Hlavní navigace

Certifikace u ČRa má řešit reálnou kompatibilitu s novým TV vysíláním

6. 9. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: ČRa
UVNITŘ GALERIE – Jak probíhá certifikace pro logo „DVB-T2 ověřeno“ a na co se České Radiokomunikace (ČRa) zaměřují, bylo předmětem dnešního setkání.

Podle zjištění společnosti mají televizory a set-top boxy díky relativně novému H.265/HEVC na DVB-T2 potíže se zamrzáním obrazu, špatnou obrazovou kvalitou nebo přijímač prý jednoduše signál vůbec nezpracuje. Certifikace vyjádřená logem „DVB-T2 ověřeno“ pak testuje minimální parametry a počítá s ní i Strategie rozvoje zemského televizního vysílání. K tomu přistupuje i snaha zjednodušit výběr televizoru a set-top boxu.

Máme zde přístroje de facto od všech významných hráčů na trhu. Ověřujeme jejich připravenost jak po hardwarové, tak i softwarové stránce, vysvětluje vedoucí pracoviště Michal Bureš z ČRa.

Jak jsme se rovněž dozvěděli hned v úvodu schůzky, ČRa jednají s Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) o převedení celého procesu certifikace pod něj, ale jak bylo zdůrazněno, jednání jsou teprve na začátku.

K TÉMATU: Výrobci se chystají na testování kompatibility u ČRa. Pokud projdou, získají logo „DVB-T2 ověřeno“ (26. 8. 2016)

DVB-T2: hledáte kompatibilní TV? Zkuste LG, CZC, nebo si počkejte na logo ČRa (29. 8. 2016)

Co se bude testovat, resp. právě testuje?

  • Ověření shody s aktuálním D-Bookem.
  • Kompatibilita s H.265/HEVC.
  • Kompatibilita s HbbTV (verze 1.5).
  • Česká lokalizace.

Vše probíhá tak, že výrobce dostal (dostává) od ČRa sadu testovacích streamů, na kterých si může sám ověřit, zda si s nimi přístroj (televizní řada, resp. konkrétní platforma) rozumí, či nikoli. Po vlastních zkouškách následně zařízení předá ČRa k oficiálnímu ověření funkčnosti. Pokud je vše v pořádku, obdrží pro konkrétní zařízení (TV platformu) právo užívat logo „DVB-T2 ověřeno“, pokud nikoli, má možnost napravit to v opakovaném testu.

Samotnou dobu testování jednoho výrobku zatím nechtěla společnost specifikovat, což je pochopitelné, protože jsou na samém začátku. Ve finále by však mělo jít řádově o dny.

Až se všechny výrobky z první testovací várky vyzkoušejí (je v nich drtivá většina TV a jen dva set-top boxy), zveřejnění se – najednou – jejich výsledky. Děje se tak z jasného důvodu neupřednostňování nějakého výrobce či výrobku.


Autor: Bohumil Herwig

Metodika testování

Skládá se ze dvou částí – kontroly softwarového a kontroly hardwarového vybavení přijímačů.

Klíčové je, aby přístroje byly v souladu s platným D-Bookem. Ověřujeme zdrojové kódování obrazu i zvuku, jazykovou lokalizaci, EPG, teletext, kontrolujeme ale i radiové kmitočty a šířku pásma, modulační formáty DVB-T2, audio/video rozhraní a další parametry, upřesňuje Michal Bureš.

Zjišťuje se také přítomnost mechaniky (slotu) CI+ v daném přijímači, což se však zatím netýká set-top boxů, které jsou nyní často bez ní.

V případě na internet připojitelného přístroje se zkouší také kompatibilita s technologií HbbTV a v tomto okamžiku ČRa vyžadují verzi 1.5.

Na dotaz DigiZone.cz, co bude s přijímačem, který nebude mít zabudovanou podporu HbbTV 1.5, jsem se dozvěděl, že takovýto přijímač certifikát „DVB-T2 ověřeno“ nedostane. Vzhledem k tomu, že někteří výrobci na domácí trh stále ještě dodávají televizory s HbbTV 1.1, to někteří budou mít v tomto ohledu komplikovanější než jiní.

Připravují se webové stránky, výsledky v druhé polovině září

České Radiokomunikace momentálně také připravují spuštění stránky www.dvbt2overeno.cz, na níž diváci najdou jak informace k samotnému přechodu na DVB-T2/HEVC, tak i seznam přijímačů, které úspěšně prošly testem. Stránky i seznam mají být k dispozici zhruba v horizontu dvou týdnů.

ČRa také upozorňují, že jednoduché ověření kompatibility vašeho typicky televizoru s novým zemským vysíláním DVB-T2/HEVC si nyní můžete v Praze udělat díky vysílání na kanálu 50.

Je pro nás důležité, aby lidé věděli, které přístroje mají kupovat, pokud nyní novou televizi potřebují, říká ředitel regulace a strategie ČRa Marcel Procházka.

cif 24 - early cena - média

Jakmile uvidí označení logem a samolepkou DVB-T2 ověřeno, mohou se spolehnout, že přístroj prošel naším testováním úspěšně. Otestované přístroje budou v prodeji již v průběhu podzimu. Pokud ale nyní novou televizi nepotřebují, nemusí s nákupem spěchat. Do roku 2020–2021, na kdy je přechod na nový standard digitálního vysílání naplánován, mohou využívat svůj stávající přijímač. Proces bude realizován pomocí souběžného vysílání stávajících DVB-T sítí a nových přechodových sítí DVB-T2, které začnou vysílat začátkem roku 2017, doplňuje Marcel Procházka.

Nové přechodové sítě se podle něj začnou stavět pravděpodobně letos, začátkem roku 2017 se začnou uvádět do provozu. Úplný přechod má proběhnout k 1. 2. 2021, ale vláda o termínu s konečnou platností rozhodne až v roce 2020. Vše má být završeno tím, že po roce 2021 bude k dispozici 5 až 6 finálních sítí DVB-T2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).