Hlavní navigace

Čína i přes ostrou kritiku na blokovacím softwaru trvá

12. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Komunistický režim v Číně trvá na svém novém nástroji pro omezování přístupu k Internetu – speciálním blokovacím softwaru, který bude muset být od 1. července dodáván ke všem počítačům prodávaným v Číně. Kritika se na nový nástroj čínských cenzorů valí takřka ze všech stran: od organizací bojujících za lidská práva po bezpečnostní experty, kteří v softwarovém nástroji z dílny čínské společnosti vidí velkou hrozbu. Blokovací software by prý mohl být branou do systému pro malware a mohla by přes…

Komunistický režim v Číně trvá na svém novém nástroji pro omezování přístupu k Internetu – speciálním blokovacím softwaru, který bude muset být od 1. července dodáván ke všem počítačům prodávaným v Číně. Kritika se na nový nástroj čínských cenzorů valí takřka ze všech stran: od organizací bojujících za lidská práva po bezpečnostní experty, kteří v softwarovém nástroji z dílny čínské společnosti vidí velkou hrozbu. Blokovací software by prý mohl být branou do systému pro malware a mohla by přes něj utíkat i osobní data.

MMF24

Čínské úřady však na nasazení nového nástroje pro regulaci přístupu k Internetu trvají a tamní média hlásí, že si jej žádá řada čínských rodičů. Blokovací software má být údajně navržen pro blokování přístupu k pornografickému a násilnickému obsahu na Internetu. Jenže podle prvních testů software blokuje přístup třeba i do legitimního diskuzního fóra s homosexuální tématikou nebo na komiksy s populárním kocourem Garfieldem. Není tajemstvím, že čínské úřady dle potřeby blokují přístup k některým západním webům a internetovým službám, jak se jim to zrovna hodí.

Zatím to každopádně vypadá, že povinnost dodávání blokovacího softwaru k novým počítačům od 1. července bude platit. Výrobci počítačů, kteří se k tématu vůbec vyjádřili, jsou velmi zdrženliví a nezdá se, že by z přizpůsobením se novým pravidlům měli problém. Z jejich pohledu je zřejmě každý trh dobrý, což v době krize určitě platí dvojnásob. Zařadí se tak pravděpodobně na seznam západních firem kritizovaných za přistoupení na praktiky komunistického režimu v Číně, na kterém již figuruje třeba Microsoft, Google nebo Yahoo. (Finační noviny)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).