Hlavní navigace

Česká televize vyvinula metodu pro srovnání sledovanosti v TV a na webu

8. 10. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Metriku pro ČT vypracovala agentura Mediaresearch a je založena na počtech zhlédnutí pořadů na webu. Metoda má velkou šanci stát se standardem pro celý český trh.

O to, jak porovnávat sledovanost v televizi a na internetu, se už dlouho vedou spory (viz nedávný střet ohledně srovnání zásahu YouTube a klasických televizí). Česká televize teď ve spolupráci s agenturou Mediaresearch přichází s vlastní metrikou, která to zhruba umožňuje. Oznámila to dnes v tiskové zprávě:

"Za několik měsíců testování se nám podařilo spolu s agenturou Mediaresearch vyvinout komplexní nástroj měření, který díky funkční metodě přepočtu umožní porovnávat údaje z televizní obrazovky a internetu. Získáváme tak souhrnný obraz o divácké reflexi našich pořadů,“ říká v ní ředitel Nových médií ČT Pavel Kohout.

Toto měření internetové sledovanosti je podle dostupných informací založeno na čase, po který internetový divák pořad v přehrávači sledoval. „Aby byl člověk započítán jako divák pořadu, musí ho zhlédnout celý. Pokud zhlédne jen jeho polovinu, bude započítán jen za ‚polovinu‛ diváka apod. Nejde tedy o prostý počet spuštění videa, který skutečnou sledovanost nadhodnocuje,“ popisuje vedoucí výzkumu České televize Renata Týmová.

K výpočtu přitom ČT používá data Asociace televizních organizací (ATO) a hrubá data o přehrání jednotlivých videí webu ČT, která získává z NetMonitoru.

Vyšší rating

Tímto způsobem zjištěná čísla se samozřejmě dají s peoplemetrovým měřením ATO porovnávat jen zhruba – pořád jde o údaje získané dvěma odlišnými metodami ze dvou odlišně fungujících médií (na internetu například pořady nabírají diváky v průběhu delšího času, v televizi jen v době vysílání apod.).

ČT ale podle své zprávy údaje víceméně přímo sčítá: Z našeho testovacího měření například vyplývá, že druhý premiérový díl Nevinných lží, Vedlejší příznaky, který sledovalo v televizi šest set devět tisíc diváků, získal na webu dalších jednačtyřicet tisíc diváků, uvádí příklad Týmová. Rating pořadu tak podle ní započtením sledovanosti na internetu stoupl o 7 %. 

Nový standard

Televize a agentura Mediaresearch mají se svou metodou další plány: „Metodiku chceme upravit a použít i pro zásah reklamních video kampaní na internetu,“ říká Tereza Šimečková z Mediaresearche.

BRAND24

A jak to vypadá, nová metrika má šanci stát se standardem na českém trhu. O potřebě společného měření totiž na nedávné mikrokonferenci serveru Médiář.cz mluvili i zástupci největších komerčních televizí v ČR. A jako dobrý začátek, než se dojde k jednotném měření napříč všemi mediatypy, navrhovali právě spojení údajů z NetMonitoru a ATO. 

Nová metrika má asi větší šanci, než loňský pokus Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR). Výpočet jeho iGRPu, který měl ukazovat zásah (reach) videí, byl založen na zahájených přehráních internetových videí a záhy po oznámení se setkal s kritikou ze strany televizních vysílatelů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).