno na jedné zapomenuté webové stránce mne, mohu doporučit dva výchozí odkazy. (Dál se dostanete, pokud se jimi necháte vést). Těm, jimž je angličtina druhým mateřským jazykem, doporučuji originál: A Pattern Language for Pattern Writing (Návod na psaní vzorců v podobě vzorců).

Pro účely referátu do školy jsem sám jeho větší část přeložil, takže si základy můžete přečíst i v češtině. Referát je na mé osobní stránce, na adrese

http://www.cu­ni.cz/~obo/sko­la/patterns/.

BRAND24

Pevně věřím, že jsem krok k cíli vytyčenému prvním odstavcem tohoto článku udělal správným směrem a že se od tohoto okamžiku budu setkávat čím dál tím častěji s dokumenty, které charakteristice vzorce vyhovují. Hrozně rád bych totiž technickým návodům, odborným článkům, ale třeba i jen osobním zkušenostem o luxování nebo získávání pohledných dívek pro práci u počítačů rozuměl správně hned na první pokus.

Ondřej Bojar
www.cestina.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).