Hlavní navigace

Českého zavináče Klaus nevyhrál

21. 3. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Vyjma zapáchajícího Kompostu a Justice dostaly letos Zavináče dosud neoceněné projekty. Průvodce večerem Zdeněk Izer sice za loňským hokejovým nasazením Jaroslava Duška znatelně zaostával, ale to nic nemění na faktu, že udílení cen Českého zavináče představuje vyvrcholení měsíce Internetu.

Když se někde koná velká sláva, člověk, který se jí účastní, rád říká: „Byl jsem u toho.“ Šťastni, kdož totéž o své účasti na slavnostním večeru předávání cen Český zavináč 2002, říci nemohou. Žádná velká sláva to totiž nebyla.

Asi poprvé jsem na vlastní oči viděl Zdeňka Izera, který večer uváděl. Zvědavce mohu ujistit, že vypadá úplně stejně jako v televizi, o moc víc vám k němu ale neřeknu. Tvůrce záškodnického pořadu Na palmě! totiž v šatně odložil veškerý humor, který by snad od něj člověk očekával, a své role se zhostil velice pragmaticky s důrazem na vysokou produktivitu práce. Nebýt čtyř písní kapely Blues Messengers, hosté by skoro mohli litovat, že si na tak krátkou chvíli sundali svrchníky.

Vše šlo ráz na ráz a moc jsme se toho nestačili dozvědět ani o nominovaných, ani o výhercích. Tři jména, z nichž se pak jedno zopakovalo, kratinký obligátní potlesk, předání ceny (koho to zajímá, pak vězte, že dekorovaní si odnesli kromě samotné skleněné ceny taktéž kšiltovku a kapesní zavírací nožík od sponzorů) a hned další tři jména a tak pořád dokola. Celkem sedmnáct kategorií.

V temném prostředí divadla studentů DAMU DISK jako by většina osazenstva byla proti své vůli – neochotně se zaplňující hlediště, jež nemělo téměř na co reagovat, neradostný moderátor, který od diváků necítil valnou podporu, a dokonce ani někteří výherci cenu nepřebírali s příliš velkým nadšením. Proč tedy to všechno?

Poněkud ponurá atmosféra celé události jako by naznačovala, že tu něco není v pořádku. Všechny tradiční neduhy podobných akcí, ať už jde o Lvy, Anděly, Týtý nebo Oscary, se tu zkoncentrovaly do nezáživného patvaru dění bez valného smyslu. Něco se dává, protože to tak dělají všichni a protože se to dělalo před rokem a bude se to dělat i za rok; něco se vybírá, protože by se to vybrat mělo, i když vlastně nikdo neví, co z toho ten vybraný a všichni kolem budou mít; volí se podle záhadných pravidel, bez jasných měřítek, s nimiž se tedy těžko lze ztotožnit nebo neztotožnit, zato vyvolávají záplavu neplodných diskusí…

Do tohoto neukotveného obrazu docela příhodně zapadly i některé výstupy účinkujících. Bezkonkurenčně nejpikantnější bylo přebírání ceny za nejlepší kulturní server. Když se Izer zástupkyně serveru Dokina zeptal, o jakém zajímavém filmu psali naposledy, zmínila film Kluci to chtějí taky (nic proti gustu), jenže pak odpověděla zcela vážně, že jestli se chceme dozvědět o filmech něco víc, máme se podívat zabava.tiscali.cz (Dokina také patří pod Tiscali). Za takové doporučení nutno jen poděkovat. Možná ji měli akademici konzultovat dřív, než jí tu cenu dali.

Členové akademie nemohli mít velkou radost ani z komentáře Jiřího Peterky. Ten získal hned dvě ceny. První místo v kategorii Osobní stránka mu nejdříve vyneslo přezdívku v indiánském stylu: Ten, který porazil Klause. Ještě větší překvapení mu však asi přichystalo vítězství v kategorii Internetový novinář roku, když podle svého názoru dostal cenu za něco, co žádný projekt nebyl (jednalo se o sérii článků o telekomunikacích hlavně pro Lupu). Izer ho utěšil, že se nedá nic dělat, že byl vylosován.

Zástupci projektu CZFree Net byli natolik free, že si pro cenu ani nepřišli…

Aspoň, že se diváci dozvěděli pár užitečných věcí – že na dětském Alíkovi denně visí spousty dětí, že ženy spolu mohou na ženském serveru komunikovat, že Zdeněk Izer umí anglicky jen slova tie-break a Hello, Dolly. Došlo i na lingvistiku – slovo dobrodruh prý vzniklo ze spojení výrazů dobrý a druh. Podnětné. Ještě že si v lekarna.cz můžete nechat odbornou konzultaci proplatit pojišťovnou.

Naštěstí zbyla aspoň jedna jistota – Osobností českého Internetu byl opět veřejností zvolen Ondřej Neff. Proč? „Protože jsem nejlepší!“ odpověděl. K tomu není co dodat.

Chápu, cena je to mladá, stále se ještě hledá (velké množství nových kategorií je toho důkazem) a do jejího hodnotícího spektra spadá příliš široká a těžko uchopitelná sféra – celý internet. Ano, téměř každé podobné dekorování provázejí tradiční porodní bolesti. Přesto jsem si během celého večera nebyl jist, jakým zásadním způsobem se naplňuje ona ambice, kterou si Akademie českého Internetu zvolila za své poslání a za důvod své existence – přispívat ke kultivaci a zvýšení prestiže českého internetového prostředí.

Ona je to potíž. Když film dostane čtyři Oscary, automaticky vydělá o X milionů dolarů víc. Ale když nějaký server dostane Zavináče? Lidé z branže to vnímají z odstupu (zvláště ti, kteří ho nedostali) a širší veřejnost si mnohem spíš představí kyselou rybu.

Přitom celá věc by nemusela být bez užitku – co by mělo být špatného na popularizaci Internetu? Jenže vzhledem k tomu, jakou důležitost zúčastnění celé akci očividně přikládali, se zdá, že by uvítali, aby se příští rok laureátům ceny posílaly třeba poštou.

BRAND24

Přehled vítězů:

Nejlepší zpravodajský server
České noviny (další nominace: iDnes, Lupa)
Nejlepší zábavná stránka
Kompost (Bonusweb, Flashfun)
Nejlepší stránka určená dětem
Alík (ABC, Zavináč (Peterka ml.))
Nejlepší kulturní stránka (film, divadlo, hudba)
Dokina (365 dní, Scéna)
Nejlepší stránka pro ženy
Žena-in (Babinet, Tvoje)
Nejlepší sportovní stránka
Sport iDnes (Nhl, Sportovní noviny)
Nejlepší osobní stránka
Peterka (Klaus, Macek)
Nejlepší internetová stránka nekomerční instituce
Justice (Člověk v tísni, MV ČR)
Nejlepší firemní stránka
Škoda Auto (Český Telecom, ČSA)
Nejlepší stránka věnovaná cestování
Dobrodruh (Cestujeme, Travelguide)
Nejlepší stránka věnovaná zdraví
Lékárna (Doktor on-line, Doktorka)
Nejlepší stránka o financích
Finance (Měšec, Peníze)
Nejlepší nový projekt (spuštěný pouze v roce 2002)
Jyxo (Co to je, CZ Free Net)
Cena za událost roku
CZFree.Net (Povodně, Vznik ministerstva informatiky)
Cena pro internetového novináře za konkrétní projekt
Peterka Jiří za sérii článků o telekomunikacích, hlavně pro magazín Lupa (Čermák Miloš za server MEDIÁŘ, Šmíd Milan za server LOUČ)
Cena pro podnikatele roku
Vochozka Petr (Hlavenka Jiří, Lukačovič Ivo)
Cena pro osobnost českého Internetu
Ondřej Neff

Výhercům gratulujeme – poznámka editora.

Zaslouží si akademici rozhodovat o Zavináčích?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. a v současné době předsedou Výkonné rady SPIR. Věnuje se marketingu, internetovému prostředí, médiím a příležitostnému moderování. Své občasné postřehy umisťuje na web Simindr.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).