Hlavní navigace

Co je to ten Google Wave?

10. 11. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Google Wave Autor: 21971
Pozvánkové šílenství kolem Google Wave se téměř nedalo přehlédnout. Pokud stále patříte mezi ty, kteří přesně nepochopili, co má ta fenomenální Googlovina znamenat, snad vám v pochopení pomůže tento článek.

Slovní spojení, které Wave nejlépe popíše, je pravděpodobně „Komunikační a kolaborační platforma“. Můžeme říct, že Wave je e-mail ve stylu webu 2.0. Je to divoký mix všech druhů internetového obsahu, který dovoluje spoluúčast uživatele. Obsahuje prvky internetových diskuzí, e-mailu, blogů, wiki … Samotní tvůrci tvrdí, že na počátku byla otázka:“Jak by vypadal e-mail, kdyby byl vynalezen dnes?“

Wave je technicky vzato centralizovaná konverzace. Podobná Wiki. Zpráva je uložená na serveru v podobě xml a účastníci konverzace k ní mohou přistupovat, editovat, reagovat… Což není nic převratného. Stejným způsobem fungují všechny diskuzní skupiny, jenže ne každé se z toho podaří udělat takovou směsku. Googlu jde o to vytvořit a standardizovat jednotný protokol.

Tvar wave adresy je stejný jako u mailu: jmeno@server.tld, u Google wave (zatím jediného wave serveru) je tvar jmeno@googlewa­ve.com.

Google Wave prostředí

Mail a chat

Používání Wave jako mailu není tolik rozdílné od filozofie Gmailu, dokonce bych mohl napsat, že je to myšlenka Gmailu dotažená do konce. Stejně tak jako u Gmailu jsou konverzace slučované do vláken, jen o trošku horší je používání štítků, podobným způsobem funguje archivace zpráv… Oproti Gmailu jsou pouze přeházené prvky stránky a je použita jiná hantýrka: Místo „poslat zprávu“ použijete „založit vlnu“ atp.

Kromě přeházení prvků webového klienta a nahrazení slovíček došlo i na jiné inovace… Můžete například vložit reakci do těla původní zprávy (podobným způsobem, jako když vkládáte poznámky k textovému souboru). Tahle funkce je neuvěřitelně sexy, ale jediným výsledkem je tříštění konverzace. Na kolaborativní editování článku, jako k němu došlo v tomto případě, je ale ideální, jen by bylo dobré lépe odlišovat, kdo co napsal.

Vezměte si modelový příklad, kdy zvete přátele na grilovačku. Založíte vlnu, pozvete kamarády (kamarádky, spolupracovníky, prarodiče…) do vlny a napíšete, že vzhledem k úspěchu předchozí akce u Franty na chatě uspořádáte podobnou akci, tentokrát u Boženky v garsonce. První reakce začnou polemizovat nad tím, jestli se poslední akce opravdu vydařila. O řádku níž se začne debatovat o nejvhodnějším termínu, Franta se nedostaví, protože jede na dovolenou. Dál se začne řešit, kam Franta na dovolenou jede, co by měl na Kanárským ostrovech navštívit… Co vlastně bylo původní téma? Na druhou stranu, možnost reakce uvnitř zprávy umožňuje velmi pěkné využití při kolaboraci na nějakém textovém dokumentu, člověk si nevybere.

Chat a Mail jsou funkce, které se v Google Wave dokonale prolínají. Opět je to podobné jako Gmail a Google talk, ovšem jaksi dotažené do konce. Pokud někomu píšete a on je zrovna online, použijete Wave jako chat. Tohle splynutí chatu a mailu je podle mě moc pěkné a dává to smysl.

Výrazně méně pozitivně vnímám strašně cool funkci, kdy vám naskakují písmenka od druhého člověka přesně tak, jak druhý píše. Místo toho, aby někde blikal indikátor, že druhá osoba píše, rovnou vidíte, co píše, písmenko po písmenku, překlep po překlepu. Na demonstračním videu demonstračním videu to vypadá výborně – několik lidí společně edituje popisky ke vloženým fotkám… Ve skutečnosti je to (při běžné komunikaci) docela nepříjemné. Zkuste si někdy všimnout, kolikrát přeházíte věty, kolikrát smažete a nahradíte slova vhodnějšími, než zprávu skutečně odešlete. Psát s vědomím, že každý překlep bude vidět, je silně nepříjemné. Možnost vypnout tuhle funkci byla na představení zmiňována, ovšem stále ještě chybí.

Kolaborace

Vzhledem k tomu, že každá vlna je editovatelná jakýmkoliv účastníkem konverzace, můžete Wave použít i na spolupráci při tvorbě dokumentů. Vzhledem k možnosti reagovat uvnitř vlny a editovat vlnu (text) samotnou dává využití Wave pro kolaboraci na dokumentech smysl. Věřím, že se později dočkáme i rozšíření pro kolaboraci na jiných typech dokumentů než jen prostý text. Jako první se tady nabízí Google Docs…

Rozšiřitelnost

Wave by měl být navržen jako otevřený a rozšiřitelný protokol, rozšíření můžete realizovat v základu pomocí Robotů a gadgetů. Seznam zatím dostupných rozšíření najdete na adrese sites.google.com/si­te/gwaveexten­sions/extensi­ons-list.

Robot vypadá a chová se podobně jako lidský kontakt. Robot může publikovat někam na web, může upravovat obsah vlny (například překládat text pomocí Google translate… ), pracovat s jinými vlnami, provádět interakci s uživatelem. Někteří roboti již existují, konkrétně se jedná o robota Tweety (zobrazuje a umožňuje odesílat tweety), Stocky (jakmile zaznamená zkratku společnosti na burze, zobrazí hodnotu akcie).

Gadgety jsou druhá forma, jak obohatit Wave. Jedná se o specifický obsah jiný než text… například anketa, sudoku, šachy, mapa. V Google Wave můžete použít jakýkoli gadget pro iGoogle.

Komunikační hub

Jak jsem psal, Wave si bere kousek od všech forem internetové komunikace, zatím jsme do toho koktejlu zamíchali mail, wiki a chat. Záležitosti jako diskuzní skupiny, blogy a podobně budou do Wave integrovány taky, Wave bude v tomto případě sloužit jako klient. Samozřejmě to bude vyžadovat implementaci Wave do stránek. Celé to zní hezky, ale stejně hezky to znělo i s implementací OpenID… Pokud chcete obsah vlny, dejme tomu, publikovat na blogger.com, připojíte do konverzace robota.

Rozhraní

Tady bude opět výborně fungovat paralela s mailem. Stejně tak jako k mailům můžete přistupovat jak pomocí webového rozhraní tak pomocí nějakého klienta, bude možné přistupovat i k Wave. Na rozdíl od mailů, kde se muselo na příchod webového rozhraní dlouho čekat, se v případě Wave čeká spíše na kvalitní desktopové klienty. Několik je jich už na světě, ovšem většinou fungují pouze jako prohlížeč otevírající buďto běžnou verzi webového klienta nebo verzi optimalizovanou pro iPhone.

Jestli se nakonec skutečně stane Wave hráčem, který změní pravidla hry, ukáže až čas. Myšlenka je to podle mě výborná, potřebuje ale podporu v podobě psaní robotů a gadgetů a potřebuje získat uživatele… Zatím je projekt pořád ve velmi rané fázi, podle toho také funguje webové rozhraní.

Jak se na Wave dostat

Wave je v této době ve velmi časné fázi vývoje, protože jde ale o projekt otevřený a potřebuje aktivní podporu mezi geeky a vývojáři, můžete se do něj dostat, pokud seženete pozvánku. Respektive nominaci. Nominace se od pozvánky liší jen tím, že nepřijde hned, na její doručení musíte čekat blíže neurčenou dobu (zpravidla to bývá okolo týdne). Druhou možností je zapsat se do nominací sám pomocí formuláře. Tahle možnost je ale mnohem méně spolehlivá.

Veřejné vlny

Velmi kvalitním materiálem psaným v češtině je veřejná vlna (Veřejná vlna – komunikace v rámci Wave, ale veřejně přístupná – opět paralela s diskuzními skupinami) s Českým FAQ. Jiná veřejná vlna nabízí prostor pro odzkoušení Wave. Je ovšem už tak rozsáhlá, že není jednoduché ji používat (zasekává se při scrollování atp.).

cif 24 - early cena - média

Skeptický závěr

V současné době se Wave nachází ve velmi rané fázi vývoje, jednoduše řečeno často blbne, mnoho funkcí ještě nebylo implementováno, například možnost odstranit člověka z vlny, moderování vln atd.

Mnoho lidí kritizuje pojetí webového rozhraní a tak dále. Takže, pokud se na Wave dostanete, nečekejte nic převratného, ať nejste zklamáni… Ale jednou, možná… kdo ví …

Dostali jste nominaci do Google Wave?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se o moderní trendy v oblasti sociálních sítích a internet jako takový. Najdeto ho třeba na twitteru.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).