Hlavní navigace

Černý trh s kradenými údaji k účtům a platebním kartám prý jen kvete

14. 12. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Společnost Trend Micro sestavila jakýsi přehled cen, za které se na černém trhu aktuálně prodávají osobní informace. Cena údajů o kreditních kartách uživatelů mj. i z Evropské unie, které obsahují také trojmístný bezpečnostní kód, se na černém trhu aktuálně pohybuje v rozmezí 25 až 85 korun za jeden až deset kusů (přepočet cen z britské libry). Data o debetních kartách pro ruské osobní bankovní účty včetně naskenovaného pasu a čísla sociálního pojištění držitele účtu, jeho hesel a informací pro…

Společnost Trend Micro sestavila jakýsi přehled cen, za které se na černém trhu aktuálně prodávají osobní informace. Cena údajů o kreditních kartách uživatelů mj. i z Evropské unie, které obsahují také trojmístný bezpečnostní kód, se na černém trhu aktuálně pohybuje v rozmezí 25 až 85 korun za jeden až deset kusů (přepočet cen z britské libry). Data o debetních kartách pro ruské osobní bankovní účty včetně naskenovaného pasu a čísla sociálního pojištění držitele účtu, jeho hesel a informací pro online bankovnictví, lze prý v přepočtu koupit za 3141 korun. To není cena za jednu kartu, ale rovnou za padesát. Údaje o kreditních kartách s blížícím se koncem platnosti pak vyjdou podvodníky na 17 korun za jednu kartu.

Kompromitovaný účet u e-mailových služeb Gmail nebo Windows Live Hotmail vyjde na 341 až 511 korun. Účet na mikroblogovací platformě Twitter se stovkou followerů vyjde na černém trhu v přepočtu na 25 korun a 50 haléřů. Za kompromitovaný účet v aukční síni eBay nebo k platebnímu systému PayPal si podvodníci účtují 85 korun. Kompromitovaný úživatelský účet na iTunes Store stojí 284 korun, ale cena se může lišit v závislosti na zůstatku účtu. Černý trh s kradenými údaji k účtům jen kvete a každodenně jsou k prodeji nabízeny desítky tisíc účtů, shrnuje Rik Ferguson, vedoucí bezpečnostní poradce Trend Micro. (Tisková zpráva)

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).