Hlavní navigace

Český Internet není zvenku vidět!

1. 2. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Minulý týden nastala velmi nepříjemná situace, kterou je doposud postižen každý, na jehož stránky přistupují lidé ze zahraničí, nebo mu posílají e-maily: jeden z oficiálních nameserverů pro .cz zřejmě kvůli technické chybě přestal znát české domény, takže z hlediska uživatele to vypadá, jako by neexistovaly.

Česká národní doména .cz má jeden primární a řadu sekundárních nameserverů, které by měly každému poskytovat údaje o českých doménách a serverech. V poslední době procházel jejich seznam určitými změnami, nedávno byl odstraněn server ns.cesnet.cz, který byl až do té doby v seznamu veden, ale přitom už nějaký čas nefungoval. V současné době tedy oficiální seznam vedený u InterNICu vypadá takto: cz.eunet.cz, ns.eu.net, ns.uu.net, sparky.arl.mil, sunic.sunet.se, ns2.nic.fr. Ani v současné době však není všechno v pořádku.

Server ns.uu.net má již nějakou dobu určité zpoždění s přebíráním zóny (tj. údajů o českých doménách) z primárního serveru. Již dříve na tento problém poukázal Petr Souček, nicméně až doposud přinášel pouze potíže s aktuálností zóny, takže se projevil jen u nových domén, resp. u domén, které byly nějakým způsobem změněny. Nyní je však situace mnohem vážnější. Podle údajů ze SOA záznamů na tomto serveru byla česká zóna naposledy natažena 17. ledna, expirace je přitom nastavena na rovných deset dní. V současné době je tedy už expirovaná, což se projevuje tím, že na libovolné dotazy odpovídá, že daný host neexistuje. Výjimkou jsou pouze přímé dotazy, který nameserver je pro určitou českou doménu druhého řádu autoritativní, což však pro běžného uživatele není žádná pomoc.

Takto tedy vypadá příklad komunikace s tímto nameserverem:

drson:~$ nslookup
Default Server:  localhost
Address:  127.0.0.1
< server ns.uu.net
Default Server:  ns.uu.net
Address:  137.39.1.3
> www.seznam.cz
Server:  ns.uu.net
Address:  137.39.1.3
*** No address (A) records available for www.seznam.cz

Server www.seznam.cz tedy podle oficiálního delegovaného nameserveru pro naši národní doménu neexistuje; to platí i pro všechny další české servery. Pokud tedy kdekoliv v zahraničí (zejména v USA) uživatel bude chtít přistoupit na nějakou českou stránku a bude použit právě tento nameserver (pravděpodobnost je řekněme třetinová, tedy rozhodně větší než malá), dozví se, že server s takovým názvem neexistuje. Totéž platí i pro posílání pošty: sám jsem dnes ráno dostal mail, který byl doručen až napodruhé. Při prvním pokusu ho mailserver vrátil odesílateli jako zhavarovaný s tím, že doména antos.cz neexistuje.

O problému s tím, že se na serveru ns.uu.net nestahuje aktuální zóna, představitelé EUnetu jako technického správce domény .cz podle všeho vědí již nějakou dobu, zatím však k nápravě nedošlo. Důvodem může být, že až doposud tato skutečnost působila potíže jen v omezeném rozsahu (u aktualizovaných záznamů), nyní se však týká všech. Lidé v CZ.NICu a EUnetu mají sice nyní jistě plné ruce práce s posledním ověřováním a následným rušením nezaplacených domén (dnes ráno byla spuštěna čistící akce), ale náprava v tomto případě skutečně nesnese odkladu.

BRAND24

Zajímavá je otázka, proč vlastně tento problém vznikl. Podle jedné z hypotéz by mohl souviset s tím, že právě 17. ledna byl údajně spuštěn nový primární nameserver s podporou TSIG, ovšem na ns.uu.net je starší verze (bind 8.1.2), která TSIG nerozumí.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).