Hlavní navigace

Český rozhlas chce vlastní multiplex s regionálním odpojováním

24. 5. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
24. 5. 2010

Ačkoli Český rozhlas odsunul plány s přechodem na zemské digitální rozhlasové vysílání na neurčito, nadále počítá s vlastním multiplexem ve standardu DAB nebo DAB+. Na semináři Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a dalším využití kmitočtového spektra to minulý týden v Praze řekl zástupce technického ředitele ČRo Pavel Balíček.

K TÉMATU: Český rozhlas chce digitálně vysílat v L-bandu, ale ne dlouhodobě

Veřejnoprávní rozhlas má podle Balíčka zájem udržet si vedoucí pozici v digitálním vysílání a chce získat vlastní digitální síť ve III. televizním pásmu. Multiplex by měl být sestaven tak, aby v něm bylo možné regionální odpojování krajských studií ČRo, uvedl server ČRo Digital. Po přechodné období by v tomto multiplexu mohla vysílat i komerční rádia, ve finále by ale měl být určen pouze pro stanice ČRo.

ČTĚTE TAKÉ: ČTÚ vypíše další výběrové řízení na sítě pro digitální rozhlas

Významnou roli při zahájení digitálního rozhlasového vysílání bude hrát marketing a propagace i spolupráce s prodejci digitálních rozhlasových přijímačů, cituje web Pavla Balíčka. Z komerčních rádií zatím o zemské digitální rozhlasové vysílání projevilo zájem pouze křesťanské rádio Proglas, které podobně jako Český rozhlas vysílá už v digitální zemské televizní síti.

BRAND24

ANALÝZA: Perspektivy digitálního rozhlasu T-DAB v České republice

Startu zemského digitálního rozhlasového vysílání v České republice zatím brání nezájem samotných rádií a fakt, že ČTÚ dosud nevypsal výběrové řízení na operátory multiplexů v lukrativním III. televizním pásmu. Telekomunikační úřad se zatím snaží udat kmitočty pouze v takzvaném L-pásmu, které ale rádia považují za méně výhodné. Jedno výběrové řízení na provozovatele první celoplošní sítě v L-pásmu skončilo nezdarem, další má ČTÚ vypsat ještě letos na jaře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).