Hlavní navigace

Chystá Skylink expanzi do terestriky? Testy kódovaného DVB-T v Praze to naznačují

16. 11. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Experiment v pražské Regionální síti 4 může být přípravou na multiplatformní éru Skylinku. „Nynější velká nabídka bezplatných programů v DVB-T nemůže trvat věčně,“ říká Jaromír Glisník.

Proč se netestuje už v DVB-T2?

Co si slibuje satelitní služba Skylink a provozovatel pražské pozemní Regionální sítě 4, společnost Prague Digital TV, od testů kódovaných televizních programů v tomto multiplexu? Minulý týden se v Regionální síti 4 objevily programy Joj Cinema a Filmbox Family, ke kterým mají přístup pouze ti zákazníci Skylinku, kteří vlastní CAM modul Irdeto s dekódovací kartou této satelitní služby a vyplnili online formulář na webu Skylinku, že se chtějí stát testery tohoto experimentu. Za první den se nám nahlásila si stovka zájemců, řekl serveru DigiZone.cz manažer Skylinku Jaromír Glisník. Podle jeho slov jde hlavně o to, aby si oba operátoři ověřili kompatibilitu přijímacích zařízení s CA modulem a dekódovací kartou při příjmu zakódovaných programů v DVB-T.

O placených televizích v terestrickém vysílání se přitom hovoří především v souvislosti s novou generací zemské digitální televize DVB-T2. V ní bude dostatek prostoru jak pro programy ve standardním, tak i vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Jaromír Glisník je ale ohledně potřeby přechodu na DVB-T2 velmi skeptický. Nikdo mne dosud nepřesvědčil o tom, že je třeba opouštět DVB-T, které funguje, řekl manažer Skylinku serveru DigiZone.cz. Zároveň podotkl, že vznik placených televizních kanálů v DVB-T je jen otázkou času. Podle Glisníka by přitom nemělo jít o televize, které jsou už dnes součástí placených programových nabídek kabelových a satelitních operátorů. Nikdo neříká, že by chtěly jít do terestriky, spíš je to otázka současných televizí, které vysílají v DVB-T volně, vysvětluje Glisník.


Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz

Jaromír Glisník nevylučuje vstup Skylinku do terestrického vysílání

Iniciátorem testu nebyl Skylink

Na co se tedy Skylink a potažmo Prague Digital TV chystají? Chceme být připraveni, kdyby si u nás poptal kapacitu provozovatel programu, který by neměl být šířen volně, říká jednatel Prague Digital TV Petr Formánek. Shodně s Jaromírem Glisníkem uvádí, že hlavním cílem testu je ověření kompatibility příjmových zařízení s CAM moduly a dekódovacími kartami pro příjem zakódovaných programů. Neříkáme, že jde o test placené televize v DVB-T, ale kódovaných programů. Chystali jsme se k němu už delší dobu, vlastně od jara, kdy jsme věděli, že se nám v Regionální síti 4 uvolní určitý prostor odchodem TV Noe a Regionálnítelevize CZ, vysvětluje Formánek. Jednání se Skylinkem, který do experimentu přispěl vlastní bází klientů s dekódovacími kartami vhodnými pro tento test, prý přišlo až později.

Rovněž Formánek nevidí důvod, proč by se mělo s kódovanými programy v terestrice čekat až na příchod DVB-T2, byť ten je předběžně naplánovaný už na příštích šest let. Nutnost přechodu na DVB-T2 je diskutabilní. I kdyby se opouštělo pásmo 700 MHz, jsem přesvědčen o tom, že pro stávající čtyři celoplošné multiplexy a několik regionálních sítí by se našel dostatek náhradních kmitočtů, aby mohly pokračovat i bez tohoto pásma. Provedl by se tedy refarming pouze některých vysílacích kanálů, nikoli sítí jako takových, a nemuselo by se přecházet na nový vysílací standard, popisuje Petr Formánek. Pro Prague Digital TV je test kódovaného televizního vysílání důležitý, protože klientů, kteří by chtěli rozjíždět novou televizi dostupnou volně v DVB-T, už na trhu není mnoho. Pokud tedy vůbec nějaký.


Foto: Karel Choc, DigiZone.cz

O testech kódovaných programů v DVB-T jsme uvažovali od jara, říká Petr Formánek ze společnosti Prague Digital TV, která provozuje pražskou Regionální síť 4

Příprava na zpoplatnění Novy a Primy?

Podle Jaromíra Glisníka si české komerční televize stále více uvědomují, že pozemní vysílání je pro ně příliš drahé a reklamní výnosy se tenčí. Nedivil bych se, kdyby komerční televize postupně začaly svoje programy kódovat. Na to budou potřebovat operátory, kteří mají zkušenost se správou přístupových karet, vysvětluje. Skylink by tedy mohl vstoupit do hry jako operátor, přes kterého by komerční televize zpoplatnily příjem svých programů v terestrice. Nemusel by být jediný, ale tím, že se začíná připravovat už nyní, by mohl mít náskok. Televize, která by se rozhodla svůj signál v DVB-T zakódovat, by tak nadále platila za kapacitu operátorovi sítě (v případě pražské Regionální sítě 4 společnosti Prague Digital TV) a za kódování signálu a zfunkčnění a provoz podmíněného přístupu operátorovi služby (třeba Skylinku).

Pokud by šlo o programy, které nemají od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) licenci pro zemské digitální vysílání, byl by provozovatelem jejich převzatého vysílání operátor sítě DVB-T, v níž by se objevil jejich kódovaný signál. Ostatně, tak je tomu i v případě stávajícího testu stanic Joj Cinema a Filmbox Family v pražské Regionální síti 4. Ano, podávali jsme k RRTV žádost o rozšíření naší programové nabídky o tyto převzaté programy, potvrzuje serveru DigiZone.cz Petr Formánek ze společnosti Prague Digital TV. „Rada by o tom měla jednat na svém nejbližším zasedání,“ dodává. Stávající test se týká pouze stanic v SD rozlišení. Proč? Jednoduše proto, že kapacity v dané síti není nazbyt, vysvětluje Jaromír Glisník ze Skylinku. Podle jeho slov se ani nedá očekávat, že by v DVB-T vysílal větší počet programů v HD kvalitě.

ebf - partner 1


Zdroj: Prague Digital TV

Teoretická mapa pokrytí pražské a středočeské Regionální sítě 4

Jaromír Glisník: Nechystáme „českou Plustelku“

Co se týká samotného testu příjmu kódovaných programů v HD kvalitě, my nyní testujeme SD verze dvou stanic, přičemž jedna využívá kompresní standard MPEG-2 a druhá MPEG-4. Pokud divákům půjde přijímat ta v MPEG-4, mělo by jim v budoucnu jít přijímat i zakódované HD programy, říká Jaromír Glisník. Zakladatel Skylinku a vysoký manažer lucemburské společnosti M7 Group, která službu vlastní, zároveň vylučuje, že by tato satelitní platforma chystala expanzi do DVB-T či DVB-T2, jako to učinila slovenská společnost Towercom, která provozuje v DVB-T i na satelitu placenou televizní službu Plustelka a její volnou verzi Volná telka. Pokud by byl Skylink aktivní v DVB-T, soustředil by se podle Glisníka vyloženě jen na zprostředkování kódovaného signálu komerčních televizí, které se rozhodnou příjem signálu svých programů v terestrice zpoplatnit.

Největší tuzemská satelitní služba by přitom měla šanci i u klientů velkých celoplošných multiplexů Českých Radiokomunikací, které opakovaně prohlásily, že placenou televizi by ve svých terestrických sítích vítaly, ale rozhodně by nechtěly klientům zajišťovat správu dekódovacích karet. Zkrátka by pouze poskytly kapacitu v multiplexu a vše ostatní by si musel provozovatel dané televize zařídit sám, nebo přes zprostředkovatele, tedy třeba přes Skylink. České Radiokomunikace ale s placenou nabídkou v terestrice počítaly až v sítích druhé generace DVB-T2. Bývalý generální ředitel společnosti Michal Čupa plánoval, že DVB-T2 odstartuje právě s placenou nabídkou, a předpokládal, že se tak stane dokonce již v letech 2014 nebo 2015. Nynější „plánovači“ přechodu na DVB-T2 ale považují placenou programovou nabídku za záležitost, která by měla přijít až v dalším kroku po zavedení tohoto standardu a vypnutí sítí DVB-T.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).