Hlavní navigace

Čína: zahraniční firmy musí dodržovat naše zákony

14. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Portál Yahoo vyjádřil Googlu podporu jeho rozhodnutí přestat v Číně cenzurovat. Připomeňme, že Yahoo patří také mezi velké poskytovatele internetových služeb, kteří za přistoupení na pravidla hry čínského komunistického režimu sklízí kritiku. Yahoo možná ještě o něco větší, než Google. Důvodem je hlavně několik let starý případ, kdy tato americká firma poskytla čínským úřadům usvědčující důkazy proti dvojici novinářů, kteří využívali její e-mailové služby. Mluvčí firmy ovšem odmítla komentovat,…

Portál Yahoo vyjádřil Googlu podporu jeho rozhodnutí přestat v Číně cenzurovat. Připomeňme, že Yahoo patří také mezi velké poskytovatele internetových služeb, kteří za přistoupení na pravidla hry čínského komunistického režimu sklízí kritiku. Yahoo možná ještě o něco větší, než Google. Důvodem je hlavně několik let starý případ, kdy tato americká firma poskytla čínským úřadům usvědčující důkazy proti dvojici novinářů, kteří využívali její e-mailové služby. Mluvčí firmy ovšem odmítla komentovat, jestli nynější vyjádření solidarity Googlu povede ke stažení Yahoo z čínského trhu. Stále si totiž drží podíl v čínské internetové společnosti Alibaba.

Reakce na rozhodnutí Googlu přišla i z druhé strany barikády. Jiang Yu, tisková mluvčí čínského ministerstva zahraničí, se nechala slyšet, že zahraniční firmy jsou na tamním trhu vítány, ale musí se řídit podle místní legislativy. Dle očekávání proklamovala, že tamní Internet je otevřený a vláda podporuje jeho rozvoj. Sice to nejde příliš dohromady s blokováním přístupu na řadu zahraničních stránek, stíháním a uvězňováním bloggerů kritických k režimu, regulaci internetových kaváren, snahou instalovat na prodávané počítače monitorovací software a s dalšími kontroverzními kroky, ale těžko se v první oficiální reakci Pekingu dalo čekat něco jiného. (BBC News, Yahoo News)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).